Državni neprijatelj broj 1 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Državni neprijatelj broj 1

Državni neprijatelj broj 1

L'ennemi public n° 1 (2008.)

Senator Entertainment/Blitz

111' akcija, krimi, biografski

Režija:           Jean-François Richet

Uloge: Vincent Cassel, Cecile de France, Gerard Depardieu, Roy Dupuis, Gilles Lellouche, Elena Anaya, Michel Duchaussoy, Myriam Boyer, Florence Thomassin

Scenario:        Abel Raouf Dafri

Producent/i:   Thomas Langmann, Maxime Rémillard, André Rouleau

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službena stranica

Državni neprijatelj broj 1

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.94
18
0.00

Mara Ra 28.01.2009 Ocjena recenzije : 2.0

solidan

Europski film = 1 bod

Biografski = 1 bod

Gerard Depardieu-drugi najbolji kum poslije Branda = 1 bod

Odlični ostali glumci i genijalna kostimografija = 1

Dalje nema, stoga za mene vrlo dobar.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 14.01.2009 Ocjena recenzije : 3.0

Jedva čekam drugi dio...

Kad god imam prilike, volim pogledati europski film u kinu. Ovaj film je istinita priča o francuskom gangsteru Jacquesu Mesrineu i prati njegov život prije no što je postao kriminalac pa sve do trenutka kada je proglašen državnim neprijateljem broj 1. Redatelj Richet zamislio je priču o Mesrineu u 2 dijela, pa je ovo samo prvi dio priče, te moram reći da žurno iščekujem drugi dio. Mogu reći da me se film dojmio jer volim autobiografske filmove a i impresioniran sam produkcijom film. Ovo je skupo ostvarenje što se i vidi iz svakog kadra. Što se tiče glume, muž Monice Bellucci i sin legendarnog Jean-Pierre Cassela, Vincent Cassel je fenomenalan i još jednom dokazuje kako se radi o jednom od najboljih europskih glumaca trenutno. Depardieu daje snažan doprinos kao sporedni lik (očekujem to i od Amalrica u drugom dijelu) baš kao i Elena Anaya u ulozi Mesrineove prve žene. Ako želite pobjeći od američkih filmova kojima smo zatrpani kako na televiziji tako i u kinu, pogledajte ovaj francuski film koji nimalo ne zaostaje za američkim ekvivalentima. A i ovo je krasna prilika da se uvjerite u mogućnosti Vincenta Cassela koji je ubojito uvjerljiv kao Jacques Mesrine.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sir Lancelot 28.12.2008 Ocjena recenzije : 2.5

Državni neprijatelj broj 1 je solidan gangsterski film koji me u nekim trenucima podsjetio na Kubrickovu "Paklenu naranču" i "Iskupljenje u Shawshanku". Radnja je brza i dinamična, s puno akcije i vratolomija koje prate dinamični pokreti kamere. Posebice je dobro snimljen početak u kojemu Richet dijeli ekran na tri dijela. Film je razlomljen na dva dijela, pa stoga prvi djeluje nedorečeno i otvoreno za daljnje intrige. Od glumaca posebice bih istaknuo Depardeua u ulozi mafijaškog bossa-šteta što ga ubiše nasred filma. Ne dolazi do neke dublje analize likova i postupaka, već se pridodaje mjesta non-stop akciji. Film je snimljen na mnogo lokacija, radnja se brzo odvija i skače s jednog mjesta na drugo čime gubi na umjetničkoj vrijednosti. Scene u zatvoru podsjećaju kao što rekoh na "naranču" i "iskupljenje" više na ovaj drugi(Mesrinea poljevaju vodom iz šlauha, bijeg iz zatvora...). Važno je što film prati i gangstersku stranu Mesrinea i njegov privatni život. Sve u svemu film nije loš, razbibriga u kojoj ne treba previše umarati "male sive stanice".

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

niksa666 22.12.2008 Ocjena recenzije : 3.0

vrlo dobar film

Ima nešto u tim filmovima koji su nastali na temelju istinite priče.

Ne sjećam se kad sam zadnji put gledao neki film gdje su odlike antijunaka tako jako izražene...

Dobro snimljeno, dobro odglumljeno...
Ima akcije, strasti, raznih lokaliteta... Zanimljivo, nema što.

Sad treba vidjeti što će biti u 2. dijelu filma.

PS: No, iako su filmovi snimljeni po istinitoj priči zanimljivi publici, toliko su i ''dosadni'' jer znamo kako sve završava.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: