Sedam duša - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sedam duša

Sedam duša

Seven Pounds (2008.)

Columbia Pictures/Blitz film i video

123' drama

Režija:           Gabriele Muccino

Uloge: Will Smith, Rosario Dawson, Michael Ealy, Barry Pepper, Woody Harrelson

Scenario:        Grant Nieporte

Producent/i:   Todd Black, Jason Blumenthal, James Lassiter, Will Smith, Steve Tisch

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice
Imdb

Sedam duša

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.95
56
0.00

Može li čovjek umiriti svoju savjest i oprostiti si što je skrivio smrt sedmero nedužnih ljudi?

Ben Thomas (Will Smith) imao je život o kakvom mnogi samo mogu sanjati – živio je u kući na plaži, radio posao koji voli i bio oženjen za prekrasnu ženu koju obožava. No, jednoga dana sve se promijenilo. Dok se vozio sa svojom ženom, zazvonio mu je mobitel. On se javio te je na trenutak izgubio kontrolu nad automobilom i tako skrivio smrt sedmero ljudi, među kojima je i njegova žena. Ben si nikako ne može oprostiti te odluči poduzeti nešto kako bi smirio svoju savjest i na neki način pronašao mir i iskupljenje. I tako je odabrao je sedmero ljudi. Sedmero pojedinaca koji se međusobno ne poznaju i koji imaju samo jednu zajedničku stvar u životu – treba im pomoć.

Kako bi iskupljenje bilo potpuno, Ben planira sebi oduzeti život na kraju cijele priče. Njegov brat koji radi u poreznoj službi zabrinut je za njega, a Ben upravo u njemu vidi svoju šansu za ostvarenje svog plana. Ukrade mu identifikacijsku karticu i pomoću nje uđe u bazu podataka kako bi upoznao ljude kojima panira pomoći. Nadalje, preuzima bratov identitet kako bi bolje upoznao ljude koje je odabrao i kako bi bio siguran u svoj odabir. Kada konačno kompletira svoj popis zatraži pomoć najboljeg prijatelja Dana kako bi bio siguran da će se njegov plan odvijati kako je zamislio čak i kad umre. No, stvari se zakompliciraju kada shvati da se polako zaljubljuje u jednu od svojih 'odabranica', privlačnu Emily Posa (Rosario Dawson).


'Sedam duša', trailer

2006. godine talijanski režiser Gabriele Muccino i hollywoodska zvijezda Will Smith ('Hancock', 'Ja sam legenda') ostvarili su veliki uspijeh dirljivom biografskom dramom 'U potrazi za srećom'. Film je 'pokupio' solidne kritike, a velika većina gledatelja bila je zadovoljna viđenim. Sada, nakon gotovo tri godine Smith i Muccino ponovo surađuju na 'Sedam duša'. Scenarij za ovu dramu napisao je Grant Nieporte koji je do sada radio na nekoliko televizijskih serija, a na glumačkom popisu su se, uz Willa Smitha, našla još neka vrlo poznata imena – Rosario Dawson ('Sin City', 'Oko sokolovo'), Woody Harrelson ('Nema zemlje za starce', 'Velika bijela prevara').

No, izgleda da sve to skupa nije bilo dovoljno za uspijeh 'Sedam duša', barem ako se pita kritičare. Internet stranica Rotten Tomatoes ovu je dramu ocijenila s niskih 27%, a konsenzus kritika glasi otprilike ovako – siva i šutljiva drama koja pati od nelogičnog zapleta. Ovako kažu oni kojima se film nije svidio – 'Nevjerojatno plitak i površan.' (ReelViews), 'Scenarij je u potpunosti promašio temu.' (Newsday), 'Ne mogu vjerovati da ovaj film ovako loše izgleda. Preporučio bih vam da ga sami pogledate i uvjerite se, ali neki bi to mogli shvatiti kao poticaj.' (A.O. Scott, New YorkTimes).

Koliko god strogi i nemilosrdni kritičari bili, ipak je na publici da kaže završnu riječ, a na tom polju 'Sedam duša' kotira jako dobro. Film je kod običnih gledatelja vrlo visoko pozicioniran, na čak 73% uspjeha. Također, mnogo pohvala ide i na račun glume i režije. Kada se svemu tome pridoda i činjenica da film u nešto manje od dva mjeseca prikazivanja zaradio više od 70 milijuna dolara, jasno je da će 'Sedam duša' biti dobro prihvaćen i kod naše publike.

zl.m.