Iza stakla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Iza stakla

Iza stakla

Iza stakla (2008.)

Inter film/Blitz film i video

80' drama

Režija:           Zrinko Ogresta

Uloge: Leon Lučev, Jadranka Ðokić, Daria Lorenci, Anja Šovagović-Despot, Božidarka Frait, Nina Violić, Dara Vukić, Boris Svrtan, Krešimir Mikić, Bojan Navojec, Trpimir Jurkić

Scenario:        Lada Kaštelan, Zrinko Ogresta

Producent/i:   Ivan Maloča

Zemlja:          Hrvatska

Iza stakla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.15
13
0.00

Drama u režiji Zrinka Ogreste o ljubavnom trokutu čiji će sudionici u nekoliko dana doživjeti lom između stvarnih i prividnih života.

Lažni život i prividni red jedva se održavaju u kaotičnom neredu troje ljudi i njihove okoline. Strukturirana u pet dana, priča dinamikom mnogobrojnih, likovima prividno povezanih događaja ocrtava ljubavni trokut jednog muškarca i dvije žene. Takav prividni red života neminovno će se razbiti u sudaru s njihovim pravim životima koji je nepredvidiv...


'Iza stakla', trailer

Film je svjetsku premijeru imao na festivalu u Karlovym Varyma, a na nacionalnom festivalu u Puli osvojio je Zlatnu arenu za najbolju kameru (Davorin Gecl) i za glavnu žensku ulogu (Jadranka Ðokić), te Nagradu mladih filmofila za najbolji film. I kritičari su ga hvalili i stavili su ga na 2. mjesto među filmovima iz nacionalne konkurencije, odmah iza pobjedničkog 'Ničijeg sina'. To se dogodilo iako je nedavno u jednom intervjuu Ogresta stoički izjavio da je prihvatio da ga kritika ne voli - a baš sada dolaze recenzije koje jako hvale film.

Damir Radić (Nacional) ga je proglasio 'najboljim filmom Pulskog festivala', u kojem je 'sve besprijekorno - od ideje preko scenarija do režije i glume'. Ističe i 'autentičnost u slikanju emocionalnog, duhovnog i prostornog miljea građanskog Zagreba', te 'vrsnoću glumačkih izvedbi'. Janko Heidl (Večernji list) također hvali 'siguran redateljski nastup' i upečatljive glumce, ističući prije svih Jadranku Ðokić. Pali su i sitni prigovori, pa Nenad Polimac (Jutarnji list) zamjera Ogresti da se previše osjeća 'proračunatost', no svejedno uspoređuje film s francuskim melodramama i ocjenjuje ga 'produkcijski impresivnim' i 'vizualno dotjeranim'. Nedavno je i iz Motovuna došao dobar znak za film - osvojio je Nagradu publike, što je najbolja preporuka filmu koji počinje igrati u hrvatskim kinima.

s.p.