Funny Games U.S. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Funny Games U.S.

Funny Games U.S.

Funny Games U.S. (2008.)

Warner Independent Pictures/Blitz film i video

111' krimi, horor, triler

Režija:           Michael Haneke

Uloge: Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt, Brady Corbet, Boyd Gaines, Siobhan Fallon, Devon Gearhart

Scenario:        Michael Haneke

Producent/i:   Hengameh Panahi, Christian Baute, Andro Steinborn, Chris Coen, Hamish McAlpine

Zemlja:          SAD / Francuska / Velika Britanija / Austrija

Linkovi: službena stranica

Funny Games U.S.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.24
34
0.00

Provokativan i brutalan triler/horor u kojem dvojica mladića zagorčavaju život jednoj običnoj obitelji na odmoru.

Anna (Naomi Watts), George (Tim Roth) i njihov sin Georgie spremaju se krenuti na dugo očekivani i zasluženi odmor na Long Island, u njihovu luksuznu vikendicu na jezeru. Njihovi susjedi, Fred i Eva, već su tamo, a kada stignu i oni, dogovaraju se da će sljedeći dan ujutro igrati golf. Anna počinje spremati večeru, a njezin muž i sin zabavljaju se s tek popravljenom jedrilicom. Iznenada, Anna se nađe licem u lice s pristojnim, ali neobičnim mladićem, Peterom, koji kaže da je gost njihovih susjeda te je došao posuditi nekoliko jaja za Evu. Anna upravo Peteru treba dati jaja, ali onda oklijeva. Kako je on dospio na njihovo imanje? Peter objašnjava da je u ogradi rupa te da mu je Fred to pokazao.

Stvari izgledaju čudno od samog početka. Peteru se uskoro pridružuje Paul i obojica mladića izgledaju vrlo neobično i uznemirujuće – uredno počešljani, kamenoga lica i svaki sa parom snježnobijelih rukavica. Uskoro stvari postaju još zamršenije – Peter i Paul, bez ikakvog očitog razloga, počnu maltretirati i zlostavljati Farberove. Izgleda da to čine samo zato što mogu i cijela ta priča za njih dvojicu predstavlja samo zabavnu igru.


'Funny Games U.S.', trailer

'Funny Games U.S.' napisao je i režirao njemački redatelj i scenarist Michael Haneke ('Skriveno'). Ovdje je riječ o remakeu istoimenog austrijskog eksperimentalnog horora iz 1997. godine kojega je također režirao i osmislio Haneke. Višestruki dobitnik nagrada na filmskom festivalu u Cannesu, za glavne je glumce angažirao Naomi Watts ('Ruska obećanja') i Tima Rotha ('Nevjerovatni Hulk'). Zanimljivo je da su sve scene identične onima u orginalnom filmu, a jedina je promjena scenarij koji je sa njemačkog preveden na engleski jezik.

Iako se Haneke nije baš previše trudio unositi novitete u 'Funny Games U'S.', kritičari mu nisu to uzeli za zlo i film je kod njih prošao sasvim solidno. Internet stranica Rotten Tomatoes ocijenila ga je s 51%, a tu je negdje otprilike i ocjena publike. Opće mišljenje glasi kako je ovo jedan odlično napravljen film, ali da je napravljen samo s jednom namjerom, a to je zarada. Nekima se jako jako svidio – 'Gluma je gotovo pa nevjerovatna, a režija i scenarij su pravo remekdjelo.' (Toronto Star), a neki su ga popljuvali – 'Odvratan i odbojan film. Zbilja ne znamo tko bi ovo htio pogledati.' (Ebert & Roeper). Eto kritičari opet podjeljeni, ali su se uspjeli složiti oko jedne stvari, a to je kvalitetna režija i atmosferičnost koje su svakako vrlo važne za jedan ovakav žanrovski film.

zl.m.