Osuđenik na smrt je pobjegao iliti Vjetar puše od kud ga volja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Osuđenik na smrt je pobjegao iliti Vjetar puše od kud ga volja

Osuđenik na smrt je pobjegao iliti Vjetar puše od kud ga volja

Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut (1956)

Nouvelles Éditions de Films

99 min drama, psihološki

Režija:           Robert Bresson

Uloge: François Leterrier, Charles Le Clainche, Maurice Beerblock, Roland Monod, Jacques Ertaud, Jean Paul Delhumeau, Roger Treherne

Scenario:        Robert Bresson, André Devigny

Producent/i:   Alain Poiré, Jean Thuillier

Zemlja:          Francuska

Linkovi: imdb

Osuđenik na smrt je pobjegao iliti Vjetar puše od kud ga volja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
2
0.00

Aktivist francuskog Pokreta otpora proživljava zadnje dane u naci zatvoru. Ili će uspjeti pobijeći na slobodu ili će ga smaknuti.

Francuski aktivist Pokreta otpora Lieutenant Fontaine (François Leterrier)zarobljen je od strane nacista. Ne miri se lako sa svojom sudbinom i bez oklijevanja daje se u bijeg. Zbog neuspjelog pokušaja smještaju ga u samicu.

Ipak, ni to ga ne obeshrabruje pa i dalje osmišljava plan za bijeg, pa tako provodi dane izrađujući predmete od ono malo oskudnog materijala što ima koji bi mu služili kao oruđe za spas, a ostatak beskonačnih dana provodi družeći se s ostalim zatvorenicima koji ga podržavaju u njegovom naumu, ali mu se ne namjeravaju priključiti. Njemci ga na kraju osuđuju na smrt i daju novog cimera. Ovaj mu je sumnjiv - pa ne zna bi li ga ubio ili mu otkrio svoje planove.

Film koji je osvojio nagradu za režiju u Cannesu 1957. hvale kao najbolji francuskog redatelja Roberta Bressona (Le Journal d'un Curé de Campagne, L'Argent). Temeljen na istinitim memoarima pripadnika Pokreta otpora Andréa Devignya minimalistički je režiran, s malo scena akcije, dok se sva radnja zapravo odvieja unutar prostorije od 5 metara kvadratnih, gdje se glavnina napetosti temelji na zvukovima i šumovima, a poketi kamere i dijalozi su svedeni na minimum.