Doušnik! - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Doušnik!

Doušnik!

The Informant! (2009.)

Warner Bros. Pictures/Continental Film

108' komedija, drama

Režija:           Steven Soderbergh

Uloge: Matt Damon, Melanie Lynskey, Clancy Brown, Frank Welker, Scott Bakula

Scenario:        Scott Z. Burns

Producent/i:   Kurt Eichenwald, Jennifer Fox, Gregory Jacobs, Michael Jaffe

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica
Imdb

Doušnik!

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.31
13
0.00

Crna komedija Stevena Soderbergha je istinita priča o najvećem američkom korporativnom cinkarošu koji se previše zapetljao u vlastite laži.

Doktor znanosti Mark Whitacre (Matt Damon) uspješni je zaposlenik poljoprivredne korporacije Archer Daniels Midland, na čijoj se hijerarhijskoj ljestvici vrlo brzo uspinje. Međutim, ovaj bipolarni junak uskoro otkriva da njegovi poslodavci namještaju cijene i muljaju s porezom te odlučuje da to ne može prešutjeti. Tako postaje najviše rangirani zviždač u američkoj povijesti - prvi izvršni direktor koji se ikada okrenuo protiv svog poslodavca.

Whitacre zamišlja da će biti prozvan herojem maloga čovjeka i da će mu to donijeti promaknuće. Međutim, prije nego što se to dogodi FBI treba dokaze, pa tako Whitacre pristaje biti ozvučen i u aktovci nositi skriveni magnetofon, a pritom se osjeća kao tajni agent. Na veliku žalost FBI-a, njihov glavni svjedok nije bio jednako iskren glede svog korištenja novčanih sredstava korporacije. Whitacreovo promjenjivo stanje na računu frustrira agente (Scott Bakula i Joel McHale) i ugrožava slučaj protiv ADM-a zato što postaje gotovo nemoguće razlučiti što je stvarnost, a što je proizvod Whitacreove razigrane mašte...


'Doušnik!', trailer

'Doušnik!' je crna komedija o korporacijskoj špijunaži, multinacionalnom fiksiranju cijena, prisluškivanju, pronevjeri, istragama FBI-a i visoko pozicioniranom cinkarošu kompanije. Film je snimljen prema istoimenoj knjizi Kurta Eichenwalda, objavljenoj 2000. godine. Glavni junak Marc Whitacre je kroz nekoliko godina u tajnosti sakupio stotine sati audio i video snimaka koje je kao dokazne materijale predočio FBI-u. To je dovelo do jednog od najvećih korporativnih skandala u povijesti.

Film prati pomalo čudno i nepredvidljivo putovanje Marka Whitacrea od korporacijskog zlatnog dečka do doušnika FBI-a u vremenskom razdoblju od 1992. do 1996. godine. 'Što sam više saznavao o toj priči, tim sam više bivao zainteresiran za materijal', kaže redatelj Soderbergh. 'Međutim, znao sam da su u prošlosti veliki filmaši snimili nekoliko ozbiljnih filmova na ovu temu. Smatrao sam da bi se ovaj projekt mogao razlikovati od ostalih ako bih tu priču obradio s ironijom. Kada sam donio tu odluku, sve se posložilo samo od sebe.'

Soderberghova ironija neke je zabavila, a neke zbunila. Kritičar Lou Lumenick istakao je da je film 'više zabavan nego urnebesan, no nikada nije dosadan'. Roger Ebert ocjenjuje da redatelj Soderbergh, 'dok razotkriva slojeve obmane, ujedno otkriva i neočekivanu ljudsku komediju - iako se nijedan od likova ne smije'.

s.p.