High School Musical 3: Maturanti - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      High School Musical 3: Maturanti

High School Musical 3: Maturanti

High School Musical 3: Senior Year (2008.)

Walt Disney Pictures/Continental film

112' komedija, glazbeni, romansa

Režija:           Kenny Ortega

Uloge: Zac Efron, Vanessa Hudgens, Ashley Tisdale, Lucas Grabeel, Corbin Bleu, Monique Coleman, Bart Johnson, Alyson Reed, Olesya Rulin, Chris Warren, Robert Downey Jr., Ryne Sanborn, KayCee Stroh, Matt Prokop, Justin Martin, Jemma McKenzie-Brown

Scenario:        Peter Barsocchini

Producent/i:   William R. Borden, Barry Rosenbush

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

High School Musical 3: Maturanti

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.60
15
0.00

Novi glazbeni brojevi i plesne točke u izvedbi dobro poznatih i uigranih srednjoškolaca.

U naša kina stigao je najnoviji nastavak popularne Disneyeve franšize za mlade koji je u nešto više od mjesec dana prikazivanja zaradio preko 88 milijuna dolara na američkom box officeu. Ponukani velikim uspjehom prethodnih filmova, koji su bili osmišljeni kao televizijski projekti, producenti su 'otkrili' novi izvor zarade i tako odlučili 'Maturante' najprije plasirati na veliko platno. A da je 'High School Musical' prava zlatna riznica pokazuje i činjenica da su prethodna dva filma popratili i jednako popularni soundtrack albumi koji su neko vrijeme čak bili i na prvom mjestu Billboardove ljestvice.

Radnja se nastavlja na ono što su započeli 'Gimnazijalci', a nastavio 'High School Musical 2' – glavni akteri, ljubavni par koji čine košarkaš Troy i štreberica Gabriella te njihovi školski prijatelji, su ove godine maturanti i pred njima je važna životna odluka. Kako im se nemilosrdno približava upis na studij, prisiljeni su suočiti se s neugodnom činjenicom da će uskoro biti razdvojeni, s obzirom na to da nakon mature namjeravaju upisati različite fakultete. Uskro počinju i pripreme za proljetni mjuzikl u kojem će pokazati sve ono što ih muči – iskustva, nade i strahove o svojoj budućnosti.


'High School Musical 3: Maturanti'

Dobro je poznato da se konja koji dobija utrku ne mijenja pa ni ne čudi da je glumačka postava od samog početka ostala nepromjenjena, kao i režiser/koreograf Kenny Ortega te scenarist Peter Barsocchini. Ova uvježbana ekipa napravila je film koji svojim potencijalnim gledateljima nudi poznate likove, ali i nove, kompliciranije plesne točke i zahtjevnije glazbene brojeve. Sve je dodatno začinjeno činjenicom da se bliži kraj srednje škole i sada će, po prvi puta, prijateljstvo i ljubav maturanata doživjeti pravi test. U centru pažnje je mladi ljubavni par kojega su utjelovili Zac Efron i Vanessa Hudgens, a njih dvoje su tokom godina postali prave glumačke zvijezde, upravo zahvaljujući filmovima 'High School Musical'.

Ova popularna američka franšiza od samog početka je dobro kotirala kod kritičara. Na internet stranici Rotten Tomatoes ocijene su se uvijek 'vrtile' oko sredine, s time da moramo spomenuti da su 'Maturanti' najbolje ocjenjeni od sva tri filma – 67%. Opće mišljenje glasi kako će vjerni fanovi biti oduševljeni filmom, ali da će teško privući novu publiku. Točno tako komentirala je i novinarka Dallas Morning Newsa, Nancy Churin, a Anthony Lane iz New Yorkera tvrdi sljedeće: 'Tajna uspjeha ovog filma krije se u činjenici da ne govori o seksu, drogama i rock and rollu, već umjesto toga prikazuje idiličnu ljubav i prijateljstvo te nudi lepršave pjesmice. Upravo to privlači ciljanu skupinu – mlade koji su tek zakoračili u pubertet.'

Naravno da je bilo i onih kojima se film nije svidio, a među njima je i Stephen Whitty iz Newark Star-Ledgera koji se ispričava: 'Žao mi je, ne mogu vam reći ništa o filmu jer sam zaspao od dosade.' Kristalno je jasno da je ova lepršava komedijica namjenjena prvenstveno mlađoj publici i kao takva savršeno funkcionira. Film čak ima i hrvatsku Facebook grupu koja svakim danom sve više raste, a mi nećemo špekulirati o tome koliki je prosjek godina njezinih članova. Mlado, veselo i rasplesano - tko ih ne bi volio!

zl.m.