Veliko srce - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Veliko srce

Veliko srce

A Mighty Heart (2007.)

Paramount, Plan B / Blitz film i video

100' drama, triler, biografski

Režija:           Michael Winterbottom

Uloge: Angelina Jolie, Dan Futterman, Will Patton, Archie Panjabi, Irfan Khan, Denis O'Hare, Gary Wilmes

Scenario:        John Orloff, prema knjizi Mariane Pearl

Producent/i:   Dede Gardner, Andrew Eaton, Brad Pitt

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi:

službeni site
imdb

Veliko srce

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.09
23
0.00

Angelina Jolie je Mariane Pearl, koja u Pakistanu traži svog otetog supruga, novinara Daniela Pearla. Dokumentaristička drama Michaela Winterbottoma.

Početkom 2002. većina novinara već napustila pakistansku metropolu Karachi, no Daniel Pearl (Dan Futterman) i njegova supruga Mariane (Angelina Jolie) odlučili su ostati jer je Daniel dogovarao susret s šeikom Gilanijem, navodno povezanog s terorističkim akcijama. Iako su Pearla upozoravali da se drži javnih mjesta, taksijem je otišao na dogovoreno mjesto sastanka, gdje mu se zatim izgubio svaki trag. Supruga Mariane počinje petotjednu potragu za svojim mužem, kojeg teroristi optužuju da radi za CIA-u i prijete mu smaknućem... 

Otmica, a potom i na video snimci zabilježena dekapitacija Daniel Perla bili su jedna od glavnih vijesti 2002. godine, a sad su i sadržaj temeljite filmske rekonstrukcije, nastale prema memoarima njegove supruge Mariane 'A Mighty Heart: The Brave Life and Death of My Husband Danny Pearl'

Iz sigurnosnih razloga, većina scena u filmu, uključujući i sve scene s Angelinom, snimane su u susjednoj Indiji, dok su sve scene otmice, u kojima je glumio Dan Futterman, snimljenena izvornim lokacijama u Pakistanu, pa film nudi realistične lokacije i atmosferu.


'Veliko srce', r: Michael Winterbottom, trailer

Ne treba zaboraviti ni redatelja koji stoji iza filma, Michaela Winterbottoma. Winterbottom je već u svom prethodnom filmu, 'Putu u Guantanamo', pokazao kako izgledaju dokumentarističke drame, i sličan stil je primijenio i u ovom filmu. I dok su u 'Putu u Guantanamo' glumile i osobe o kojima se govori o filmu, za ovaj angažirani film izabrana je angažirana zvijezda - Angelina Jolie. Dan Futterman, koji se proslavio kao scenarist biopica jednog drugog novinara – 'Capotea' – temeljito je istražio osobnost i karijeru Daniela Pearla, te i njemu treba pripasti dio zasluga za dobru glumu.  

Po mišljenju kritičara, 'Veliko srce' je film s velikom temom (islamistički terorizam, slučaj Daniela Pearla) kojeg je režirao jedan veliki redatelj (Michael Winterbottom), snimajući veliku glumicu (Angelina Jolie). To je sažetak reakcija koje su se pojavili u javnosti nakon premijere filma kojeg su neki apriori odbacivali, jer im je Angelina Jolie bila 'prebijela' za ulogu Mariane. Redatelj Winterbottom je primijetio da bi i da je zaista želio, bilo jako teško naći glumicu koja bi bila istih korijena kao Mariane Pearl – pola Nizozemka, četvrtinu Kubanka i četvrinu Kineskinja. Primjedbe su ionako ostale besmislene, jer su recenzenti jednoglasni u stavu da je Angelina Jolie napravila odličnu ulogu.  

Ken Fox (TV Guide) odbacuje 'apsurdne kritike' da je Angelina 'prebijela', te ocjenjuje da je jednostavno odlična, jer je uspješno portretirala Mariane kao 'hrabru, pametnu i strastvenu'. I Peter Travers (Rolling Stone) je izjavio da film pripada Angelini Jolie, koja je 1999. osvojila Oscara za 'Prekinutu mladost', ali je po njemu ovo 'njezina najbolja izvedba', osobito kada se uzme u obzir da je morala skinuti i afro-kubanski naglasak Mariane Pearl. Pohvaljena je i režija Michaela Winterbottoma, koji se 'suzdržao od tirada protiv američke politike' i pokazao 'ružno antisemitsko lice islamističkog terorizma' (L.A. Weekly)

s.p.