Vincent Price

St. Louis, Missouri, SAD Vincent Leonard Price ml.

Ludi kipar, ludi znanstvenik, osvetoljubljivi glumac, a u 'pravome' životu još i povjesničar umjetnosti, pisac, kuhar i gurman.. - Vincent Price. 

Vincent_Price

Vincent Price jedna je od ikona filma uopće. Čak i ako ne volite horore, teško da biste odoljeli egzotičnom spoju uglađenosti engleskog gospodina i držanja jednog Maxa Schrecka, a sve to začinjeno dozom ironije i crnim humorom. Animirani šort 'Vincent' Tima Burtona, koji govori o dječaku opsjednutim likom ovoga glumca, svjedoči o utjecaju koji je Price imao na brojne sineaste, kao i na percepciju samoga filmskoga žanra. Jer camp ne bi bio camp da nije bilo Vincenta Pricea.

Rođen je 1911. u St. Louisu (Missouri) u bogatoj obitelji. Diplomirao je povijest umjetnosti na Yaleu i neko vrijeme radio u školi, prije nego je našao posao na kazališnim daskama. koje Glumio je u 'Chicagu' (1935), a brodvejski uspjeh predstave 'Victoria Regina' otvorio mu je vrata Hollywooda.

U početku nastupa u kostimiranim povijesnim dramama ('The Private Lives of Elizabeth and Essex` i 'Tower of London', oba 1939), noir krimićima ('Laura' Otta Premingera) i trilerima gotičkog okusa ('Dragonwyck' 1946). No, proslavlja ga uloga ludoga kipara u 'House of Wax' iz 1953.

House of Wax, film sniman u 3D tehnici. Za potpunu sliku, prilikom gledanja fotografije stavite naočale s plavim i crvenim filterima.

'House of Wax' najpopularniji je iz serije horora koje je snimio 50ih, a govori o vlasniku opskurnoga muzeja voštanih figura koje ispod svoje voštane površine kriju leševe ubijenih ljudi. Uloge ekscentričnih likova i ludih znanstvenika ponavlja nekoliko puta tijekom 50ih, a najuspješnijima se smatraju uloga ekscentričnoga bogataša koji pokušava ubiti svoju ženu u 'House on the Haunted Hill' (1959) te one iz originalne 'Muhe' (1958) i 'Tinglera' (1959).

Tijekom 60ih udružuje se s Rogerom Cormanom u nizu adaptacija djela Edgara Alana Poea ('House of Usher' 1960, 'The Pit and the Pendulum' 1961, 'The Masque of Red Death' 1964, 'The Tomb of Ligeia' 1965) kao i pisaca poput H. P. Lovecrafta ('Haunted Castle'). Riječ je niskobudžetnim B-filmovima koji su, zahvaljujući Cormanovu inzistiranju na vizualnoj raskoši (kostimi, scenografija, bojom zasićena fotografija), djelovali puno skuplje nego su to doista i bili. Svoj šarm duguju i Priceovoj jedinsvenoj pojavi – visini od 1.93 m, 'zašiljenoj' figuri, facijalnim ekspresijama te vrlo atmosferičnome glasu.

Auru campa Price je još više naglasio tijekom 70ih snimajući 'The Abominable Dr. Phibes' (1971), njegov nastavak 'Dr. Phibes Rises Again' (1972) i 'Theatre of Blood' (1973). U sva se tri filma Price pojavljuje u trade-mark ulogama. U prva dva glumi egipatskog čarobnjaka koji se osvećuje doktorima jer mu nisu uspijeli spasiti ženu i to šaljući na njih biblijske pošasti (skakavce, komarce i sl), a u drugome glumi glumca opsjednutog Shakespeareom koji se odlučuje osvetiti kritičarima nakon što mu uskrate nagrade i priznanja. Unatoč tome što kritika nije dobro primila ove filmove, danas se hvale crni humor i autoironični Priceovi nastupi.

Fly

Radeći na filmu Price nije zapostavio rad na ostalim područjima svoga interesa. Tako je 1977. glumio Oscara Wildea u kazališnoj monodrami 'Diversions and Delights' za što je pobrao brojne pohvale publike i kritike. Osim glume, bavio se i drugim dvjema velikim opsesijama – kuhanjem i skupljanjem umjetnina. Na jednom koledžu u Los Angelesu osnovao je i galeriju koja je nosila njegovo ime i koja je u razdoblju između 1962. i 1971. preko Searsa (pre)prodala oko 50 000 umjetnina koje je Price 'ručno' odabrao i pregledao. Između ostaloga, u zbirku su bila uključena djela Rembrandta, Dalíja i Picassa. Izdao je i nekoliko kuharica (npr. 'The Come into the Kitchen Cook Book').

Ženio se tri puta. Prva mu je žena bila glumica Edith Barrett, druga modna dizajnerica Mary Grant, a treća glumica Coral Browne. Inače strastveni pušač, pred kraj je života bolovao od Parkinsonove bolesti, a naposljetku je umro od raka pluća u 82. godini.

Njegov je utjecaj na popularnu kulturu bio velik i za vrijeme života. Tako se njegov glas može čuti na prvome soloalbumu Alicea Coopera 'Welcome to My Nightmare' (1975), a još je poznatiji njegov voiceover na spotu Michaela Jacksona 'Thriller' iz 1983. Tijekom 80ih vodio je emisiju 'Mystery!', a dao je i glas profesoru Ratiganu u Disneyevu crtiću 'The Great Mouse Detective' (1986), kao i Vincentu van Ghoulu, liku iz serijala '13 Ghosts of Scooby Doo' koji je zamišljen kao njegova animirana inačica.

Theatre of Blood

Najznačajniji utjecaj izvršio je na spomenutoga Tima Burtona koji mu je posvetio svoj animirani šort 'Vincent' iz 1983. Narator je sam Price, a o filmu kaže: 'Burtonov je 'Vincent' besmrtnost – bolje nego zvijezda na Hollywood Boulevardu'. Osim u 'Vincentu', pojavio se i u manjoj ulozi (za promjenu) dobroćudnoga znanstvenika u Burtonovom 'Edwardu Škarorukom' (1990). Uloga je trebala biti veća, no zbog zdravstvenih komplikacija to nije bilo izvedivo. Navodno je Burton bio radio na dokumentarcu 'Razgovori s Vincentom', no odustao je nakon Priceove smrti.

Njegova jedinstvena pojava, doza samosvijesti i ironije učinili su ga vrlo prepoznatljivim i popularnim, makar je o glumi jednom rekao: 'Netko je glumce prozvao kiparima u snijegu. Vrlo prikladno. Na kraju, sve je to ništa.'