Sinegdoha, New York - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sinegdoha, New York

Sinegdoha, New York

Synecdoche, New York (2008.)

Sony Pictures Classics/Blitz

124' komedija, drama

Režija:           Charlie Kaufman

Uloge: Philip Seymour Hoffman, Dianne Wiest, Samantha Morton, Catherine Keener, Michelle Williams, Emily Watson, Jennifer Jason Leigh, Hope Davis, Tom Noonan

Scenario:        Charlie Kaufman

Producent/i:   Anthony Bregman, Charlie Kaufman, Spike Jonze, Sidney Kimmel

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Sinegdoha, New York

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.14
14
0.00

Caden Cotard bori se sa poslom i ženama u svom životu, istovremeno pokušavajući stvoriti ogromnu repliku New Yorka u iznajmljenom skladištu.

Kazališni redatelj Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) postavlja novu predstavu. Njegov život, kojeg provodi zabavljajući starce iz predgrađa u lokalnom kazalištu u New Yorku, ne izgleda baš obećavajuće. Supruga Adele ostavila ga je kako bi se bavila slikarstvom u Berlinu, a sa sobom je povela njihovu kćer Olive. Njegovoj terapeutkinji Madeleine Gravis izgleda bolje ide promocija vlastitog bestsellera nego terapija, a nova veza s privlačno iskrenom Hazel preuranjeno je propala. Kao da sve to nije dovoljno, Cotard boluje i od tajanstvene bolesti koja mu sustavno gasi jednu po jednu autonomnu funkciju.

Budući da ga zabrinjava prolaznost njegovog života, on napušta svoj dom. Okuplja glumačku postavu u skladištu u New Yorku i nada se da će stvoriti brutalno iskreno djelo. Međutim, kako djelo napreduje, Cadenov život potpuno ispada iz tračnica. Negdje u Berlinu njegova kćer odrasta pod sumnjivim vodstvom Adeline prijateljice Marije, povezanost s Adele i Hazel uništava njegov novi brak s glumicom Claire, a glumci kojima je dodjelio uloge u svojoj predstavi otežavaju mu oživljavanje veze sa Hazel. Uskoro petljanje stvarnih i kazališnih veza briše granicu između predstave i Cadenove sve gore stvarnosti.


'Sinegdoha, New York', trailer

Svima se vjerovatno mota po glavi sljedeće – što je to sinegdoha? E, pa to je imenica koja označava stilsku figuru u kojoj manji dio predstavlja cjelinu. Sada kada to znate vjerovatno je puno jasnije zašto se redatelj i scenarist Charlie Kaufman odlučio baš za ovakav naslov. Inače, ovoje Kaufmanov režiserski previjenac, a do sada je imao prilike raditi kao scenarist ('Vječni sjaj nepobjedivog uma') i producent ('Biti Johnn Malkovich') na brojnim priznatim filmovima. Sjajnu glumačku ekipu predvodi Philip Seymour Hoffman ('Sumnja', 'Capote'), a producentski tim čine ljudi koji su radili na naslovima kao što su 'Obitelj Savage', 'Adaptacija', itd.

'Sinegdoha, New York' doživio je premijeru na filmskom festivalu u Cannesu prošle godine, a s velikim uzbuđenjem primili su ga i kritičari i publika. Kod publike je uspio potaknuti raznorazne diskusije, a kritičari kažu sljedeće. Internet stranica Rotten Tomatoes dodijelila mu je ocjenu od 67%, a opće mišljenje tvrdi kako film, iako ponekad konfuzan i nepovezan, uspjeva ostvariti fascinantan i specifičan pogled na unutarnji svijet jednog umjetnika. Ovako pišu pojedini mediji – 'Iznimno ambiciozno i vrlo ozbiljno razmišljanje o životu. Film vrvi snagom i umjetničkom misterijom.' (Variety), 'Urnebesno, a opet poetski i duboko. Nevjerovatan film pun životne snage.' (Hollywood Reporter).

zl.m.