Magla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Magla

Magla

The Mist (2008.)

Metro-Goldwyn-Mayer Studios / Discovery film

127' drama, horor, ZF

Režija:           Frank Darabont

Uloge: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Andre Braugher, Toby Jones, William Sadler, Jeffrey DeMunn

Scenario:        Frank Darabont

Producent/i:   Frank Darabont, Liz Glotzer

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Magla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.55
69
0.00

Mislite da su tsunamiji, tornada, uragani i erupcije vulkana neugodne situacije? Ne, prijatelji! Guste magle se čuvajte.

Radnja 'Magle' smještena je u maleni gradić u Maineu te započinje nakon što opaka oluja pohara lokalno područje. David Drayton (Thomas Jane), njegov sin Billy (Nathan Gamble) i susjed Norton (Andre Braugher) zapute se u gradski supermarket kako bi kupili toliko potrebne namirnice. Uskoro primjećuju da se nad cijeli gradić polako nadvija misteriozma bijela magla, ali ne mogu ni slutiti što se u njoj skriva. Uskoro se nađu zatočeni u supermarketu s još nekolicinom građana, a ono što slijedi je borba za vlastiti život protiv nemilosrdnog i stravičnog neprijatelja.

Među njima se nalazi i vjerski fanatik, gospođa Carmody (Marcia Gay Harden) koja tvrdi da je jeziva magla i ono što se skriva u njoj ni više ni manje nego kazna od samoga Boga. Neki kažu da je ovo što se događa rezultat eksperimenta koji je pošao ukrivo u obližnjoj vojnoj bazi, a ostali misle da se iza svega krije elementarna katastrofa. Tenzije među zatočenim građanima uskoro postaju neizdržive te sada moraju odlučiti hoće li ostati gdje jesu i čekati da se magla raziđe, ili će riskirati i pokušati pobjeći iz grada.


'Magla', trailer

Valja istaknuti i činjenicu da je režiser, scenarist i (uz Liz Glotzer) producent ovog  znanstveno-fantastičnog hororca upravo legendarni Frank Darabont. Zašto legendarni? Pa zato što je on režirao i napisao scenarij za 'Iskupljenje u Shawsanku' – prema internet stranici IMDb.com najbolji film ikada (dijeli prvo mjesto s 'Kumom') i za 'Zelenu milju'. Darabont je dobar prijatelj i veliki obožavatelj Stephena Kinga pa nije ni čudno da su svi ovi filmovi, uključujući i najnoviji – 'Magla', snimljeni prema romanima tog popularnog američkog pisca.

Inače Darabont je rođen u francuskom izbjegličkom kampu 1959. te se specijalizirao za mračne priče o izoliranim ljudskim sudbinama. Tako je između njega i Kinga postojala interna šala kako King mora napisati još jednu zatvorsku dramu inače će Darabount ostati bez posla (i 'Iskupljenje u Shawshanku' i 'Zelena milja' su smješteni u zatvor). Ovaj put prihvatio se režije filma u kojem su junaci opet u svojevrsnom zatvoru kada pred zlosutnom maglom izbjegnu u privremeni spas lokalnog supermarketa. Darabount je svojim radom zaradio tri nominacije za Oscara, dvaput za najbolji film i jednom za najbolji scenarij (za već prije spomenute filmove).

Kritičari internet stranice Rotten Tomatoes uglavnom su zadovoljni 'Maglom' što se može zaključiti iz ocjene (69%) te iz općeg mišljenja koje glasi kako je ovo film snimljen na vrlo impresivan način prema zanimljivom scenariju koji će ponuditi istinski zastrašujuće iskustvo. Marjorie Baumgarter se u Austin Chronicleu osvrnula i na casting te napisala 'iako je ovdje Darabont koristio pretežito nepoznate glumce (izuzevši Marciu Gay Harden), uspio je napraviti dobar stari horor koji će publici utjerati strah u kosti'. Pa eto, ako vam je do straha u kostima, znate što vm je činiti.