Sumrak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sumrak

Sumrak

Twilight (2008.)

Summit Entertainment

122' drama, romansa, triler

Režija:           Catherine Hardwicke

Uloge: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Billy Burke, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Cam Cigandet, Nikki Reed, Jackson Rathbone, Ashley Greene

Scenario:        Melissa Rosenberg

Producent/i:   Greg Mooradian, Mark Morgan, Wyck Godfrey

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Sumrak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.78
141
0.00

Vampirima tinejdžerima nikada nije bilo teže – ozonske rupe, Buffy, češnjak u prehrani, itd. A još kad s prvom ljubavi dođu i bubuljice...

Bella Swan oduvijek je bila malo drukčija te se nikada nije uklopila među svoje vršnjake. Doduše, nije ni pokušavala jer svoje umišljene i plastične školske kolegice nikada i nije smatrala interseantnim i zanimljivim društvom. I tako je naša Bella gubila dane u sunčanom Phoenixu, sve dok pred nju nije stavljen izbor – roditelji su joj se razveli, a na njoj je bilo da odluči s kime želi živjeti. Izabrala je oca koji se preselio u kišni i magloviti gradić Forks, iako i nije očekivala da će to u njen život unijeti neke velike promjene. No, nakon nekoliko dana u novom okruženju i u novoj školi, Bella zapazi misterioznog Edwarda koji ju jednostavno obori s nogu.

Nakon što ga malo bolje upozna, shvati da u životu nije upoznala takvu osobu. Pametan je, dosjetljiv i ima odličan smisao za humor te joj se čini da svaki put kada je pogleda, da točno zna kako se ona osjeća i što misli. Bila je to ljubav na prvi pogled, ali Edward Bellu ipak želi održati na distanci i za njega postaje prava muka boriti se protiv ovog, za njega novog, osjećaja fatalne privlačnosti i ljubavi. Bella uskoro sazna o čemu se radi kada vidi svoju novu simpatiju u akciji – on može trčati brže od geparda, zaustaviti auto golim rukama i posjeduje dar vječne mladosti. On je vampir, kao i svi članovi njegove obitelji te su pronašli način kako uz to biti i funkcionalni članovi zajednice – piju samo životinjsku krv.

Edward je osjetio da polako gubi kontrolu nad samim sobom kad je s Bellom i zato ju je odbijao od sebe. Povjerio joj je svoju tajnu u nadi da će se ona uplašiti i pobjeći što je dalje moguće, ali dogodilo se upravo suprotno. Činjenica da je on vampir samo je još više zainteresirala Bellu i uskoro ovaj mladi par postaje nerazdvojan. Međutim, kako Edwardova unutarnja borba postaje sve žešća, tako Bellu sve više prožima snažna želja da postane jedna od njih. Možda bi čak i uspjeli živjeti donekle normalnim životom da u Forks nije došla nova skupina vampira koji se uopće ne kontroliraju i koji ljude gledaju kao ukusan obrok. Njihova najnovija meta postaje upravo Bella i sada se ona i Edward moraju boriti ne samo za spas svoje ljubavi, već i svojih života.


'Sumrak', trailer

Film je prvog vikenda prikazivanja u SAD-u zaradio 70 milijuna dolara i izazvao neviđenu histeriju među tamošnjim srednjoškolkama. Glavni glumci su preko noći katapultirani među zvijezde, a prve projekcije su bile danima unaprijed rasprodane. Tajna uspjeha leži u knjizi po kojoj je film snimljen, 'Sumraku' Stephanie Meyer, koji je tjednima bio na vrhu top ljestvica 'knjiga za mlade'. Jedan od producenata, Greg Mooradian, ovako to objašnjava: 'U ovoj priči vampirizam je jednostavno metafora za tinejdžersku požudu, za onaj osjećaj 'želim te, ali te ne mogu imati.' Eto nečega s čime ćemo se svi lako poistovjetiti!

Zanimljivo je da je Meyeričin roman privukao pozornost filmaša i prije nego što se našao na policama knjižara, ali uslijedile su mnoge produkcijske peripetije o kojima možete čitati ovdje. Scenarij je napisala Melissa Rosenberg ('Step Up', serije 'Dexter' i 'O.C.'), a režiserske palice dohvatila se Catherine Hardwicke ('Trinaest', 'Gospodari Dogtowna').

Kažu da su žene pedantnije od muškaraca i da više paze na detalje pa nas baš interesira kako li je 'Sumrak' prošao kod kritičara. Nažalost, ne baš dobro – 44% i opće mišljenje koje glasi kako je tekst izgubio veći dio svoga šarma u transformaciji na veliko platno. Naravno, postoje i krajnosti – 'Sumrak' savršeno funkcionira kao dirljiva ljubavna priča i kao misteriozna vampirska saga.' (Washington Post), 'Traljava režija i scenarij pun rupa ovaj film jednostavno čine lošim.' (New York Times). Kritičari, kao i uvijek, pišu sve i svašta, ali ipak svi su se složili oko jedne stvari – ova ljubavna priča oduševit će one kojima se svidjela knjiga, kao i sve one kojima je tematika zabranjene ljubavi itekako bliska. 

zl.m.