Laura - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Laura

Laura

Laura (1944.)

Twentieth Century Fox Film Corporation/Continental Film

88' krimi, drama

Režija:           Otto Preminger

Uloge: Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price, Judith Anderson, Grant Mitchell, Dorothy Adams

Scenario:        Jay Dratler, Samuel Hoffenstein, Elizabeth Reinhardt

Producent/i:   Otto Preminger

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Laura

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Detektiv Mark McPherson (D. Andrews) istražuje brutalno ubojstvo Laure Hunt (G. Tierney), slavne reklamne agentice, koja je pronađena mrtva u svom stanu.

Ne bi li došao do traga, on ispituje ljude koji su je poznavali: njezinu tetu, arogantnog, snobovskog novinara Walda Lydeckera (C. Webb) koji ju je promovirao na početku karijere i zaljubio se u nju, te njezinog zaručnika, plejboja Shelbyja Carpentera (V. Price). Istražujući Laurinu prošlost, listajući njezin dnevnik i privatna pisma, detektiv izgradi mentalnu sliku o njoj te se u mislima zaljubi u nju. Tko bi uopće pomislio ubiti takvu divnu djevojku? Ali, jedne večeri dogodi se nešto što baci potpuno drugo svjetlo na slučaj...

Detektivski film 'Laura' američkoga redatelja austrijskoga podrijetla Otta Premingera vrhunsko je ostvarenje film noira četrdesetih godina. Za razliku od tipičnih filmnoirovskih djela, u kojima se inzistiralo na mračnim, maglovitim uličnim eksterijerima, 'Laura' inovira žanr uvodeći duge scene u prozračnim, luksuznim njujorškim interijerima, te nešto drugačijim, blažim i ironičnijim dijalozima, kroz koje se priča o ljubomori, pohlepi za novcem i iskvarenosti visokoga društva.