Umri muški - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Umri muški

Umri muški

Die Hard (1988.)

20th Century Fox / Continental film

127' akcija, krimi, triler

Režija:           John McTiernan

Uloge: Bruce Willis, Alan Rickman, Alexander Godunov, Bonnie Bedelia, Reginald Veljohnson

Scenario:        Jeb Stuart, Steven E. de Souza

Producent/i:   Charles Gordon, Lawrence Gordon, Joel Silver

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Umri muški

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.71
24
0.00

Film koji je od glavnog glumca serije 'Slučajni partneri' stvorio akcijskog junaka koji se s teroristima nosi na samo sebi svojstven 'McClane' način.

Film je snimljen prema romanu 'Nothing Last Forever' Rodericka Thorpa, nastavku knjige 'Detektiv' u čijoj se ekranizaciji 1968. pojavio Frank Sinatra. Nakon što su brojni, tada daleko razvikaniji kolege poput Schwarzennegera i Eastwooda odbile ulogu ista je pripala ne odveć poznatom Bruceu Willisu. Ostalo je povijest.

Willis je karizmatični policajac John McClane koji na Badnjak dolazi iz New Yorka u Los Angeles kako bi u obiteljskom krugu proveo blagdane. Dolazi u zgradu korporacije Naikatomi (inače Foxov sjedište) na prijem priređen na radnom mjestu bolje mu polovice.

Nedugo zatim kontrolu nad zgradom preuzimaju teroristi na čelu sa Hansom Gruberom (Alan Rickman). Svi koji su se u tom zatekli postaju taoci i jamac da će se ispuniti zahtjevi terorista koji su se namjerili na 600 mil. USD obveznica smještenih u trezoru koji se nalaze u zgradi.

To je, naravno, zadatak za FBI no stvar u svoje ruke uzima John McClane koji postaje prototip modernog antijunaka, policajca u potkošulji koji malo priča, ali kad nešto kaže to onda nerijetko završi u rubrici 'najcitati'.

i.k.