Državni neprijatelj broj 1 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Državni neprijatelj broj 1

Državni neprijatelj broj 1

L'ennemi public n° 1 (2008.)

Senator Entertainment/Blitz

111' akcija, krimi, biografski

Režija:           Jean-François Richet

Uloge: Vincent Cassel, Cecile de France, Gerard Depardieu, Roy Dupuis, Gilles Lellouche, Elena Anaya, Michel Duchaussoy, Myriam Boyer, Florence Thomassin

Scenario:        Abel Raouf Dafri

Producent/i:   Thomas Langmann, Maxime Rémillard, André Rouleau

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službena stranica

Državni neprijatelj broj 1

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.94
18
0.00

Ovo je priča o najpoznatijem francuskom gangsteru koji je u 60-ima i 70-ima prekšio svaki mogući zakon. Ipak, stvari ni ovdje nisu crno-bijele.

Jacques Mesrine, posljednji veliki francuski gangster, tijekom svog života bio je proglašen državnim neprijateljem broj jedan. Redovito je bio na vrhu popisa ljudi koji se pojavljuju u vijestima. Umro je tako što ga je policija izrešetala na ulicama Pariza, a njegova spektakularna smrt učinila ga je još većom legendom.

Gotovo trideset godina poslije njegove smrti 1979. godine, mit o Jacquesu Mesrineu i dalje živi. Sada, po prvi put ikada, priča o njegovom životu biti će prenesena na veliko platno. Ovaj triler, a ujedno i biografski film, obiluje akcijom i emocijama, a ipak ostaje vjeran istini. Film nema namjeru proglasiti Mesrinea superherojem, nego opisuje glavnog lika u svoj njegovoj složenosti, uključujući njegove najmračnije strane. A ono što prikazuje je priča o čovjeku iza mita.

Zbog Mesrineovog brzog, uzbudljivog i avanturističkog načina života, producenti i režiser Jean-François Richet ('Napad na policijsku postaju 13') odlučili su podijeliti ovu njegovu životnu priču u dva dijela. Prvi film je o njegovim počecima, njegovom prvom dodiru s nasiljem i podzemljem, njegovim vezama sa ženama, a posebno o strastvenoj vezi s Jeanne Schneider. I prvi i drugi dio snimani su istovremeno. Snimanje je trajalo trideset i tri tjedna, a radnja je smještena u Francusku, Kanadu, Sjedinjene Američke Države, Španjolsku, Veliku Britaniju i Alžir, sve države u kojima je Mesrine bio tijekom svog života.


'Državni neprijatelj broj 1', trailer

Možda najzanimljivija činjenica vezana uz ovog karizmatičnog razbojnika je ta da je odrastao u dobrostojećoj francuskoj obitelji. Svoju promjenu iz dječaka sanjara u buntovnog i provokativnog gangstera opisao je u svojoj autobiografiji 'L'Instinct de Mort' koja je ujedno i privukla filmaše ovom projektu. Richet ovako kaže: 'To je bila prva knjiga koju sam ikada pročitao. Tada sam vjerojatno imao deset ili jedanaest godina. Šokirao sam se knjigom i ona je otada postala dio mene. Jako rano sam počeo maštati o tome da je pretvorim u film.' Eto, film je tu, a u tome su mu pomogli i scenarist Abdel Raouf Dafri i producenti Thomas Langman, Maxime Rémillard i André Rouleau.

Svatko tko se bavio proučavanjem Mesrinea imao je poteškoća svrstati ga u jednu od ovih kategorija – ubojica, pljačkaš, romantik, vojnik, brižni otac, itd. On je bio sve to i zbilja je imao tisuću lica. Jedina konstanta u njegovom životu bili su hrabrost, lukavost te prkos koji je otvoreno izražavao prema zakonu. Kada bi ga uhitili, bježao bi iz zatvora, bio je poznat po tome što je pljačkao i po nekoliko banki za redom, a svi su bili zadivljeni kada je sa već postignutim statusom najtraženijeg čovjeka u Francuskoj dao intervju za poznati časopis Paris Match.

Upravo zato ne čudi odabir Vincenta Cassela ('Ruska obećanja', 'Grimizne rijeke') koji zrači karizmom i od kojeg smo navikli dobiti samo najbolje. Zbog uloge se udebljao osamnaest kilograma, a svi koji suu ga imali prilike vidjeti na setu kažu da je stvoren za ovu ulogu.

Što se kritičara tiče, ovaj put uspjeli su se složiti. Kažu da je 'Državni neprijatelj broj 1' film koji će steći veliki broj obožavatelja upravo zbog zanimljivog glavnog lika te dinamične i uzbudljive priče. Svi redom hvale Cassela i njegovu izvedbu, ali ovdje pohvale ne prestaju. Sjajna produkcija jedan je od najjačih aduta ovog autobiografskog trilera, a za režiju kritike kažu kako je precizna i odmjerena te da savršeno prati radnju.

zl.m.