Jake Gyllenhaal

19.12.1980 Los Angeles Jacob Gyllenhaal

U 'Donnie Darku' veliki zli zec prorekao mu je kraj svijeta, što ga je i zadesilo u 'Danu nakon sutra'. No, usprkos katastrofama, za Jakeovu karijeru nema straha. Naprotiv!

Jake_Gyllenhaal

Jake Gyllenhall jedan je od onih mladaca koji rođenjem steknu savršene predispozicije da postanu velike zvijezde. Ipak, mnoga djeca poznatih roditelja prokockaju, zapiju ili protulumare tu priliku tijekom burnih pubertetskih dana. Mali Jake je u ranoj mladosti čvrsto, s obje noge stao pred kamere i odlučio pred njima provesti svoj život.

Njegovi roditelji su producentica i scenaristica Naomi Foner i televizijski redatelj Stephen Gyllenhaal koji je snimao poznate serije 'Felicity', 'Homicide' i 'Twin Peaks'. Otac mu je pronašao i prvu filmsku ulogu – s jedanaest godina Jake je glumio sina Billya Crystala u hit komediji 'Gradski kauboji' 1991. godine. Nakon toga roditelji su i njemu i sestri Maggie dali uloge u svojoj drami 'Opasna žena' u kojoj su klinci glumili uz Debru Winger. Uskoro se Jakeu ukazala prilika da u jednoj epizodi serije 'Homicide' odglumi sina Robina Williamsa. Problemi s drogom ipak ga nisu zaobišli, ali samo na filmu – imao je manju ulogu u komediji o uzgajivačima marihuane 'Homegrown' uz bok Billy Bob Thorntonu, Ryannu Phillippeu, Jamie Lee Curtis, Hanku Azariji i Tedu Dansonu.   

1999. Jake više nije bio klinac i s 18 godina nije se mogao šlepati ulogama sinova i neposlušne dječice. Srećom prijelaz iz dječjeg u ozbiljnog glumca prošao je vrlo bezbolno. U dirljivoj drami 'October Sky' odglumio je stvaran lik Homera Hickama, talentiranog srednjoškolca iz ruralne sredine koji želi postati graditelj svemirskih raketa, čemu se protivi njegov otac. Kritika je već tada za njegovu glumu imala samo riječi hvale, a uskoro mu je odala i priznanje.

Tijekom studija na sveučilištu Columbia Jakeu se ukazala prilika da odglumi čudaka u nezavisnoj produkciji 'Donnie Darko'. U tom (sad već poznatom) mističnom znanstveno-fantastičnom filmu odigrao je srednjoškolca Donnia kojeg u mislima proganja veliki zli zec i tjera ga da postaje agresivan i destruktivan. Njegovu sestru odglumila je Jakeova prava sestra Maggie, a ostale uloge su imali Drew Barrymore i Noah Wyle. Film je 2001. bio hit na Sundance film festivalu, a Jake je za svoju ulogu zaslužio nominaciju za filmsku nagaradu Independent Spirit. Slijedeće godine, na istom festivalu Jake je imao još jedan kvalitetan film – mračnu komediju 'Dobra djevojka' u kojoj je glumio s Jennifer Aniston,  Johnom C. Reillyem i Zooey Deschanel.

Nakon većih filmskih uspjeha shvatio je da treba odustati od akademske karijere i potpuno se posvetiti glumačkoj. Ispisao se sa sveučilišta, na kojem je proveo dvije godine uglavnom svirajući u svom bendu. U međuvremuenu je ostvario ulogu u prosječnoj Disneyevoj komediji 'Bubble Boy', te u drami 'Lovely And Amazing'. U prvom je glumio dečka s oslabljenim imunitetom koji kreće u potragu za voljenom djevojkom, a u drugom osjećajnog šefa jedne od glavnih protagonistica.  

2002. svoj je talent dokazao na kazališnim daskama i to u Londonu. Za ulogu u drami 'This Is Our Youth' londonski Evening Standard nagradio ga je kao najboljeg novog glumca. Imao je ulogu bogatog klinca koji dane provodi kradući, dilajući i drogirajući se. Kazalište je ostalo njegova velika ljubav pa je jednom prilikom rekao kako bi 'u savršenim prilikama, glumio u jednoj predstavi za svaka tri filma' koja snimi. Iste te godine počela se uveliko zahuktavati i njegova filmska karijera pa je glumio i u drami 'Moonlight Mile' uz doajene Dustina Hoffmana, Holly Hunter i Susan Sarandon.
 
U 'Highwayu', priči o otkrivanju samoga sebe, društvo su mu pravili Jared Leto i Selma Blair koji nakon smrti kurta Cobaina otputuju u Seattle da bi pobjegli od svojih suhoparnih života u Las Vegasu. Potraga za smislom i privatno zaokuplja Jakea. Izjavio je: 'Zvjezdani status ne traje. To nije ono što bi život trebao biti. To je potpuna iluzija koja nema veze samnom. Meni je traženje smisla života najvažnijna stvar.'

U uspinjućoj karijeri ipak su mu umakle dvije velike uloge. Trebao je zamijeniti Tobeya Maguirea u nastavku 'Spidermana', ali je Tobey ipak na kraju pristao reprizirati svoju ulogu čovjeka-pauka. Također, Jake je bio u najužem krugu izbora za glavnu ulogu u 'Mouline Rougeu', zajedno s Ewanom McGregorom i Heathom Ledgerom. Uz Heatha će ipak glumiti u jednom od svojih slijedećih filmova – drami 'Brokeback Mountain' o dvojici homoseksualnih kauboja.

Ipak, velike uloge mu nisu u potpunosti pobjegle. Jake uz Denissa Quaida ima glavnu ulogu u velikom ljetnom blockbusteru 'Dan nakon sutra', filmu katastrofe o ledenom dobu koje pogađa New York. Usprkos tome, karijera mu nije najvažnija stvar na svijetu. Rekao je da se divi glumcima koji se podjednako posvećuju svom privatnom životu, kao i svom poslu. Privatno, Jake je u vezi s kolegicom Kirsten Dunst s kojom ga je upoznala njegova sestra Maggie (njih dvije su zajedno glumile u 'Osmjehu Mona Lise').

Blistavu budućnost ponajviše mu garantira njegovo jednostavno razmišljanje i zdrav pristup onome što radi. Kako bi on sam to rekao: 'Istina je da se većina filmova koji zarade puno love nitko ne sjeća, a mene ne zanima snimanje filmova kojih se nitko ne sjeća.'