Stranci - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Stranci

Stranci

The Strangers (2008.)

Rogue Pictures/Discovery

85' horor, triler

Režija:           Bryan Bertino

Uloge: Liv Tyler, Scott Speedman, Gemma Ward, Kip Weeks, Laura Margolis, Glenn Howerton

Scenario:        Bryan Bertino

Producent/i:   Doug Davison, Roy Lee, Nathan Kahane

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Stranci

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.42
24
0.00

Došli su u četiri sata ujutro, pokucali na vrata i upitali: 'Je li Tamara kući?' Nakon toga pokazali su svoja prava lica.

Mladi ljubavni par James (Scott Speedman) i Kristen (Liv Tyler) putuju prema usamljenoj vikendici na ono što je trebao biti romantičan vikend. Upravo su otišli sa svadbe Jamesovog brata i vidljiva je određena napetost i nelagoda među njima. Posvađali su se oko njihove veze i pred njima je dugačka noć koju su prisiljeni provesti zajedno. Po dolasku shvate da je kuća zbilja izolirana jer se miljama uokolo ne čuje apsolutno ništa. Sve do četiri sata ujutro kada začuju kucanje.

Pred njihovim vratima niotkuda se stvorila mlada djevojka koja iz sjene zapita: 'Je li Tamara kući?' Izgleda izgubljeno i ošamućeno te ju James uvjeri kako je pogriješila kuću i tada ona krene dalje niz ulicu. Kada James krene po cigarete na benzinsku pumpu, Kristen ostaje sama i uskoro primjeti da je netko promatra. Tada započinje strašan teror, a James i Kristen shvate kako se njihovi životi nalaze u velikoj opasnosti. Ne znajući koji su njihovi motivi, koliko ih je i otkuda dolaze, mladom paru preostaje jedino bijeg pred okrutnim i sablaznim strancima.


'Stranci', trailer

Debitant Bryan Bertino snimio je ovu mračnu horor priču dijelom inspiriran davnim ubojstvima kaja su počinili zaluđeni sektaši 1969. godine, predvođeni najslavnijim masovnim zločincem, Charlesom Mansonom. Uz to, Bertina je u stvaranju scenarija inspirirao i događaj iz djetinjstva kada je doživio bliski susret sa kradljivcima koji su 'operirali' po njegovom susjedstvu. On ovako komentira 'Strance': 'Često se dogodi zločin bez ikakve logične priče, bez ikakavog očitog razloga, potpuno neobjašnjivo. Jednostavno se desi, a na ljudima je da se nose s posljedicama. Živimo u vremenu kada je nasilje nažalost nešto svakodnevno i normalno, a ovim filmom sam želio upozoriti upravo na to.'

Kritičari su ovoga puta podjeljeni na dvije ravnopravne skupine, iako moramo priznati da su oni 'negativni' ipak nešto brojniji. To je vidljivo i u ocjeni od 44% koju je izrekla internet stranica Rotten Tomatoes, a konsenzus kritika glasi ovako: Iako će vas film nekoliko puta dobro prestrašiti i 'protresti' i dalje ne nudi ništa posebno što bi ga moglo izdvojiti od ostalih naslova iz žanra. To možda i je tako, ali 'Stranci' su na američkom box officeu do sada zaradili više od 52 milijuna dolara i stekli popriličan broj fanova koji tvrde da je film jedan od boljih iz žanra.

Među onima koji su nahvalili film našla se i Jeannette Catsoulis, novinarka New York Timesa koja kaže: 'Oni koji očekuju klanje, krv i iznutrice u svakom kadru, razočarati će se jer je ovdje naglasak na jezivoj atmosferi tišine i neugodnom osjećaju da nas netko promatra i vreba.' Pohvale su izrekli i Hollywood Reporter te Chicago rRader, a drugu stranu predvode Ebert & Roeper koji upozoravaju: 'Ne dajte da vas poznata glumačka imena, 'ušminkan' izgled i cijela 'bazirano na istinitim događajima' priča zavara. Film izgleda kao jedna obična loša neukusna šala', te Houston Chronicle koji piše: 'Ako ništa, film makar ne traje dugo.'

zl.m.