Roland Emmerich

10.11.1955 Stuttgart, Baden-Württemberg, Zapadna Njemačka Roland Emmerich

Oduvijek je bio opčaran znanstveno-fantastičnim žanrom, što mu je uz nadimak 'njemački Spielberg', donijelo i uspješnu karijeru te poštovanje publike.

Roland_Emmerich

Iako ga je u mladosti više zanimalo slikanje i kiparstvo, Roland Emmerich ipak se opredjelio za filmsku umjetnost. Karijeru je započeo u rodnoj mu Njemačkoj, u školi za filmske umjetnosti u Berlinu, i to sa znanstveno-fantastičnim 'Das Arche Noah Prinzip'. Film je bio prikazan na popularnom 'Berlinaleu' 1984. te je ostvario veliki uspjeh što je dovelo do distribucije diljem svijeta. Kasnije se ispostavilo da je taj film također i najskuplji njemački studentski projekt takvog tipa jer je na njega potrošeno čak milijun nekadašnjih njemačkih maraka.

Inspiriran početnim uspjehom, tada osniva vlastitu redateljsku kopaniju, 'Centropolis Films', preko koje izdaje svoje sljedeće projekte – 'Making Contacts/Joey' (1985), 'Ghost Chase' (1988) i 'Moon 44' (1990). Svi ovi filmovi nastali su na engleskom jeziku i bili su namjenjeni za američko tržište jer je Emmerich skontao kako je ono mnogo zahvalnije i plodonosnije od njemačkog. 1992. doživljava svoj, do sada, najveći komercijalni uspjeh kada režira 'Univerzalnog vojnika' s Jean-Claude Van Dammeom i Dolphom Lundgrenom u glavnim ulogama. Film je ostvario zaradu veću od osamdeset milijuna dolara te je otvorio mnoge mogućnosti ovom njemačkom režiseru.

Zajedno s prijateljem Deanom Devlinom odlučuje se na ostvarivanje svog dugogodišnje planiranog projekata – znastveno-fantastične akcije 'Zvjezdana vrata'. Film je na američkom box officeu ostvario solidan uspjeh te Emmerichu i Devlinu utemeljio reputaciju kvalitetnog i isplativog holivudskog tandema. Njihova sljedeća dva projkta također su bili veliki filmski hitovi. Prvo je nastao 'Dan nezavisnosti' (1996) s Willom Smithom u glavnoj ulozi, a nakon toga svjetlo dana ugledala je i 'Godzilla' (1998). Oba filma su ostvarila rijetko viđen uspjeh na svjetskim kinoblagajnama iako ih kritičari i nisu baš mazili.

2000. godine Emmerich prekida svoju znanstveno-fantastičnu seriju te s Peterom Wintherom režira 'Patriota' s Melom Gibsonom i Heathom Ledgerom u glavnim ulogama. Ipak, taj 'bijeg' izvan fantastike nije dugo trajao jer je već njegov sljedeći film – 'Dan poslije sutra' (2004) – upravo te tematike. U 2008. godinu ušao je s avanturom '10 000 prije Krista' a za naredne dvije godine u planu ima dva filma i to '2012' i istoimeni remake popularnog 'Fantastic Voyagea' iz 1996.

Činjenica je da Emmerichovi filmovi nikada nisu bili omiljeni kod kritičara, ali su ostvarili veliki uspjeh te kod publike stekli gotovo pa kultni status. On to ovako komentira: 'Ja radim filmove za mase. Meni je bitno da se oni svide publici i da budu dobro prihvaćeni.' Tipično hollywoodski, a uostalom, koga briga što kritičari pišu kada film zaradi preko sto milijuna dolara.