Nestali zarobljenik - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nestali zarobljenik

Nestali zarobljenik

Rendition (2007.)

New Line Cinema / Continental film

122' drama, triler, politički

Režija:           Gavin Hood

Uloge: Reese Witherspoon, Jake Gyllenhaal, Meryl Streep, Alan Arkin, Peter Sarsgaard, Christian Martin

Scenario:        Kelley Sane

Producent/i:   Steve Golin, David Kanter, Keith Redmon, Michael Sugar, Marcus Viscidi

Zemlja:          SAD, JAR

Linkovi: službeni site
imdb

Nestali zarobljenik

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
20
0.00

Witherspoon, Streep i Gyllenhaal u političkom trileru o kontroverznoj CIA-inoj praksi tretmana političkih zatvorenika, u režiji oskarovca Gavina Hooda.

Reese Witherspoon glumi Isabelle, suprugu egipatskog znanstvenika Anwara El-Ibrahimija (Omar Metwally) koji iznenada nestaje na putu iz Sjeverne Afrike prema Washingtonu. Isabelle odlučuje otputovati u Washington gdje saznaje da njezina supruga terete optužbama za terorizam i da se isti trenutno nalazi skriven na nekoj tajnoj destinaciji gdje je podvrgnut postupku 'rendicije'. Riječ je o kontroverznoj CIA-inoj taktici koja osumnjičenike bez suđenja otima i prebacuje u zemlje s okrutnim ispitivalačkim metodama, podvrgavajući ih raznim metodama mučenja – i to sve pod budnim okom američke vlade.

Film zato nudi i pogled iznutra, pa tako pratimo CIA-ina analitičara Douglasa Freemana (Jake Gyllenhaal) kojeg priključuju ekipi čija je zadaća mučiti Ibrahimija. Situacija ga navodi da se zapita o moralnoj i etičkoj strani posla kojim se bavi, ali i o taktici cijele organizacije.


'Nestali zarobljenik', r: Gavin Hood

Novi film Oscarom nagrađenog redatelja Gavina Gooda ('Tsotsi') uklapa se u sve popularniji trend politički osviještenih trilera poput 'Babela' i 'Syriane' koji u okvirima mainstreama pokušavaju dovesti u pitanje vanjsku politiku američke vlade, njezine dvojbene metode te dalekosežnost posljedica koje ne poznaju nacionalne granice.

Film je bez sumnje namijenjen oscarovskoj utrci koja je ove godine uranila, ali nije zadivio filmsku kritiku koja ga je prilično mlako primila. 'Ako bi nas film trebao potaknuti na akciju ili realizaciju nekih ideja, trebao bi barem izgledati živo na platnu', kaže Stephen Zecharek iz Salon.com, dok Jan Stuart iz 'Newsdaya' kaže da se neka aktualna politička pitanja svode na 'pregorenu melodramu'.

S druge strane, A. O. Scott iz 'New York Timesa' kaže da iako nespretan, film juri prema iskrenome cilju, a taj je 'koristeći se sredstvima mainstreama potaknuti publiku na razmišljanje o moralnoj krizi koju bi mnogi od nas najradije ignorirali'. Roger Ebert ocijenio ga je maksimalnom ocjenom jer 'vrlo mudro govori o onome što je mudro, a što nije'.