Hugh Jackman

12.08.1968 Sydney, Australia Hugh Michael Jackman

Tv i kazališna australska zvijezda, poznatiji je svjetskoj publici kao superjunak Wolverine u 'X-Menu'. Uz epitet talentiranog, krasi ga naslov jednog od najljepših živućih muškaraca.

Hugh_Jackman

Hugh Jackman rođen je u britanskoj obitelji u Sydneyu kao najmlađe od petero djece. Nakon diplome na sidnejskom tehnološkom fakultetu, upisuje Glumačku akademiju Zapadne Australije i odabire smjer drame. Svoju prvu profesionalnu glumačku priliku dobiva netom nakon diplome kada mu je ponuđena glavna uloga u popularnoj TV seriji 'Correlli'. Na snimanju upoznaje svoju buduću suprugu Deborrah-Lee Furness.

Jackman kasnije glumi u mnogim TV serijama, a pohvale stižu i za njegov kazališni rad u predstavama poput 'Beauty and the Beast', 'Sunset Boulevard', te za mjuzikl 'Oklahoma!' koja mu donosi nominaciju za Olivera, prestižnu australsku kazališnu nagradu.

1999., godinu dana kasnije, slijedi još jedna nominacija, ovog puta nominacija Australskog filmskog instituta koju zavređuje ulogom u urbanoj drami 'Erskineville Kings' gdje portretira čovjeka otuđenog od svoga brata. Pobjednički polet mladoga glumca nastavlja se kada dobiva ponudu da zamjeni Dougraya Scotta u ulozi mutanta Wolverinea u Bryan Singerovoj adaptaciji Marvelovog super-hero stripa 'X-Men'. Uz do tada još relativno nepoznatog Jackmana, u filmu glume i Sir Ian McKellen, Patrick Stewart, Anna Paquin, James Marsden i Halle Berry. Film je postao jedan od najvećih hitova godine.

Hughova popularnost rasla je i daljnjim projektima. Slijedila je romantična komedija Tonyja Goldwina 'Someone Like You' u kojoj još glume Ashley Judd i Greg Kinnear. 2001. glumi u dva hita - romantičnoj komediji 'Kate i Leopold' gdje mu je partnerica Meg Ryan, te u akcijskom filmu 'Operacija Swordfish' u kojem glumi uz Johna Travoltu i Halle Berry. 2003. se vraća mutantima u 'X-Men 2'. Film ne samo da je ponovio uspjeh prethodnika, već je po mnogima postao primjer da nastavak može biti bolji od prethodnika.

Ostajući u akcijskim vodama, Jackman 2004. glumi u kino-hitu 'Van Helsing', na čijem je snimanju slučajno jednom statistu slomio ruku. Nakon toga odbija ulogu odvjetnika kojega igra Richard Gere u filmu 'Chicago', a umjesto toga ponovno utjelovljuje Wolverinea u novom nastavku – 'X-Men: Posljednja fronta' (2006). Ova godina se pokazala iznimno produktivna i šarolika za šarmantnog glumca jer tada prihvaća brojne i vrlo različite uloge. Glumi uz Scarlett Johansson u komediji Woodyja Allena 'Scoop', a prihvaća i suradnju s Christianom Baleom u trileru 'Prestiž'. Posudio je svoj glas u animiranom 'Ples malog pingvina', a dobre je kritike zaradio i svojim nastupom u znanstveno fantastičnoj 'Fontani života'.

Nakon pauze od dvije godine, vraća se s trilerom 'Obmana' (2008) u kojem glumi zajedno s Ewanom McGregorom. Za ovu godinu u planu ima još dva filma – 'Australia' i 'If You Could See Me Now', a za 2009. najavljen je izlazak još jednog od poznatih filmova iz serije X-Men, a to je 'X-Men Origins: Wolverine'.

U sretnom je braku još od 1996. godine s australskom glumicom Deborrom-Lee Furness, s kojom je usvojio dvoje djece – kćerkicu Avu Eliot Jackman i sina Oscara Maximilliana Jackmana. Mnogo puta bio se našao na listama najzgodnijih muškaraca, kratkovidan je, a najdraža hrana mu je sushi.