X-Men početak: Wolverine - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      X-Men početak: Wolverine

X-Men početak: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine (2009.)

20th Century Fox

107' akcija, fantastika, ZF

Režija:           Gavin Hood

Uloge: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Ryan Reynolds, Taylor Kitsch, Will.i.am, Danny Huston, Dominic Monaghan, Daniel Henney, Lynn Collins

Scenario:        David Benioff, Skip Woods

Producent/i:   Lauren Shuler Donner, Ralph Winter, Hugh Jackman, John Palermo

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

X-Men početak: Wolverine

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.48
33
0.00

Hugh Jackman ponovno se našao u koži Wolverinea – jednog od najjjačih, najopasnijih i najborbenijih superjunaka ikad.

'X-Men početak: Wolverine', kao što mu to i samo ime kaže, predstavlja prvo poglavlje planetarno popularne X-Men sage. Radnja je kronološki smještena prije svih dosadašnjih nastavaka franšize pa će gledatelji imati prilike vidjeti početke i prve pustolovine nekih od najpoznatijih (anti)junaka serijala, kao npr. Cyclopsa, Sabretootha, Gambita, ili pak Wolverinea.

A cijela priča zapičinje davne 1850. godine kada braća James Logan i Victor Creed, tada još kao djeca, pobjegnu zajedno nakon što je Logan ubio svog očuha. Nakon toga su sudjelovali u mnogim ratovima te su praktički odrasli na ratištu, što ih je učinilo savršenim kandidatima za sljedeći 'projekt' Williama Strykera. On osniva borbeni tim mutanata koji je predviđen za samoubilačke misije. Logan i Creed prihvaćaju poziv, ali Logan ubrzo napušta tim i povlači se u normalan život.

Skrasio se u Kanadi zajedno sa svojom djevojkom i nakon toga šest godina nije čuo za svoju prošlost. Ipak, jednog dana u posjet mu dolazi Stryker sa ponudom da sudjeluje u najnovijem tajnom projektu američke vlade vrijednom milijardu dolara. Projekt se zove Weapon X i Logan bi u njemu trebao odigrati jednu od ključnih uloga. Nesretnim spletom okolnosti Logan pristaje sudjelovati i tada se pretvara u Wolverinea te saznaje kako ga je Stryker želi prevariti i iskoristiti.


'X-Men početak: Wolverine', trailer

'Željeli smo pod svaku cijenu nadrasti svačija očekivanja.' komentira producent i glavni junak Hugh Jackman ('Australija', 'Obmana') te nadodaje 'Nismo željeli napraviti tek jako dobar film. Morao je biti puno više od toga.' Izgleda da se čovjek jako potrudio oko ovog filma pa niti ne čudi da je bio 'shrvan i razočaran' kada je čuo da je na internet 'procurila' nedovršena verzija filma bez specijalnih efekata i glazbe, za kojom su fanovi jednostavno izgubili glavu.

Mi smo ipak odlučili pričekati još malo i strpiti se da film dođe u kina kako bismo u potpunosti mogli uživati u njegovim čarima. A da će finalni produkt biti stvarno kvalitetan govori nam i izbor režisera. Nakon početnog natezanja izbor je pao na južnoafričkog redatelja Gavina Hooda iza kojega su sjajna politička drama 'Nestali zarobljenik' i oskarom nagrađen 'Tsotsi'. Scenarija su se uhvatili David Benioff ('Troja') i Skip Woods ('Operacija Swordfish'), a producentski tim je radio na nizu 'superjunačkih' blockbustera – 'Iron Man', 'Nevjerovatni Hulk', 'Spider-man', itd.

Što se kritika tiče, 'X-Men početak: Wolverine' kotira jako dobro. Velika većina kritičara predviđa mu veliki uspjeh prvenstveno zato što cijeli serijal ima iznimno veliku bazu obožavatelja, ali i zbog kvalitetnog odabira glumaca te inteligentne i dopadljive režije. Kod fanova je situacija još i bolja. Postoje brojni forumi i web stranice koje su prepune komentara nestrpljivih fanova koji jedva čekaju dan kada će film ugledati svijetlo dana. Kada se sve ovo sumira, pred nama je jedan od najiščekivanijih naslova ove godine, koji svakako ima pokrića za takvu prestižnu reputaciju.

zl.m.