10 000 prije Krista - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      10 000 prije Krista

10 000 prije Krista

10,000 B.C. (2008.)

Warner Bros. Pictures / Continental film

109' avantura, drama

Režija:           Roland Emmerich

Uloge: Camilla Belle, Steven Strait, Cliff Curtis, Omar Sharif, Reece Ritchie

Scenario:        Roland Emmerich, Harald Kloser

Producent/i:   Roland Emmerich, Mark Gordon, Michael Wimer

Zemlja:          SAD / Novi Zeland

Linkovi: službena stranica
imdb

10 000 prije Krista

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.13
80
0.00

Odiseja koja vas vodi u mitsko doba proročanstava i bogova, kada su duhovi vladali svijetom, a moćni mamuti tresli tlo po kojem hodaju.

Kao što se iz naslova da lako zaključiti, radnja filma smještena je u daleku povijest čovječanstva, točnije deset tisuća godina prije Krista. Priča prati mladog lovca D'Leha (Steven Strait) iz udaljenog planinskog plemena, koji je konačno pronašao ono za čim cijeli život traga – ženu, i to predivnu Evolet (Camilla Belle). No kakav je to film koji govori o sretnom obiteljskom životu pećinskih ljudi? Nikakav, složit ćete se, pa zbog toga na scenu tada stupaju okrutni i nemilosrdni vojskovođe koji napadnu D'Lehovo selo i otmu jadnu Evolet. To je neprihvatljivo pa se odmah organizira skupina dobrovoljaca (predvođenih D'Lehom) čija je zadaća spasiti otetu djevu.

Oni su sada prisiljeni po prvi puta napustiti svoje rodne pašnjake i pećine te se smjelo zaputiti u nove i nepoznate zemlje. Što se više udaljavaju od svog plemena to su svjesniji kako postoje ostale civilizacije te kako je čovječanstvo daleko uznapredovalo naspram njihovog plemenskog načina života. Uskoro se D'Lehova početna grupica lovaca pretvara u vojsku zbog toga što im se pridružuju članovi ostalih plemena koje su također napali lovci na roblje. I tako se oni uskoro, predvođeni sudbinom, nađu pred izazovom života – ono što se isprva činilo kao obična potraga za nestalim članovima plemena, pretvara se u borbu za goli opstanak jedne cijele civilizacije.


'10,000 B.C.', trailer

Teško je ne primijetiti kao ova priča neodoljivo podsjeća na 'Apocalypto' Mela Gibsona - povijesna priča, primitivno društvo, otimači robova i potraga/potjera kroz divlje predjele. Ipak, za razliku od krvožednog i poprilično brutalnog Gibsona čiji su domorodci arlaukali na izumrlom majanskom jeziku, Roland Emmerich donosi mnogo 'pitomiji' uradak u kojemu glavni likovi govore engleski (lepo da ih ceo svet razume).  

Emmerich se proslavio spektaklima poput 'Dana nezavisnosti', 'Dana poslije sutra' i 'Godzille', baš kao i oni, i '10,000 B.C' je prepun specijalnih efekata i kompjuterske animacije. Producenti tvrde da je pogođen savršen omjer interakcije glumaca s kompjuterski generiranim okolišem i likovima. Također, posebna pozornost posvećena je lokacijama gdje su snimane scene pa je tako filmska ekipa proputovala gotovo cijeli svijet. Bili su u ledenim krajevima Novog Zelanda zimi, a nakon toga u vrućem i vlažnom Cape Townu ljeti i u pustinjama Namibije. Svi tvrde da je snimanje bilo poprilično naporno, a tome svjedoči i činjenica da je glavni glumac, Steven Strait, za to vrijeme izgubio više od petnaest kilograma.

Kako film još nije ugledao svijetlo dana, kritičari mogu samo nagađati kako će cijela priča izgledati i funkcionirati. Poveći broj njih smatra da će specijalni efekti zadiviti publiku, ali da neće biti baš neke prevelike inovativnosti u odnosu na režiju i način na koji se razvijala priča u dosadašnjim filmovima ovog poznatog režisera. S druge strane imamo 'običnu' publiku koja na internetskim forumima komentira kako bi ovo mogao biti jedan od boljih Emmerichovih uradaka te svi željno iščekuju dan kada će se '10,000 B.C.' pojaviti u kinima.