Lov u Bosni - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lov u Bosni

Lov u Bosni

The Hunting Party (2007.)

Intermedia / Pa-dora

96' avantura, komedija, drama

Režija:           Richard Shepard

Uloge: Richard Gere, Terrence Howard, Jesse Eisenberg, James Brolin, Diane Kruger, Joy Bryant

Scenario:        Richard Shepard

Producent/i:   Paul Hanson, Mark Johnson, Scott Kroopf

Zemlja:          SAD, Hrvatska, BiH

Linkovi: službena stranica
imdb

Lov u Bosni

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.92
25
0.00

Richard Gere i Terrence Howard u potrazi za najtraženijim bosanskim ratnim zločincem. Hoće li biti uspješniji od Interpola, Haškog suda i lokalnih vlasti?

Sjećate se kad se onomad Richard gere motao po Zagrebu? E pa, snimao je upravo ovaj film i to pod radnim imenom 'Spring Break in Bosnia'. Projetni praznici postali su sezona lova. Evo kako je to ispalo...

Televizijski reporter Simon Hunt (Richard Gere) i kamerman Duck (Terrence Howard) u tandemu su radili i izvještavali iz najžešćih svjetskih ratnih zona – Bosna, Irak, Somalija, El Salvador. Zajedno su proživljavali najstrašnije strane rata, svjetskoj javnosti pružali jasan i nepristran uvid u ratna zbivanja te za svoj rad dobivali zaslužene nagrade. No, sve se mijenja kada Simon, izvještavajući uživo iz jednog bosanskog sela, doživi živčani slom. Nakon toga Ducka promoviraju, a Simonu se gubi svaki trag.

Nakon pet godina Duck se u društvu neiskusnog reportera Benjamina (Jesse Eisenberg) vraća u Sarajevo kako bi napravio reportažu povodom pete obljetnice završetka rata te tu susreće Simona. Simon ga uvjeri da zna informacije o najtraženijem bosanskom ratnom zločincu, poznatom po nadimku 'Lisica'. Sada, naoružani samo neprovjerenim informacijama, Simon, Duck i Benjamin kreću u mračnu i opasnu misiju koja ih vodi duboko u neprijateljski teritorij.


'Lov u Bosni', trailer

Na Rotten Tomatoes film je dobio 53% te je podijelio kritičare. Lou Lumenick za New York Post kaže da 'više podsjeća na pijano prisjećanje ratnog novinara nego na nešto što se zbilja dogodilo', dok je Kit Bowen za Hollywood.com napisao kako 'je u filmu odlično iskombinirana odgovarajuća doza humora s mentalitetom rata'. Kritike se, međutim, slažu oko jedne stvari, a to je odlična gluma Gerea i Howarda koji su utjelovili dva središnja lika u filmu. Inače, Richard Shepard, režiser i scenarist 'Lova u Bosni', inspiraciju za film pronašao je u članku Scotta Andersona What I Did On My Summer Vacation, u kojemu autor otkriva samo djelić kompliciranih političkih igara koje su se vodile na zaraćenom Balkanu.

'Lov u Bosni' je film koji (nažalost) govori o hrvatskoj, bosanskoj i srpskoj stvarnosti i svakodnevnici. Ratni zločinci, vojne akcije i stradanja civila samo su neke od tema koje ovaj film oživljava. Sigurno je da će Shepardov uradak pronaći svoju publiku i na balkanskom tlu, ali pitanje je koliko će ona biti zadovoljna viđenim jer ono što gledamo i čujemo o ratu te ono što se zbilja dogodilo, ponekad nisu dvije iste stvari.