Tražen - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tražen

Tražen

Wanted (2008.)

Universal Studios

110' akcija, triler

Režija:           Timur Bekmambetov

Uloge: James McAvoy, Morgan Freeman, Terence Stamp, Thomas Kretschmann, Common, Angelina Jolie

Scenario:        Michael Brandt, Derek Haas, Chris Morgan

Producent/i:   Jim Lemley, Jason Netter, Marc E. Platt, Iain Smith

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Tražen

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.11
82
0.00

Priča o tome kako 'nitko' postaje 'netko' - netipično ostvarenje američkog sna u režiji izvrsnog ruskog redatelja Timura Bekmabetova.

Wes (James McAvoy) je jedan obični dvadesetpetogodišnjak koji jednostavno mrzi svoj život jer je, kako on kaže, 'usran'. Čemu takav pesimizam već na samom početku? Pa, pogledate li ponije bilo koji aspekt Wesova života, shvatit ćete kako se zbilja ima malo čemu radovati. Na poslu, njegov šef živi za to da bi ga mučio i ponižavao pred kolegama. Kod kuće, njegova ljigava djevojka je seksualni magnet za svih (uključujući njegovog navodno najboljeg prijatelja) osim njega. Nije čudo što je već na desetoj kuri tableta protiv napada panike. Žvače ih kao bombone između veganskih tofu obroka iz kartonskih kutija.

Srećom, takvom životu dolazi kraj i zo ni manje ni više nego u obličju tajanstvene i prekrasne Fox (Angelina Jolie). Ona jadnome Wesu objašnjava kako je njegov otac, za kojega se oduvijek mislilo da je nestao i kojeg su svi zaboravili, ubijen dok je radio za misterioznu organizaciju zvanu 'Bratstvo'. A 'Bratstvo' je stoljećima stara liga izvanredno obučenih ubojica koji svršeno obavljaju svoj posao. Njihov moto je 'Ubiti jednoga, spasiti tisuću' te ne prezaju ni pred čime kada kreću u izvršavanje svoga zadatka, a sve za dobrobit čovječanstva.

Sad je Wesov red krenuti očevim stopama i osloboditi zvijer zatočenu u sebi. Ubijanje mu je u krvi, a Fox ga podučava pod budnim okom njihovog enigmatičnog vođe Sloana (Morgan Freeman). Wes se preporodio, ali uskoro shvaća da namjere njegovih smrtonosnih kolega nisu toliko plemenite koliko se isprva činilo. U svijetu otkrivenog herojstva, moći i osveta koje uništavaju dušu, Wes će shvatiti nešto čemu ga nisu podučavali – da on sam upravlja svojom sudbinom.


'Tražen', trailer

Ruskog redatelja Timura Bekmambetova, rođenoga u Guryevu u Kazahstanu, opisuju kao jedinstvenog, eksperimentalnog, ironičnog i kreativnog genija. 2004. godine snimio je 'Stražare noći' s budžetom od 1,8 milijuna dolara, a film je samo u Rusiji zaradio više od 16 milijuna te je bio popularniji čak i od 'Gospodara Prstenova'. Njegov nastavak, 'Dnevna straža', počeo se prikazivati početkom 2006. godine te je ostvario još veći uspijeh. Kada se uzme u obzir i činjenica da su cijelu ovu priču osmislili i napisali Michael Brandt, Derek Haas ('U 3:10 za Yumu', 'Prebrzi i prežestoki') i Chris Morgan ('Brzi i žestoki: Tokyo drift') jasno je da akcije, napetosti i uzbuđenja neće faliti. Ipak, za one kojima sve to skupa nije dosta, tu su i famozna Angelina Jolie te izvrsni James McAvoy ('Okajanje', 'Priča o Jane Austen') u glavnoj ulozi.

Inače, 'Tražen' je snimljen prema stripovima autora Mark Millara i J.G. Jonesa, a sudeći po hvalospjevima (85%) na internet stranici Rotten Tomatoes, ekipa predvođena Bekmabatovom je odradila odličan posao. Hollywood Reporter tvrdi: 'Ovaj izvrsni, ultranasilni, hipnotički akcijski triler sadržava sve potrebne sastojke za uspijeh.', Variety upozorava: 'Željeli vi to ili ne, ovaj film će vas držati zaljepljene za stolicu.', a Peter Travers, novinar časopisa Rolling Stone, kaže pak ovako: 'Film je smeće, ali mi se svejedno jako svidio. Svakako pogledati.'

zl.m.