Obitelj Savage - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Obitelj Savage

Obitelj Savage

The Savages (2008.)

20th Century Fox

113' komedija, drama

Režija:           Tamara Jenkins

Uloge: Laura Linney, Philip Seymour Hoffman, Philip Bosco

Scenario:        Tamara Jenkins

Producent/i:   Anne Carey, Ted Hope, Erica Westheimer

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Obitelj Savage

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
12
0.00

'Obitelj Savage je priča koja se ne bavi samo suočavanjem sa smrću, već i nužnošću da zgrabite vlastiti život, čak i u najmanjim stvarima,' kaže autorica i redateljica.

Wendy (Laura Linney) je dramaturginja u usponu iz East Villagea što bi značilo da skače s jednog privremenog posla na drugi, prijavljuje se na svaku moguću stipendiju, krade uredski materijal i hoda sa svojim vrlo oženjenim susjedom. Jon (Philip Seymour Hoffman) je neurotični sveučilišni profesor iz Buffala koji piše knjige o teatru. Njihove živote neočekivano poremeti poziv kojim im javljaju da njihov otac Lenny Savage (Philip Bosco), kojeg su se dugo bojali i izbjegavali ga, boluje od progresivne demencije i oni su jedini koji se mogu brinuti za njega.

Sada, nakon što na stranu stave svoje već ionako usporene živote, Wendy i Jon prisiljeni su živjeti pod istim krovom po prvi puta od djetinjstva, ubrzo ponovno otkrivajući sitne ekscentričnosti kojima su se međusobno izluđivali. Suočeni sa potpunim kaosom i neprestano se prepirući kako se nositi sa očevim posljednjim danima, odjednom otkrivaju pravu srž obitelji, odraslog života, i počinju razumijevati jedno drugo.


'Obitelj Savage', trailer

'Obitelj Savage' je atipična humoristična drama koja zadire u najdublje ljudske emocije – ljubav i strah – te ih proučava u kontekstu jedne disfunkcionalne familije. Ovaj film također označava povratak spisateljice i redateljice Tamare Jenkins koja je stekla priznanje humorom i ljudskošću svog prvog dugometražnog filma 'The Slums of Beverly Hills'. Za scenarij 'Obitelji Savage' nominirana je za Oscara, a film je donio i nominaciju za najboju glumicu Lauri Linney.

Film je odlično prihvaćen i kod publike i kod kritičara. U njegovu kvalitetu već se mogla uvjeriti i domaća publika Zagreb film festivala na kojem je film prikazan u sklopu programa Matineje. Na internet stranici Rotten Tomatoes dodjeljeno mu je zavidnih 91%, a opće mišljenje glasi kako je ovo briljantno konstruirana obiteljska drama sa zadivljujućim glumačkim izvedbama. Jeffrey M. Anderson iz Combustible Celuloida kaže kako 'je ovo izvanredan film te je mnogo manje depresivan nego što se to na prvi pogled čini'. No, ima i onih koji film smatraju previše depresivnim.

'Obitelj Savage' govori o smrti i prolaznosti života, ali i o važnosti vremena koje provodimo sa svojim bližnjima. Hvaljena gluma te način na koji je film stvaran osigurati će mu publiku koju svakako zaslužuje.