Užas iz rijeke - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Užas iz rijeke

Užas iz rijeke

Rogue (2008.)

The Weinstein Company/Discovery

92' akcija, avantura, horor

Režija:           Greg McLean

Uloge: Radha Mitchell, Michael Vartan, John Jarratt, Heather Mitchell, Sam Worthington, Stephen Curry, Mia Wasikoska

Scenario:        Greg McLean

Producent/i:   Matt Hearn, David Lightfoot, Greg Mclean

Zemlja:          Australija, SAD

Linkovi: službena stranica

Užas iz rijeke

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.40
10
0.00

Idilično putovanje kroz australsku divljinu pretvara se u noćnu moru kada grupu turista napadne ogromni krokodil gladan svježe ljudetine.

Cinični američki pisac Pete McKell pridružuje se grupi turista koja se sprema poći na razgledavanje rijeke u australskom nacionalnom parku Kakadu. Njegov zadatak je napisati članak o iznenadnom procvatu turizma u sjevernom djelu Australije, a grupu s kojom putuje čine najrazličitije ličnosti. Za vodiča su dobili lijepu zaposlenicu parka, Kate, koja misli da je Pete samo još jedan razmaženi gradski dečko koji je došao ovdje ne bi li doživio nešto uzbudljivo, što će mu pomoći u pisanju. I nakon cijelog dana koji su proveli na rijeci, ne uspjevaju vidjeti ništa interesantno i zanimljivo te to natjera temperamentnu Kate da okrene brod u neistraženi teritorij.

Uskoro nabasaju na zabačeno i tiho jezero i baš kada se činilo da će turisti zadovoljni otići svojim kućama, na scenu stupa ogromna krokodilčina. Eto, željeli su vidjeti nešto uzbudljivo i interesantno, a što je bolje od vodene nemani koja se želi pogostiti njihovim ekstremitetima? Snažan udarac u dno čamca koji nakon toga počne tonuti i naši se heroji uskoro nađu na malom, blatnjavom djelu kopna. Nije im dugo trebalo da shvate da plima dolazi te da imaju još samo pola sata danjeg svijetla. Panika i strah zavladaju kada shvate da se nalaze u privatnome lovištu neugodnog krokodila kojega jedino pokreće istinska želja za ubijanjem.

Usprkos početnom neslaganju, Pete i Kate se udružuju kako bi smirili situaciju te pokušaju organizirati bijeg. Naravno da ne uspijevaju, ali tada Peteu sine izvrsna ideja – zarobiti krokodila kako bi grupa pobjegla na drugi kraj otočića, a na Kate je da otpliva po pomoć. Čak su i uspjeli zarobiti zvijer i Pete pristaje ostati čuvati ga dok ostali bježe. Iznenada, zvijer se oslobađa te kreće na nesretnu Kate. I dok tama polako pada, a plima nadolazi, šačica ljudi se nađe u strašnoj borbi za preživljavane koja izgleda ima samo jedan izlaz – smrt.


'Užas iz rijeke', trailer

Scenarij za 'Užas iz rijeke' napisao je australac Greg McLean te je zasjeo i na režisersku stolicu ovoga projekta. Izgleda da je on veliki zaljubljenik u horore jer je njegov prethodni film 'Wolf Creek' bio istog tog žanra, a govori o grupi kampera koji nabasaju na psihopatski raspoloženu seljačinu (također u Australiji) čija je jedina imovina oštra sjekira. 'Wolf Creek' nije prošao loše kod kritičara (53%), a kada se usporedi s 'Užasom iz rijeke', vidi se veliki napredak.

'Užas iz rijeke' je na internet stranici Rotten Tomatoes ocijenjen s maksimalnih 100%, s time da treba napomenuti da je vrlo malo kritičara pogledalo film. Mi mislimo da je puno realnija ocjena koju je dala obična publika – 69%, što i dalje govori da je ovo i više nego solidan žanrovski uradak. Ipak, među onima koji su ga pogledali su Variety, koji kaže: 'Solidan horor snimljen na atraktivnom i zanimljivom području. Neće vas razočarati.' te Washington Times s tvrdnjom: 'Ovo je najbolji film o krokodilu-ubojici.' Sudeći po ovim riječima, 'Užas iz rijeke' će se s vremenom definitivno pokazati kao interesantan horor koji će bez poteškoća pronaći svoju publiku.

zl.m.