Next - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Next

Next

Next (2007.)

Paramount Pictures

96' akcija, fantastika, triler

Režija:           Lee Tamahori

Uloge: Nicholas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel, Thomas Kretschmann, Jason Butler Harner, Michael Trucco, Latitia Danielle, Sergej Trifunović

Scenario:        Gary Goldman, Jonathan Hensleigh

Producent/i:   Nicolas Cage, Graham King, Todd Garner

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site

Next

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.38
34
0.00

Nicolas Cage vidi dvije minute u budućnost i mora zaustaviti teroristički napad. Još jedna akcijska adaptacija Philipa K. Dicka.

Maštovite Dickove znanstveno – fantastične priče su u zadnje vrijeme za producente samo poticaj za s izvornikom labavo povezane akcijske trilere. U takvom stilu je i John Woo snimio akcijski 'Paycheck', kojeg nije su voljeli ni publika ni kritika, a i ovaj film sigurno neće fascinirati ljubitelje Dickove proze. 

Glavna premisa priče je da junak filma, Chris Johnson (Nicolas Cage) zarađuje po kazinima koristeće neobičnu sposobnost – može vidjeti budućnost dvije minute unaprijed. Pristupa mu agentica FBI-a Callie Ferris (Julianne Moore) i objašnjava mu da jedino on može spriječiti teroristički napad nuklearnom bombom u području oko Los Angelesa. Johnson oklijeva s akcijom, a istovremeno ga intrigira što, osim vlastite bliske budućnosti, može vidjeti i ono što će se dogoditi ženi koju uopće ne poznaje, lijepoj Elizabeth Cooper (Jessica Biel). Uskoro  shvati da su teroristička prijetnja i sudbina Elizabeth neraskidivo povezani, te pristaje surađivati s FBI-em. 

 


'Next', r: Lee Tamahori, trailer

 

Film je prošao slabo u američkim kinima, za što je zaslužna i konkurencija silnih ljetnih blockbustera. Ni kritičari ga nisu voljeli, neki su poželjeli da 'odu 100 minuta u budućnost, tako da mogu izbjeći ovu groznu zbrku'. Za Nenada Polimca riječ je o 'neujednačenom djelu', ali ističe da su 'zanimljivi dijelovi dostatan razlog da se odlazak u kino ne otpiše kao promašeni izlet'. Peter Howell (Toronto Star) zove to 'jednim od onih filmova koje je najbolje odmah poslati na DVD'. Pete Vonder Haar (Film Threat) ocjenjuje da je film 'bučan i besmislen, izblijedit će vam iz svijesti i prije nego napustite kino', ali je i 'dovoljno zabavan'. Pod zabavnim stvarima ističe brojne kadrove Jessice Biel u donjem rublju, omotane ručnikom, u uskom jeansu ili – vezane. Našoj publici bi, osim uloge Jessice Biel, mogao biti zanimljiv i nastup Sergeja Trifunovića ('Karaula'), koji se pojavljuje u sporednoj ulozi.

s.p.