Frances - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Frances

Frances

Frances (1982.)

Universal Pictures / UCD

140' drama, biografski

Režija:           Graeme Clifford

Uloge: Jessica Lange, Kim Stanley, Sam Shepard, Bart Burns, Christopher Pennock

Scenario:        Eric Bergren, Christopher De Vore, Nicholas Kazan

Producent/i:   Jonathan Sanger, Marie Yates, Charles Mulvehill

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Frances

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Istinita priča o Francis Farmer, buntovnici Hollywooda koja je u kratkom roku došla do vrha nakon čega je uslijedio psihički slom.

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, nakon nekoliko objavljenih biografija, zahuktavala se i filmska adaptacija života Hollywoodske dive i buntovnice Frances Farmer. Jessica Lange se zagrijala za ulogu još dok je radila kao konobarica u New Yorku kada je pročitala biografiju, a pomogle su joj i izvrsne kritike za nastup u filmu 'Poštar uvijek zvoni dvaput'.

U žestokoj konkurenciji Jane Fonde, Sissy Spacek i Diane Keaton Lange je uskočila u cipele Francis Farmer odigravši jednu od svojih najzapaženijih uloga. Pratimo njezin put od prve scene u kojoj krajem dvadesetih godina kao srednjoškolka čita famozni esej 'God dies' sve do završne epizode, uloge u TV serijalu 'This is Your Life' u kasnim pedesetima.

U međuvremenu se uputila u Rusiju i prkosila Hollywoodu da bi nakon brojnih napada bijesa, neuračunljivosti i ispada na setu njezina karijera privremeno neslavno završila. Nakon toga nekoliko je puta započinjala liječenje koje nije davalo željene rezultate.

Jessica Lange je jedom priznala da se silan bijes, koji je ispoljavala u četiri mjeseca snimanja, toliko utjecao na nju da je i sama patila od psihičkih poteškoća koje su je, kako sama kaže, umalo stajale života (možda je ipak malo pretjerala).

i.k.