Panov labirint - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Panov labirint

Panov labirint

El Laberinto del fauno (2006.)

Picturehouse / Blitz film i video

120' fantastika

Režija:           Guillermo Del Toro

Uloge: Ivana Baquero, Doug Jones, Sergi López, Ariadna Gil, Maribel Verdú, Álex Angulo, Roger Casamajor, Sebastián Haro, Mina Lira, Federico Luppi, Ivan Massagué, Chema Ruiz, Manolo Solo, Milo Taboada

Scenario:        Guillermo Del Toro

Producent/i:   Guillermo Del Toro, Álvaro Augustín, Alfonso Cuaron, Bertha Navarro, Frida Torresblanco

Zemlja:          Meksiko, Španjolska, SAD

Linkovi:

imdb

Panov labirint

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.32
92
0.00

Fantazija se prepliće s užasima poslijeratne Španjolske u mračnoj bajci za odrasle G. Del Tora, okićenoj brojnim nagradama i priznanjima. Nije za malu djecu!

Smješten u razdoblje neposredno nakon Španjolskog građanskog rata, u 1944. godinu, 'Panov labirint' priča je o djevojčici Ofeliji (Ivana Baquero) koja se zajedno s majkom (Ariadna Gil) seli svome očuhu Vidalu (Sergi López), okrutnom i sadističkom zapovjedniku Frankove vojske. Ofelija se koristi bajkovitim pričama kako bi pobjegla od ružne svakodnevice, a njezina je znatiželja jednoga dana odvede u tajanstveni labirint gdje susreće mitskoga Pana.

Pan tvrdi da je ona reinkarnacija izgubljene kćerke podzemnoga kralja i da je njegova zadaća čuvati portal koji bi je trebao vratiti kući. No, prije svega treba provjeriti je li njezina besmrtna duša ostala nepromijenjena i Ofelija mora izvršiti tri zadatka koji će njezin svijet mašte na opasan način ispreplesti s ratnom stvarnošću.

Dugo nakon što se utišala oskarovska groznica, 'Panov labirint' Gullerma Del Tora napokon je zaigrao u našim kinima. Film je osvojio cijeli niz nagrada (među kojima i 3 Oscara), a kritičari kao da su se natjecali tko će mu dati bolju ocjenu. Stephanie Zecharek iz Salon.com proglasio ga je jednom od najboljih elegija o djetinjstvu. Michael Wilmington iz 'Chicago Tribunea' kaže da film jednako uspijeva kao specijalnim efektima krcata fantazija, ali i kao izvrsna psihološka drama s odličnim glumcima, dok ga je Stephen Whitty jednostavno nazvao trijumfom. 

Iako krcat fantastičnim bićima i situacijama, 'Panov labirint' zapravo je metafora na fašizam. Del Toro kaže: 'Za mene fašizam predstavlja krajnji užas i zbog toga se kroz njega može ispričati bajka za odrasle. Fašizam je prije svega izopačenost nevinosti pa time i djetinjstva. On na neki način predstavlja smrt duše, jer prisiljava čovjeka da donese potresne odluke i ostavlja neizbrisiv trag na onima koji osjete njegove strahote na svojoj koži.'


Trailer za 'Panov labirint'

Osim što intrigira tematski, film opčinjava i svojom vizualnošću. Za film su izgrađena 34 različita seta i malo je toga snimano na stvarnim lokacijama. U stvaranju bajkovite atmosfere jeze, izopačenosti i potisnute seksualnosti, Del Toro se oslanjao na radove poznatog engleskog ilustratora Arthura Rackhama, najpoznatijeg po crtežima za bajke braće Grimm, Lewisa Carrolla te priče Edgara Allana Poea.

Možda su i najupečatljiviji likovi fantastičnih bića koji su oživljeni tehnikom animatronike (korištenje robota koji se mogu kretati i stvarati zvukove), a u kreiranju jednog od najpoznatijih likova iz filma, Blijedolikoga čovjeka, Del Toro je pronašao inspiraciju u poznatoj Goyinoj slici Saturna koji proždire vlastitu djecu.

Na kraju napomenimo da iako je riječ o fantastici, zbog mučnih i nasilnih prizora film se definitivno ne preporuča maloj djeci. Nije da se igramo cenzorskih oznaka, ali ne bismo voljeli biti u koži roditelja kada mu dijete vidi kako kapetan Vidal sadistički ubija jednoga seljaka staklenom bocom. A ne bismo voljeli biti ni u koži nesretnog mališana. 'Panov labirint' je bajka za odrasle – u punom smislu riječi!