Spaliti nakon čitanja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Spaliti nakon čitanja

Spaliti nakon čitanja

Burn After Reading (2008.)

Universal Pictures/Discovery

96' komedija, krimi

Režija:           Joel i Ethan Coen

Uloge: George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich, Tilda Swinton, Richard Jenkins, Brad Pitt

Scenario:        Joel i Ethan Coen

Producent/i:   Tim Bevan, Joel i Ethan Coen, Eric Fellner

Zemlja:          SAD, Velika Britanija, Francuska

Linkovi: službena stranica

Spaliti nakon čitanja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.65
55
0.00

Frustrirani agent CIA-e, egocentrični policajac i fitness trener odjednom se nađu u mnoštvu problema, kada tajni dokument padne u krive ruke.

Osbourne 'Ozzy' Cox (John Malkovich) je CIA-in operativac kome ruže ne cvjetaju ni na poslu ni kod kuće – nakon što je zbog svojih problema s alkoholom poslovno 'unazađen', on daje otkaz, a uskoro saznajemo i da njegova supruga Katie želi razvod. Po savjetu njenog brakorazvodnog odvjetnika, ona kopira hrpu Osbourneovih dokumenata kako bi dobila što jasniji uvid u financijsko stanje svoga muža. No, Katie ne zna da se među tim silnim dokumentima nalazi i nešto što nikako ne bi smjelo izaći u javnost – popis tajnih CIA-inih agenata.

Sada kada Ozzy više nije zaposlen shvaća da ima slobodnog vremena na pretek i odluči izdati memoare koji će opisati njegov 'uzbudljiv i zanimljv' život u Agenciji. Zauzet pisanjem, uopće ne primjećuje da se njegova suproga viđa sa ljubavnikom, policajcem Harryjem Pfarrerom (George Clooney). On je također oženjen, ali to ga uopće ne sprečava u 'šaranju'. Naime, uz Katie, tu je i Linda, zaposlenica obližnje teretane Hardbodies, u kojoj radi i Chad (Brad Pitt). Upravo se u njihovim rukama nađe tajanstveni popis agenata te se Chad i Linda dogovore kako će njime ucjenjivati Osbournea. Taj plan ne prođe baš najbolje pa odluče ponuditi popis Rusima, što će svima dodatno zakomplicirati život.


'Spaliti nakon čitanja', trailer

Braću Coen ne treba posebno predstavljati. Nedavno su osvojili tri Oscara, i to za najbolji film, režiju i scenarij kriminalističke drame 'Nema zemlje za starce'. 'Spaliti nakon čitanja' njihov je prvi film nakon tog trijumfa, a oba brata ga potpisuju i redateljski i scenaristički. Film je otvorio ovogodišnju Veneciju, a zanimljivo je i da je ovo prvi film braće Coen još od 'Millerovog raskrižja' na kojem fotografiju ne potpisuje Roger Deakins koji je bio zauzet radom na drugom projektu. Uloge koje tumače John Malkovich i Brad Pitt originalno su pisane upravo za njih dvojicu, a tu je i vječiti šarmer Clooney.

Teško da nešto može poći u krivo kada na filmu radi jedna ovakva impresivna i rijetko viđena filmska ekipa, a tako misle i naši kritičari. Filmovi braće Coen uvijek su bili visoko pozicionirani na internet stranici Rotten Tomatoes, a 'Spaliti nakon čitanja' nastavlja taj uspješni niz. Ova zabavna komedija ocjenjena je sa 79%, a opće mišljenje glasi kako svojoj potencijalnoj publici nudi inteligentan i zanimljiv zaplet te nezaboravne i prepoznatljive likove.

Ako vam to nije dovoljno, ovako su napisali pojedini mediji – 'Ako je 'Nema zelje za starce' bio starinski porto, 'Spaliti nakon čitanja' je baš poput tekile, žestok i težak za gucnuti, no sa sjajnim posljedičnim efektom.' (Empire Magazine), 'Duhovito i blesavo. Film prepun vrhunskih zvijezda u potpuno šašavim ulogama.' (Total Film), 'Braća Coen se igraju sa špijunažom, preljubom, ucjenama i ubojstvima, a sve to su začinili dobro nam poznatim crnim humorom. Ovo je u konačnici kombinacija političkog trilera i seks farse.' (Urban Cinefile).

zl.m.