Distrikt 9 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Distrikt 9

Distrikt 9

District 9 (2009.)

TriStar Pictures (Sony)

112' akcija, drama, ZF

Režija:           Neill Blomkamp

Uloge: Sharlto Copley, David James, Jason Cope, Nathalie Boltt

Scenario:        Neill Blomkamp, Terri Tatchell

Producent/i:   Peter Jackson

Zemlja:          SAD

Linkovi: Službene stranice
Imdb

Distrikt 9

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.25
55
0.00

Stjerani su u geto Južne Afrike, mrze ih, raseljavaju ih i progone, a oni to više ne žele trpiti. Žele biti ravnopravni, iako nisu isti kao mi jer oni su - vanzemaljci!    

Prije više od dvadeset godina, vanzemaljska vrsta je uspostavila prvi kontakt sa planetom Zemljom. Ljudska vrsta je očekivala ili početak agresivnog sukoba, ili goleme tehnološke napretke. No, nije dobila niti jedno. Vanzemaljci su nesretne izbjeglice sa vlastitog svijeta. Stvorenja su smještena u izbjeglički kamp Okrug 9 u Južnoj Africi, dok se svjetske velesile prepiru što učiniti s njima.

No, strpljenje za situaciju sa vanzemaljcima istječe. Nadzor nad njima povjeren je privatnoj kompaniji MNU (Multi-National United), potpuno nezainteresiranoj za dobrobit vanzemaljaca. Oni su svjesni goleme potencijalne zarade koja se krije u moćnom vanzemaljskom oružju. No, nisu imali uspjeha; za aktiviranje oružje potrebna je vanzemaljska DNK.

Napetost između ljudi i vanzemaljaca dosegne kritičnu točku kada MNU počne izbacivati vanzemaljce iz Okruga 9, premještajući ih u novi izbjeglički kamp. Jedan od MNU operativaca, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley), zarazi se vanzemaljskim virusom koji počne mijenjati njegovu DNK. Wikus ubrzo postaje najtraženiji čovjek na svijetu – pošto u njemu leži ključ za otključavanje tajni vanzemaljske tehnologije. Odbačen i bez prijatelja, postoji samo jedno mjesto na kojem se može sakriti: Okrug 9.


'Distrikt 9', trailer.

Redatelj Neillu Blomkampu ovo je prvi dugometražni film, prije toga je režirao kratke filmove, među njima i trilogiju filmova pod nazivom 'Landfall' koja je zamišljena kao promocija videoigre 'Halo'. Jedan od tih filmova osvojio je 2008. nagradu na Cannesu, pa je Blomkamp angažiran da režira dugometražnu adaptaciju igre 'Halo'. Projekt je propao, ali je zato producent projekta, slavni Peter Jackson, uzeo Blomkampa pod svoje okrilje i dao mu da režira 'Distrikt 9' koji je dugometražna adaptacija Blomkampovog kratkog filma 'Alive in Joburg'.

6-minutni 'Alive in Joburg' snimljen je u redateljevom rodnom gradu Johannesburgu i bavi se ksenofobijom i segregacijom u društvu u kojem žive bića koja su zaista druge rase - vanzemaljci! Lokacije na kojima je sniman film su zaista autentične - stanovnici kvarta koji glumi Distrikt 9 su zaista iseljeni od strane vlade i smješteni u državne stanove. Za vrijeme apartheida u gradu Cape Townu postojao je Distrikt 6 koji je proglašen područjem 'samo za bijelo stanovništvo' pa su iz njega iseljavani crnci i ostalo 'obojano' stanovništvo. Očita alegorija na apartheid razrađena je u ovoj priči o vanzemaljcima i snimljena vrlo efektno, uz ikonografiju filmova koji su redatelju poslužili kao uzor - 'Predator', 'Aliens', 'Robocop'.

Poput 'Cloverfielda', i 'Distrikt 9' je SF priča prezentirana u dokumentarističkom tonu (TV reportaže, nadzorne kamere), pa su se producenti 'Distrikta' odlučili da oponašaju 'Cloverfield' i u viralnom marketingu koji više skriva nego otkriva. Javnost je zaintrigirana brojnim posterima i plakatima na kojima se kočio natpis 'Samo za ljude', a mogao se vidjeti i oglas s brojem na kojem možete prijaviti 'neljudske aktivnosti'. Naravno, lansirani su i razni viralni sajtovi, među kojima se posebno ističe blog kojeg uređuju - vanzemaljci! Blomkamp kaže kako film oponaša vijesti koje su nam svakodnevno servirane na televiziji, internetu, te novinama: 'Nekada ste možda opazili jednu jedinu priču u novinama. Danas, vijesti su stalno prisutne i nekako smo svi postali naviknuti na to.'
 
Iako nema velikih zvijezda, 'Distrikt 9' je bio prvi na otvaranju i zaradio je 37 milijuna dolara, kasnije ga je s trona skinuo Tarantino s 'Nemilosrdnim gadovima', a trenutačno je 56. na listi najboljih filmova IMDB-a. I kritičari su pohvalili film, proglasili ga 'instantnim žanrovskim klasikom koji nadilazi 'geto SF žanra' (Austin Chronicle), a proglašen je i 'društvenom satirom skrivenom unutar uzbudljivog akcijskog trilera' (Los Angeles Times).