Prljava igra - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prljava igra

Prljava igra

Leatherheads (2008.)

Universal Studios

114' komedija, romansa, sportski

Režija:           George Clooney

Uloge: George Clooney, Renée Zellweger, John Krasinski, Jonathan Pryce, Stephen Root

Scenario:        Duncan Brantley, Rick Reilly

Producent/i:   George Clooney, Grant Heslov, Casey Silver

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Prljava igra

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
7
0.00

Davno prije milijunskih zarada, sexy navijačica, ogromnih stadiona i spektakularnih transfera, neki su se bavili (američkim) nogometom, zamislite, iz čiste ljubavi.

Dodge Connolly (George Clooney), šarmantan je i drzak igrač američkog nogometa koji shvaća da sport kojim se bavi privlači, u najboljem slučaju, skupinu glasnih, pijanih navijača koji teško da mogu skupiti koji dolar za ulaznicu. Svatko može igrati, utakmice često završavaju tučnjavama i kapetan mora konstantno bit spreman voditi svoju momčad, a i cijelu ligu što se toga tiče, od tučnjava i barskih svađa pa do stadiona i utakmica. Uskoro igrači izgube sponzora i cijeloj ligi prijeti kolaps, a Dodge tada uvjeri agenta CC Fraziera (Jonathan Pryce) da osigura novu mladu zvijezdu – Cartera 'The Bullet' Rutherforda (John Krasinski) – u nadi da će tako spasiti ligu i napokon privući veću pažnju javnosti.

Carter, zlatni dečko, ratni heroj (Prvog svjetskog rata) koji je sam, goloruk, natjerao mnoge njemačke vojnike na predaju, ne samo što sjajno izgleda već je i neviđeno brz na terenu. Novi šampion je gotovo predobar da bi bio istinit i mlada novinarka Lexie Littleton (Rene Zellweger) posumnja u njegovu ratnu priču. Dok ona istražuje, novak Carter i veteran Dodge bore se za njenu naklonost. Igra se sve više profesionalizira, a Dodge se bori da zadrži svoju momčad na okupu i da osvoji djevojku svojih snova. Uskoro sazna da su nogomet i ljubav iznenađujuće slični jet se pravi potez čuva za posljednju četvrtinu utakmice.


'Prljava igra', trailer

Clooney u 'Prljavoj igri' ima trostruku ulogu – producira, glumi i režira po scenariju debitanata Duncana Brantleya i Ricka Reillya. Film produciraju njegovi partneri iz Smokehouse Productions, Grant Heslov ('Laku noć. I sretno', 'Razvedi me, zavedi me') i Casey Silver ('Hidalgo'). A ideja se rodila tako da je Duncan Brantley, inače novinar časopisa Sports Illustrated, istraživao nastanak američke profesionalne nogometne lige i došao na ideju da napiše scenarij. U svom istraživanju naišao je na jednu zanimljivu stvar – kaže da za profesionalne igrače američkog nogometa u 1925. godini gotovo nitko nije mario te da je vladalo mišljenje 'Kako se usuđuješ igrati profesionalni nogomet? Ako si gentleman, idi i nađi pravi posao!'

Eto, takvi teški počeci, a na kraju je ovaj timski sport stekao status najomiljenijeg u americi, a neki okorjeli fanatici ga čak smatraju i svetinjom. No, to ne znači da će i 'Prljava igra' doživjeti istu popularnost jer kritičari s internet stranice Rotten Tomatoes daju filmu 53%, a kritike su prosječne, s time da najbolji komentari idu na račun glavnih glumaca – 'zaista se osjeća kemija između Clooneya i Zellweger te su svoje likove prikazali na uvjerljiv i osvježavajuć način' (Los Angeles Times).

Negativne kritike su se uglavnom koncentrirale na način snimanja i produkciju – 'shvatili smo što je režiser htio postići, ali ipak je zakazala realizacija' (New York Daily News). Mi mislimo da će biti zabavno pogledati ovu komediju zato jer nudi za svakoga ponešto – momci će doći zbog fajta, žene zbog snažnih muškaraca (a među njima je i Clooney) koji se valjaju po blatu i trgaju si dresove. Uživajte.

zl.m.