Zohan je zakon! - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zohan je zakon!

Zohan je zakon!

You Don't Mess With Zohan (2008.)

Columbia Pictures

113' akcija, komedija

Režija:           Dennis Dugan

Uloge: Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chriqui, Nick Swardson, Rob Schneider, Kevin Nealon

Scenario:        Adam Sandler, Robert Smigel, Judd Apatow

Producent/i:   Jack Giarraputo, Adam Sandler

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Zohan je zakon!

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.43
37
0.00

Komedija o vrhunskom izraelskom tajnom agentu, koji lažira vlastitu smrt kako bi ostvario svoj san – postati fancy frizer u New Yorku.

Izraelski komandos Zohan Dvir (Adam Sandler) poznat je diljem svoje zemlje – on je najbolji, najjači i najuspješniji antiteroristički agent. Iznimno vješt i naočigled neranjiv, Zohan je jednako spretan u udvaranju ženama kao i u uklanjanju svojih neprijatelja, među kojima se ističe njegov glavni protivnik, Palestinski terorist Fantom (John Turturro). No, veliki Zohan krije tajnu – iako neizmjerno voli svoju zemlju, dosta mu je neprekidne borbe te sanja o prilici da napusti vojsku i izrazi svoju kreativnost kroz posao frizera. No, dokle god sudjeluje u borbi protiv terorizma, njegov san je nemoguć, zbog čega on svaku večer zaspi u suzama, nagnut nad slikama iz knjige frizura Paula Mitchela koju drži sakrivenu u svojoj sobi.

Zohanu se pruža prilika koju je čekao kada se Fantom ponovno pojavi. Umjesto da ga eliminira, on lažira vlastitu smrt i pobjegne, ostavljajući oduševljenog Fantoma u uvjerenju da je napokon porazio velikog Zohana. Skriven u prtljažnom kontejneru sa dvoje pasa, Scrappy i Coco, Zohan se prošverca u avion za New York ostavivši sve za sobom osim svog sna. Po dolasku upućuje se direktno u salon Paula Mitchella, gdje se predstavlja svojim novim lažnim identitetom, 'Scrappy Coco'. On očekuje da mu ponude posao, no umjesto toga ga u salonu ismiju zbog njegovih zastarjelih metoda. Ipak, to nije dovoljno da ga zaustavi u njegovoj novoj misiji.

Nakon još nekoliko neuspjelih pokušaja da pronađe posao, pruži mu se prilika u salonu koji se nalazi u susjedstvu u kojem Izraelci i Palestinci žive zajedno. No postoji jedan problem – salon je na arapskoj strani ulice. Iprva oklijeva – došao je u New York kako bi pobjegao od sukoba, no može li raditi za šefa Palestinca? Ipak prihvaća posao i uskoro postaje popularan među straijom klijentelom. I tako Zohan počinje živiti svoj američki san, no tada do Fantoma dolazi vijest da je njegov neprijatelj još uvijek živ te se on odmah zaputi u Ameriku kako bi jednom za svagda razriješili račune.


'Zohan je zakon!', trailer

Ideja za 'Zohana' pala je Adamu Sandleru na pamet još prije mnogo godina, ali tek kada je udružio snage sa svojim starim prijateljima, Robertom Smigelom, kojeg poznaje još sa 'Saturday Night Live-a' i bivšim cimerom Juddom Apatowom, nastao je kompletan scenarij. Cijelu priču režirao je Dennis Dugan ('Ninja s Beverly Hillsa', 'Tata od formata'), koji je svoju karijeru izgradio na komedijama te dobro poznaje Sandlera kao glumca. Što se glavnog glumca tiče, on je ozbiljno shvatio ovu svoju ulogu – četiri mjeseca trenirao je s elitnom američkom borbenom jedinicom Navy SEAL te je uporno vježbao svoj naglasak. Da stvari budu bolje, njegov frizerski instruktor, koji mu je objasnio kako se treba ponašati kao frizer, kako držati škare, itd., je zbilja bivši izraelski vojnik koji danas radi u frizerskom salonu u Los Angelesu.

A što kažu oni koji su film pogledali? Sudeći prema pisanju internet stranice Rotten Tomatoes, nitko nije baš previše zadovoljan. Film se zaustavio na slabašnih 34%, s time da je ocjena publike, koja je u pravilu puno veća, ovaj put gotovo jednaka onoj profesionalnoj. Opće mišljenje glasi kako će ova komedija zadovoljiti jedino Sandlerove fanove, a svima ostalima nudi samo nekoliko prilika za smijeh. San Francisco Chronicle kaže ovako: 'Ovo je uz malo više truda lako mogla biti dobra i kvalitetna komedija, ali umjesto toga dobili smo još jedan beskrajan i zamarajuće loš Sandlerov film.'

Iako se mnogi slažu s ovom kritikom, tu je i Joe Moregensten iz Wall Street Journala koji tvrdi sljedeće: 'Ovo je jedan prilično zbrčkan film, što je tipično za komedije. Ipak, velika većina te zbrke je urnebesno smiješna i zanimljiva.' S njime se slažu New York Magazine, TIME Magazine i Minneapolis Star Tribune, koji su također filmu dali pozitivne ocjene. Mi smo sigurni da će 'Zohan' vrlo lako pronaći svoju publiku zbog toga što je gledateljima jedino bitno da se uz ovakav film nasmiju i opuste, što uz orginalan i humorističan scenarij te prepoznatljivog Sandlera u glavnoj ulozi neće biti nimalo teško.

zl.m.