Užas iz rijeke - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Užas iz rijeke

Užas iz rijeke

Rogue (2008.)

The Weinstein Company/Discovery

92' akcija, avantura, horor

Režija:           Greg McLean

Uloge: Radha Mitchell, Michael Vartan, John Jarratt, Heather Mitchell, Sam Worthington, Stephen Curry, Mia Wasikoska

Scenario:        Greg McLean

Producent/i:   Matt Hearn, David Lightfoot, Greg Mclean

Zemlja:          Australija, SAD

Linkovi: službena stranica

Užas iz rijeke

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.40
10
0.00

vicebite 29.06.2010 Ocjena recenzije : 1.0

KANA

Film je mrtva kana ... krokodil pari da je izasa iz kupusa

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 29.06.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Krokodil ljigavac

Greg Mclean režiser iz novog talasa (Alexandre Aja,Neil Marshall,Eli Roth,Leigh Whannell) je kompletan autor ovog ostvarenja,jer je napisao i scenario za ovaj horor.Cinični američki novinar Pete McKell (Michael Vartan,afirmisao se u ''Alias'') otputuje u severnu Australiju,kako bi napravio prilog o turističkoj ponudi nacionalnog parka Kakadu,Yellow Water,savezna država Victoria.Priključuje se grupi turista koji se spremaju napraviti turistički obilazak brodićem lokacije znane ka 'Northern Territory'.Tu srećemo i turističkog vodiča,zgodnu Kate Ryan (Radha Mitchell,blago preplanula) kojoj je vožnja brodićem i neobavezno ćaskanje sa uvek dosadnim turistima,davno preraslo u svakodnevnu rutinu.Uz kratko upoznavanje sa svim putnicima,kamera nam u formi dokumentarca prezentira prirodne lepote severne Australije,sa raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom.Turistički vodič priča o lepotama koje ostavljaju utisak na turiste,pa tako dolazimo i do podatka da se kreću tj. plove, u prirodnom staništu najvećih slatkovodnih krokodila na svetu.Kada ispaljena svetlosna raketa,privuče pažnju Kate,ona odlučuje da krene vodama koje nisu uobičajena turistička ruta.Ubrzo na živopisnim stenama jasno se vide simboli koji ukazuju na gospodara ove teritorije,na glavnog ljigavca – krokodila kome najviše prija ljudsko meso.Brodić se pod naletom ljigavca ubrzo nasuče na malom ostrvcetu,koga će plima za par sati potopiti...a onda spašavaj se ko može.Uz nekoliko sjajno odrađenih specijalnih efekata prilikom napada džinovskog krokodila,naročito pod vodom,pratimo surovu borbu za život grupe nesrećnih turista,predvođenih pronicljivim novinarom Pete McKellom i lokalnim momkom Neilom,uz Kate uverenu da će pomoć stići svakog časa (njen otac će stići sa spasilačkom ekupom).E sada,čovek je inteligentniji od krokodila (um caruje...) i u borbi bukvalno jedan na jedan,novinar već pomiren sa strašnom sudbinom koja će ga snaći,uspeva da ubije ovog predatora (što je propraćeno i novinskim člankom u lokalnim novinama,na samom kraju filma).Mala doza romanse sadržana je u činjenici da je uspeo i da spase lepu Kate,te mu se ona kao i svaka lepo vaspitana devojka na kraju učtivo zahvaljuje.Nažalost, Neill nije bio te sreće,kao i nekolicina iz turističke grupe.Veoma dinamičan horor sa dobrim efektima,solidnom pričom,snimljeno na lepim lokacijama,jeste sve ono što doprinosi visokoj oceni ovog filma,bez obzira na skromniji budžet ove australijsko-američke koprodukcije.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

laker24 10.06.2010 Ocjena recenzije : 0.0

ZUBI

Iako su Ralje još uvijek najbolji horor na temu životinja, ovaj fim je dovoljno dobro snimljen da može stajati uz bok najvećim filmovima ovakvog sadržaja. Ono što ovakav film treba imati je efekt konstantne napetosti, a to se u ovom filmu prilično solidno održava cijelo vrijeme. Gluma je i više nego solidna, pa je sve to zaokruženo u jednu smislenu cjelinu i odaje da je ovo film koji je napravljen pametno. Krokodil se pojavljuje sasvim dovoljno ,a znamo da je to krucijalni element takvih filmova. Osnovna prednost ovog fima je napetost i to i je dobro jer ovakvom filmu napetost bi trebala biti na prvom mjestu jer sigurno nećemo previše ulaziti u moralne dvojbe protagonista kad oni imaju pametnijeg posla, tj. bježati od ogromnog krokodila.
Sve u svemu, film koji ne treba olako zaboraviti i dati mu priliku.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 07.12.2009 Ocjena recenzije : 3.33

Pohvalno

Australski film 'Užas iz rijeke' donosi malo osvježenje u žanr akcijskih filmova čiji su protagonisti velike životinje-ljudožderi. Nakon Spielbergovih 'Ralja' kroz sve ove godine se nasnimalo jako puno varijacija na temu. Sada i divovski krokodil dobiva određenu pažnju no baš kada očekujete glupav film dobite pažnje vrijedan uradak. Ono što je apsolutno predivno jest odabir lokacija i sigurno da je redatelj Greg Mclean (odlični 'Wolf Creek') ovdje na domaćem teritoriju pošto je Australac. Ono što Mclean unosi u film je odlična režija koja jako pametno izbjegava prikazivanje stvora koji progoni likove te se bazira na činjenici da je strašnije ono što ne vidimo nego ono što vidimo. I baš kada pomislite da će prikaz krokodila biti razočaranje upravo suprotno se događa te su trenutci kada glavni lik Pete ulazi u skrovište divovske životinje jako napeti i akcijske scene sa kompjuterskim krokodilom su mudro dozirane što je jako dobro. Iako je sretni kraj neminovan to ne umanjuje činjenicu da je ovdje riječ o dobrom filmu s odličnim redateljem, jednako dobrom fotografijom prelijepe Australije, poznatim glumcima te sa nekim novim licima (Sam Worthington-super glumac i Mia Wasikowska-odabrana za ulogu Alise u Burtonovoj ekranizaciji knjige) koja će zasigurno ostaviti trag u svjetskoj kinematografiji.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

timothy 27.12.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Užas iz rijeke

Fotografija odlična, no osim toga ništa spektakularno i revolucionarno...Uostalom takvih filmova sa varijacijom na temu nagledali smo se poprilično...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: