Žena kojoj sam čitao - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Žena kojoj sam čitao

Žena kojoj sam čitao

The Reader (2008.)

The Weinstein Company/Discovery film i video

124' drama, romansa

Režija:           Stephen Daldry

Uloge: Ralph Fiennes, Kate Winslet, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara

Scenario:        David Hare

Producent/i:   Anthony Minghella, Sydney Pollack, Donna Gigliotti, Redmond Morris

Zemlja:          SAD / Njemačka

Linkovi: službena stranica

Žena kojoj sam čitao

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.13
47
0.00

Smještena u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata, radnja prati zabranjenu ljubav tinejdžera i dvostruko starije žene.

Kažu da je zabranjeno voće najslađe, a da je uistinu tako, uvjerili su se glavni akteri ove ljubavne drame. Cijela priča započinje s Michaelom Bergom, petnaestogodišnjim mladićem iz Berlina. Nakon što mu jednog dana pozli u tramvaju, u pomoć mu priskače nepoznata žena po imenu Hanna koja ga nakon toga otprati kući. Dijagnosticirana mu je žutica i doktor mu je 'naredio' tri mjeseca strogog mirovanja. Nakon što se oporavio, Michael kupuje buket cvijeća i kreće se zahvaliti ženi koja mu je pomogla.

Ubrzo se njih dvoje upuste u romantičnu vezu koju skrivaju od svih. Michael otkrije da Hanna voli da joj se čita te njih dvoje provode prekrasne i emotivne trenutke uz stranice Odiseje i Huckleberryja Finna. No, jednog dana Hanna misteriozno nestaje te ostavlja zaljubljenog Michaela slomljena srca. Osam godina kasnije, Michael je student prava koji prati suđenje ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. Tada Hanna opet ulazi u njegov život, ali ovaj put kao okrivljenica za strašne zločine.


'Žena kojoj sam čitao', trailer

Snimljena prema bestselleru Bernharda Schlinka, 'Žena kojoj sam čitao' je novi film britanskog redatelja Stephena Daldryja. Daldry se proslavio dramom 'Billy Eliot', a njegovi 'Sati' bili su nominirani za čak devet Oscara. Početni izbor za ulogu Hanne bila je Kate Winslet koja je imala drugih glumačkih obveza pa je uskočila Nicole Kidman s kojom je Daldry surađivao na 'Satima'. Kidman je zatim morala odustati zbog trudnoće, pa je ulogu na kraju dobila opet slobodna Kate, a sudeći prema Zlatnom globusu i Oscaru za najbolju glumicu, nisu pogriješili. Što se ostatka filmske ekipe tiče, scenarij je napisao David Hare ('Požuda'), a producentski tim je radio na filmovima kao što su 'Michael Clayton' i 'Studengora'.

Film su pratili brojni produkcijski problemi, producenti Sydney Pollack i Anthony Minghella umrli su prije kraja snimanja filma, a Scott Rudin tražio je da mu uklone ime sa špice jer se posvađao sa Harveyem Weinsteinem koji je htio da film završe čim prije, da bi ušao u utrku za Oscara. Weinstein je imao dobar njuh, Kate Winslet je dobila Oscara a u svojim raznim intervjuima zahvaljivala je našoj šminkerici Ivani Primorac koja joj je omogućila da odglumi Hannu i kao staricu.

Vjerovatno ćete se iznenaditi kao i mi kada čujete kakvo je stanje na internet stranici Rotten Tomatoes. 'Žena kojoj sam čitao' zaustavila se na 61% uspjeha na svom putu prema vrhu, a konsenzus kritika kaže kako jedino briljantna gluma glavne glumice izdvaja ovaj film od prosjeka. Komentari su ovoga puta zbilja raznoliki, a ovako misle oni koje je film oduševio – 'Film iznenađuje svakim novim kadrom. Jednostavno ga se ne možete zasititi.' (Denver Post), 'Hrabar i provokativan naslov koji predstavlja sam vrh prošlogodišnje filmografije.' (New York Times).

S druge strane imamo negativne kritike koje se uglavnom koncentriraju oko režije i propusta u scenariju, a ovako piše Newsday: 'Film otvara neke vrlo bitne teme, kao što su krivnja i iskupljenje, ali odgovori koje nudi su pogrešni i zavaravajući.' I za kraj, glas naroda – velika većina publike smatra da je 'Žena kojoj sam čitao' jedan od onih filmova koji se jednostavno ne propušta te otuda i visoka ocjena od 84%.

zl.m.