Obmana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Obmana

Obmana

Deception (2008.)

20th Century Fox

108' krimi, triler, misterija

Režija:           Marcel Langenegger

Uloge: Hugh Jackman, Ewan McGregor, Michelle Williams, Maggie Q, Natasha Henstridge, Rachael Taylor

Scenario:        Mark Bomback

Producent/i:   Robbie Brenner, David L. Bushell, Christopher Eberts, Hugh Jackman, John Palermo, Arnold Rifkin, Marjorie Shik

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Obmana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
9
0.00

Zavodljiv psihološki triler o čudnom, erotičnom putovanju otkrivanja samoga sebe.

Jonathan McQuarry (Ewan McGregor) je revizor koji pluta morem njujorške elite moći. Njegov osnovni životni moto je 'rad, rad i samo rad' pa ni ne čudi da su prijatelji, djevojke, ili bilo kakva druga forma društvenog života za njega totalna nepoznanica. No, slučajno upoznaje karizmatičnog odvjetnika Wyatta Bosea (Hugh Jackman) koji ga uvodi u dio New Yorka rezerviran samo za privilegirane. To je dio Manhattana rezerviran za dekadentnu višu kremu koja nosi odijela od četiri tisuće dolara, a kad razvežu kravate obilaze podzemlje puno predivnih i prije svega, dostupnih žena.

Za brokere kojima osamnaest radnih sati u danu ne ostavlja vremena za privatni život tu je 'The List', seks klub u kojem ih jedan telefonski poziv ('Što radiš večeras?') može odvesti u noć seksualnog ispunjenja. To je svijet intimnosti bez komplikacija u kojem Jonathan otkriva dio sebe za kojega nije ni znao da postoji. No, jedna ga predivna i misteriozna strankinja, koju poznaje samo po inicijalu 'S' (Michelle Williams) odvodi dalje – u svijet prijevare i ubojstva.


'Obmana', trailer

'Obmana' je režiserski prvijenac Marcela Langeneggera pa je malo čudno kako je uspio nagovoriti velike filmske face kao što su Hugh Jackman ('Prestiž', 'Van Helsing') i Ewan McGregor ('Moulin Rouge', 'Trainspotting') na suradnju. Jackman tvrdi da ga je privukao interesantan scenarij pa za njega kaže da je 'seksi i inteligentan i uvodi vas u svijet kojega nikad nećete uživo vidjeti, u svijet u kojem se takve stvari zbilja mogu dogoditi', a McGregor je obrazložio kako ga je privukla interesantna i kompleksna uloga. Dodajte tome još i činjenicu da su zaradili masne pare i shvatit ćete kako zbilja nije potrebno puno da čovjek pristane raditi sa režiserom koji nema nikakvog iskustva.

A manjak iskustva su primjetili i kritičari internet stranice Rotten Tomatoes. Na svojoj skali uspjeha 'Obmana' se zaustavila na loših 11%, a ovdje valja spomenuti i činjenicu da je čak i publika poprilično razočarana odgledanim. Opće mišljenje kaže kako je ovo jedan poprilično prosječan i predvidljiv film snimljen na brzinu, sa osrednjim dijalozima i smiješnim zapletima radnje. Nisu ga štedili, a ovako kažu pojedine kritike – 'usprkos odličnom castingu, ovaj film je i dalje dosadan' (USA Today), 'malo koga će uspjeti obmanuti zbog toga što su zaplet i sam kraj predvidljivi, a likovi blijedi i neinteresantni' (Hollywood Reporter), 'kao da su uzeli Hitchcockov film i izbacili jedno 85% stila i inteligencije' (Ebert & Roeper).

A da vam se ne bi sve činilo tako crno, evo i jedne pozitivne kritike – 'Cijela priča se raspetljava u egzotičnom Madridu, u vrtlogu uzbudljivih multimilijunskih prevara i ispucanih metaka. Sve je tako uzbudljivo i imate osjećaj da se likovi nalaze u lukavo konstruiranoj mišolovci koja samo što se nije zatvorila.' (Minneapolis Star Tribune)

zl.m.