Grad Svjetla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Grad Svjetla

Grad Svjetla

City of Ember (2008.)

20th Century Fox

95' avantura, obiteljski, fantastika

Režija:           Gil Kenan

Uloge: Bill Murray, Tim Robbins, Saoirse Ronan, Harry Treadaway, Martin Landau, Marianne Jean-Baptiste, Toby Jones, Mary Kay Place

Scenario:        Caroline Thompson

Producent/i:   Tom Hanks, Gary Goetzman

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Grad Svjetla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
12
0.00

Zamislite čitav jedan grad kako živi, diše i pulsira duboko ispod zemlje. Dobrodošli u Grad Svjetla.

Stanovnici Grada Svjetla već generacijama žive pod Zemljinom površinom i zaista su napredovali od u tom čudesnom i očaravajućem svijetu. Sve je započelo pred skoro dvjesto godina kada su Graditelji izgradili ovaj veličanstveni grad i njegovo srce – ogromni Generator koji omogućava život pod zemljom. No, sada se javio problem. Rok trajanja generatora polako ističe i sve su češća zamračenja, a nitko ne zna gdje su upute za obnovu koje su Graditelji ostavili građanima. Iako ulice polako propadaju u tamu, a blistava svjetla počinju treperiti i blijedjeti, ovaj podzemni svijet pokušava živjeti unutar svojih navika i običaja.

Za studente, među kojima su Lina i Doon, došao je veliki trenutak u njihovim mladim životima – Dan dodjele poslova, kada će gradonačelnik stajati pred diplomantima dok oni lutrijom biraju kako će do kraja svog života doprinositi društvu. Lina se moli svom svojom snagom da postane glasnik i očajna je kada dobije posao održavanja cjevovoda ispod grada, a njezin kolega, Doon, koji povrh svega želi raditi u Generatoru, uspaniči se kada izvuče posao glasnika. Doon joj tada predloži da se zamjene i tako nastaje neočekivano prijateljstvo koje će promijeniti živote svih stanovnika Grada Svjetla.

Doon i Lina odgovorno i marljivo obavljaju svoje poslove, sve dok jednog dana Lina ne otkrije misterioznu kutiju. Uspjeva je otvoriti i uz Doonovu pomoć pokušava otkriti što znače tajanstveni papiri koji su se skrivali u njoj. Kako zamračenja bivaju sve češća, njih dvoje shvaćaju da bi informacije u kutiji mogle biti spasonosne za njihov grad i sugrađane. Utrkujući se s vremenom, dvoje prijatelja slijede tragove i uspješno izbjegavaju korumpirane političare i sumnjive likove koji ih pokušavaju omesti u postizanju njihovog cilja – vraćanja svjetla Gradu Svjetla.


'Grad Svjetla', trailer

Ova obiteljska avantura nastala je po uzoru na istoimeni roman iz osamdesetih koji je napisala Jeanne DuPrau. Knjiga je tokom godina stekla pravu vojsku obožavatelja pa niti ne čudi da su producenti u njoj vidjeli priliku za zaradu. Cijelu priču režirao je Gil Kenan ('Kuća monstrum'), a scenarij je napisala Caroline Thompson ('Mrtva nevjesta'). U relativno anonimnom, ali ujedno i vrlo kvalitetnom popisu glumaca (glavne uloge igraju četrnaestogodišnjaci) ističu se jedino Bill Murray i Tim Robbins.

Kada je u javnost procurila vijest da će 'Grad Svjetla' oživiti i na velikome platnu, fanovi su se podijelili – dok jedni jedva čekaju pogledati ovaj film, drugi, poučeni dosadašnjim iskustvom, sumnjaju da će film biti dostojan knjige. Pitate se koji su u pravu? Najbolje je provjeriti na dobroj, staroj internet stranici Rotten Tomatoes. Ocjena glasi 49%, a opće mišljenje kaže kako je ovo vizualno impresivan film sa odlično odigranim ulogama, ali da mu ipak nedostaje akcije i uzbuđenja.

Moramo vam priznati da je onih pozitivnih komentara ipak nešto malo više, a među njima je i ovaj ReelViewsa koji, prema našem mišljenju, najbolje opisuje situaciju: 'Grad Svjetla' je jedna simpatična i lako dopadljiva obiteljska avantura koja svojim gledateljima nudi zanimljive likove, interesantnu priču i dobru zabavu.'

zl.m.