Gangsteri - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gangsteri

Gangsteri

Public Enemies (2009.)

Universal Pictures/Continental film

143' krimi, triler, biografski

Režija:           Michael Mann

Uloge: Johnny Depp, Marion Cotillard, Christian Bale, Stephen Dorff, Channing Tatum, Branka Katić, Billy Crudup, Giovanni Ribisi, Leelee Sobieski, Channing Tatum, John Ortiz

Scenario:        Michael Mann, Ronan Bennett, Ann Biderman

Producent/i:   Michael Mann, Kevin Misher

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
Imdb

Gangsteri

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.63
40
0.00

John Dillinger nezaustavljivo pljačka banke, a protiv sebe ima lokalnu policiju, FBI i mafiju. Uspjevaju ga uhvatiti samo - fatalne žene!

Chicago, 1933., vrijeme Velike ekonomske krize. John Dillinger (Depp) uspješno pljačka banke i oslobađa zatvorene pripadnike svoje bande. Dok Dillinger postaje narodni heroj, šef FBI-a J. Edger Hoover (Crudup) odlučuje ga uhvatiti i iskoristiti pažnju javnosti da bi dobio više ovlasti za svoju saveznu policiju.

Zadatak da pronađe i uhvati Dillingera Hoover povjerava mladome agentu Melvinu Purvisu (Bale). Purvis bezuspješno ganja Dillingera koji stalno planira nove akcije, troši novac i zabavlja se s garderobijerkom Billie Frechette (Cotillard). Ipak, Dillingera uspiju uhvatiti i smjestiti u dobro čuvan zatvor, no to još nije kraj za velikog gangstera...


'Gangsteri', trailer.

Michael Mann je iskusni redatelj psihološki razrađenih krimića u kojima se uvijek ističu likovi vještih gangstera i policajaca. Za razliku od mačističkog Johna Milliusa i njegovog filma 'Dillinger', Mann više voli snimati romantične kriminalističke epove, pa je u tom stilu snimio i ovaj film. Mann je odrastao  u Chicagu i sa svojom budućom suprugom često išao u kobno kino Biograph koje će proslaviti baš John Dillinger. 70-ih godina planirao je snimiti film o gangsteru iz tog razdoblja, Alvinu Karpisu, ali projekt nije uspio realizirati. Kasnije je upoznao Bryana Borroughsa koji je napisao hvaljenu knjigu 'Državni neprijatelji: Najveći američki val zločina i rađanje FBI-a, 1933-34'
 
S tom knjigom kao predloškom, Mann je angažirao moćnu glumačku ekipu. Uz Deppa, Balea i Cotillard, tu je još cijeli niz poznatih glumaca kao što su Stephen Dorff, Channing Tatum, Billy Crudup, Giovanni Ribisi, Leelee Sobieski, te srpska glumica Branka Katić u maloj, ali važnoj ulozi Rumunjke Anne. Film je sniman na autentičnim lokacijama u Chicagu, a Mann je pri snimanju opet koristio brojne HD kamere uz koje je dobio gotovo savršeni realizam. Kao i u njegovim ostalim filmovima poput 'Vrućine', i u ovom filmu se velika pažnja pridaje i autentičnom zvuku, što se osobito osjeti u scenama pucnjave.
 
Iskusni gledatelj lako će otkriti da film nije samo vrhunska rekonstrukcija ere Velike depesije, nego i zanimljiv prikaz porasta moći države i mafije. Isprovocirana Dillingerom i ostalim pljačkašima, američka država je onda učinila ono što sada radi s 'Ratom protiv terora' - objavila 'Rat protiv kriminala', uvela sveobuhvatne zakone, centralizirala represiju, ilegalno zatvarala i zlostavljala zatočenike, te bez nadzora prisluškivala sve i svakoga.

Dok danas mediji doživljavaju novu revoluciju zbog Interneta, 1930-ih su radio i kino stvorili masmedijsku histeriju oko praćenja zločina, a i Dillinger i šef FBI-a Hoover odlično su se snašli, baš kao rođeni šoumeni. I ondašnje doba je više nego aktualno, velika ekonomska kriza je i onda izazvala revolt protiv bogatih, pa je javnost pružala podršku 'hajduku' Dillingeru koji je pljačkao banke i izvrgavao ruglu vlast.

Osim FBI-u, Dillinger je bio stao na žulj i mafiji. Zločinačka organizacija pljačka puno 'finije' i uspješnije te je zato i odlučila stati na put individualcu Dillingeru koji stalno provocira vlast i kvari biznis. Kao i agent Purvis, i Dillinger je profesionalac koji se uzdaje samo u savjete svog iskusnog pomoćnika, no u sukobu s moćnijim protivnicima nema puno šansi. No, Mann i voli snimati filmove o muškarcima koji rade svoj posao do kraja, pa je zato i Dillinger njegov tipični (anti)junak.

Brojni kritičari ugodno su iznenađeni što su ovog ljeta mogli vidjeti film koji ne vrijeđa njihovu inteligenciju. Claudia Puig (USA Today) pozdravlja film kao 'dobrodošlu odraslu alternativu ljetnim blockbusterima' u kojoj se 'transformiraju jedino glumci, i to u gangstere i policajce'. Ian Nathan (Empire) također je zadovoljan što ga netko 'usred ljetne sezone tretira kao zrelu osobu' i nudi mu 'inteligentan i izazovan film' koji zaslužuje višestruko gledanje. Kenneth Turan (LA Times) pojašnjava da je ovaj film 'istovremeno i krimić i art-film', te više sliči Melvilleovom 'Samuraju' nego tipičnom gangsterskom filmu.

s.p.