Guillermo Del Toro

09.10.1964 Guadalajara, Jalisco, Mexico Guillermo del Toro

Odanost je osobina koja ga najbolje opisuje, odanost katoličkom odgoju, latinskoameričkoj kinematografiji i žanru horora.

Guillermo_Del Toro

Kao veliki ljubitelj horor žanra, oduševljava se radovima Jamesa Whalea, Maria Bava, Georgea A. Romera, Alfreda Hitchcocka te filmovima britanske producentske kuće Hammer Films. O filmskoj maski i efektima uči od Dicka Smitha ('The Exorcist'), a razvija se i na planu pisanja scenarija i snimanja kratkih filmova.

Iako je sa 21 godinom bio glavni producent svog prvog filma 'Dona Herlinda and Her Son' (1986), Del Toro svoje početke provodi kao supervizor šminke. U ranim 80-ima osniva kompaniju Necropia, a paralelno producira i režira brojne emisije za meksičku televiziju te nalazi vremena za predavanja u filmskim radionicama. Suosnivač je gradskog Film Studies Centera i Meksičkog filmskog festivala sa sjedištem u Guadalajari.

Del Torov debitantski režiserski uradak 'Cronos' (1992) učvrstio mu je položaj obećavajućeg meksičkog autora. Financijski nezahtjevan, fantastično odglumljen, horor koji govori o vampirima-parazitima predstavlja inteligentan osvrt na sam žanr, a ujedno ‘diše’ i kao alegorija odnosa Meksika i SAD-a. Film je pobijedio na canneskom festivalu i ‘katapultirao’ Del Tora među svjetske filmske stvaraoce.

Uslijedili su Sundance Film Festival te nagrada nezavisnog filmskog stvaralaštva Independent Spirit koji mu konačno otvaraju vrata Hollywoodske industrije snova. 1997. stvara 'Mimic' s Mirom Sorvino u glavnoj ulozi. Film o mutiranim kukcima koji teroriziraju New York postigao je uspjeh, ali stalni zahtjevi i naredbe studija pretvorili su mu taj američki ‘izlet’ u negativno iskustvo.

Po povratku u Mexico, osniva svoju producentsku kuću The Tequila Gang i za prvi film odlučuje napraviti triler po svom ukusu. 'The Devil’s Blackbone' (2001), produciran od slavne braće Pedra i Augustina Almodovara, ambiciozna je priča o duhovima smještena u vrijeme Španjolskog građanskog rata. Koristeći filtere i pokretnu kameru, stvara mračnu, zlokobnu priču; političku metaforu koja se odigrava u izoliranoj školi za siročad republikanske armije.

Film je samo potvrdio Del Torov artistički potencijal i donio mu je mnoge kritičarske pohvale. Osvježen novim iskustvom i svjestan što mu Hollywood može pružiti, Del Toro se prihvaća režije visokobuđetnog vampirskog trilera 'Blade 2' (2002) s Wesley Snipesom u glavnoj ulozi. Ujedno nastavlja i s razvojem drugih američkih projekata koji uključuju rad s velikanima kao što su James Cameron i Francis Ford Coppola. 2004. rastura s 'Hellboyem' kojeg portretira Ron Perlman.

Magazin Time ga je uvrstio među 50 najboljih mladih filmotvoraca novog milenija.