Samo bez brige - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Samo bez brige

Samo bez brige

Happy-Go-Lucky (2008.)

Miramax Films

118' komedija, drama

Režija:           Mike Leigh

Uloge: Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Andrea Riseborough, Samuel Roukin, Sinead Matthews, Kate O'Flynn, Sarah Niles, Eddie Marsan, Joseph Kloska, Sylvestra Le Touzel

Scenario:        Mike Leigh

Producent/i:   Simon Channing-Williams

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

Samo bez brige

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
16
0.00

Simpatična i dopadljiva komedija o pitanju koje muči svakoga od nas – kako u životu uistinu biti sretan?

Poppy je jedna nevjerovatno pozitivna osoba otvorena uma koja svakoj životnoj situaciji pristupa s ogromnom dozom optimizma, a svojim bližnjima uvijek nekako uspije izmamiti smiješak na lice. Živi s prijateljicom, uživa u društvenom životu, ide na satove flaminga i trampolina te brine o mlađoj sestri. Istovremeno radi kao učiteljica u lokalnoj školi i zbilja voli to što radi jer u djeci vidi svoje prijatelje i uvijek im pristupa s puno ljubavi i razumjevanja. Na posao svakodnevno putuje biciklom, sve dok joj ga jednog dana netko ne ukrade. No čak ni to ne može poremetiti njen pozitivni životni ritam.

Dapače, ona u tome vidi priliku da upozna nešto novo i da obogati svoj život pa umjesto da kupi novi bicikl, novac uplati autoškoli kako bi naučila voziti. Njezin instruktor vožnje zove se Scott te se ubrzo ispostavi da je on njena čista suprotnost – nervozan cinik kojeg svakodneve stvari, kao npr. biciklisti, vrlo lako isprovociraju i dovode do ludila. Sa svakim novim satom vožnje Poppy primjećuje da joj je sve veći napor zadržati pozitivnu sliku svijeta i ostati smirena i dobrodušna osoba.

Da stvari budu gore, njen temperamentni instruktor flaminga joj zadaje probleme na satovima, a sestra joj je trudna i vrlo ogorčena. Vjerujemo da bi čak i sve to Poppy uspjela preboliti i nastaviti dalje sa svojim životom, ali ni tu ne staje priča. U njenom razredu pojavio se klinac koji maltretira sve ostale i kojega, ma koliko god se trudila, nikako ne može dovesti u red. Povrh svega, tu je i ozljeda leđa koju je zadobila na trampolinu. Cijeli ovaj niz nesretnih okolnosti dovesti će u pitanje njezin optimizam te će se po prvi puta u životu zapitati – je li čaša polupuna ili poluprazna.


'Samo bez brige', trailer

'Samo bez brige' osmislio je i režirao Mike Leigh, izvrsni engleski redatelj koji je u svojoj karijeri imao podosta odličnih filmova, kod kojih treba izdvojiti 'Naked', 'Velike nade' te 'Sve ili ništa'. Leigh u svim ovim filmovima vješto balansira na tankoj granici između drame i komedije i oni zbilja mogu publici ponuditi pravi kaleidoskop emocija koje variraju između smijeha i sreće i tuge i žalosti. Upravo je zbog tog svog posebnog pristupa filmu Leigh postao jedan od najcjenjenijih režisera, kako u rodnoj mu Velikoj Britaniji, tako i u inozemstvu, a ono što je zbilja važno, je činjenica da je takav, poseban i unikatan, i u ovom svom posljednjem ostvarenju.

A to su, naravno, primjetili i kritičari internet stranice Rotten Tomatoes, koji su 'Samo bez brige' ocijenili s visokih 94%. Još kada vam kažemo kako jedan Variety i Hollywood Reporter svakako preporučaju pogledati ovaj film, onda je sasvim jasno da nećeti biti razočarani ovim jednostavnim filmom koji se dotiče nečeg jako kompliciranog – života, sreće i ljudi općenito.

Ako vam ovo do sada nije bilo dovoljno, evo još nekih kritika – 'Izvrstan film. Jedan od najboljih koje je Leigh napravio u svojoj karijeri.' (The Australian), 'Drama / komedija u kojoj se mnogo toga bazira na improvizaciji. Vrlo zabavno za pogledati, a izvedba glavne glumice jednostavno je nevjerovatna.' (BBC), 'Iako 'Samo bez brige' nema jaku i definiranu radnju koja inače predstavlja okosnicu svakog filma, likovi su svejedno izvrsno prikazani, a film će vas u poptunosti oduševiti i zabaviti.' (Shadows on the Wall).

zl.m.