Papillon - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Papillon

Papillon

Papillon (1973.)
145' avantura, drama, biografski

Režija:           Franklin J. Schaffner

Uloge: Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory, Don Gordon, Anthony Zerbe, Robert Deman, Woodrow Parfrey, Bill Mumy

Scenario:        Dalton Trumbo, Lorenzo Semple Jr.

Producent/i:   Ted Richmond

Zemlja:          SAD, Francuska

Linkovi: imdb

Papillon

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.78
9
0.00

Pogrešno uhićen i optužen zbog ubojstva koje nije počinio, Francuz Henri Charierre zvan Leptir (S. McQueen) 1931. osuđen je na doživotnu kaznu.

Kaznu teškog rada u kažnjeničkoj koloniji St. Laurent na Ðavoljem otoku u Francuskoj Gvajani. Dok s ostalim osuđenicima plovi prema Ðavoljem otoku, Leptir upozna plahog i povučenog Louisa Degaa (D. Hoffman), slavnog krivotvoritelja koji vjeruje da bi mu supruga i odvjetnik uskoro mogli ishoditi pomilovanje, te koji Leptira privoli da mu u zamjenu za novac bude zaštitnik. Stigavši u zatvor, Leptir i Louis shvate značenje imena otoka, izuzetno negostoljubivog mjesta na kojem vladaju pakleni uvjeti života. Iako je za prvi pokušaj bijega upravitelj Barrott (W. Smithers) odredio kaznu od dvije godine samice, za drugi pet godina, a za teže prijestupe i giljotinu, Leptir u dogovoru s Degaom odluči pod svaku cijenu pobjeći s Ðavoljeg otoka. To će biti praktički nemoguće izvesti, jer obojicu s drugim zatvorenicima pošalju na rad u močvari, gdje upoznaju tamnoputog Clusiota (W. Parfrey). Stariji zatvorenici s dugogodišnjim zatvorskim stažem angažirani su kao lovci na moguće bjegunce, koji Leptira pri prvom pokušaju bijega izruče čuvarima. Dvogodišnja tortura u samici, boravak u mraku, izgladnjivanje i nastojanje da sačuva borbeni duh i prisebnost izuzetno će iscrpiti i fizički izmijeniti Leptira. To je tek početak njegova nastojanja da pobjegne s otoka...

Nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glazbe, te nominirana za Zlatni globus za najbolju glavnu mušku ulogu (Steve McQueen), kultna drama Franklina J. Schaffnera, filmaša nagrađenog Oscarom za režiju remek-djela 'Patton', uspjela je donekle slobodna adaptacija autobiografskog romana Henrija Charièrrea. Film koji dio kritike drži 'najvećom ikad ispričanom pričom o čovjekovoj potrebi za slobodom' sugestivna je i dojmljiva karakterna studija o ljudskoj borbi za opstanak u neljudskim zatvorskim uvjetima. Polagana i nenametljiva Schaffnerova režija siguran oslonac pronalazi u izvrsnim nastupima karizmatičnog Steve McQueena i dvostrukog oskarovca Dustina Hoffmana, uz izvrsnu epizodnu ulogu Anthonya Zerbea.