Peter Jackson

31.10.1961 Pukerua Bay, North Island, New Zeland Peter Jackson

Nekoć poznat po specifičnom ukusu, krvavim hororima i uvrnutim crnim komedijama, današnjoj publici direktna je poveznica s bajkovitim svijetom Tolkienovih junaka.

Peter_Jackson

Kažu da je oduvijek imao bujnu maštu koja mu je naročito proradila od 1969. kada su njegovi roditelji dobili digitalnu kameru na poklon. Peter se nije odvajao od nove igračke. Zajedno s prijateljima počeo je snimati filmove.

Nakon što je postao novinar u lokalnim novinama, sakupio je dovoljno novca da si kupi 16mm kameru s kojom je snimio kratki film 'Roast of the Day' (1983). Kasnije ga je proširio u dugometražni film 'Bad Taste' (1987) koji je napravljen s malo para i s puno dobre volje Petera i njegovih prijatelja. Iako je postao kultni klasik, film je doslovce bio 'bad taste', horor komedija s puno krvi, raskomadanih dijelova tijela i s prizorima kanibalizma.

Njegov slijedeći uradak 'Meet the Feebles' (1989), opisan je kao 'Muppet Show na cracku'. Publika ga je ili zavoljela i umirala od smijeha ili ga je mrzila iz dubine duše. Film je postigao više nego što je itko očekivao. Prvu kazališnu realizaciju u SAD-u doživio je tek 1995., a do tada je snimio još jedan nasilan, krvav film pun raskomadanih dijelova tijela, 'Braindead' (1992).

Zatim odlazi u drugom smjeru pišući scenarij s dugogodišnjim suradnikom i prijeteljem Frances Walshom za 'Heavenly Creatures' (1994) koji je ujedno i režirao. Priča je napisana po istinitom događaju o dvije adolescentice, Juliet Hulme (Kate Winslet) i Pauline Parker (Melanie Lynskey), koje su ubile Paulininu majku. Iako je promijenio smjer, napravio realne i simpatične likove, Peter ipak zadržava svoj prepoznatljivi crni humor. Film je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada. Najvažnije koje treba spomenuti su: Srebrni lav sa Venecijskog filmskog festivala i oskarovska nominacija za najbolji scenarij za Jacksona i Fran Walsha. Film je otvorio vrata karijere mladoj glumici Kate Winslet.

Nakon 'Božanstvenih stvorenja' vraća se svojoj izvornoj inspiraciji snimajući horor komediju 'The Frighteners' (1996) koja je doživjela totalni neuspjeh. Zatim režira dokumentarac o Colin McKenzieu, 'Forgotten Silver' (1996).

U kolovozu 1998. najavio je svoj sljedeći projekt, ekranizaciju Tolkeinovih romana 'Lord of the Rings'. Prvi dio trilogije počeo je snimati u svibnju 1999. s glumcima Elijah Woodom, Liv Tyler, Ian Holmom, Cate Blanchett i Ian McKellenom kao dio velike, vrijedne i talentirane ekipe.

Prvi dio, 'The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring' (2001), doživio je ogroman uspjeh, osvojio 13 oskarovskih nominacija i Oscare za najbolje vizualne efekte, najbolju šminku, najbolju kameru i najbolju glazbu. Drugi dio, 'The Lord of the Rings: The Two Towers' (2002) postigao je još veći financijski uspijeh i još 6 oscarovskih nominacija, a Oscara je dobio za najbolji zvuk i najbolje vizualne efekte.

Nestrpljivo iščekivani zadnji nastavak trilogije 'Lord of the Rings: Return of the King' u kinima se pojavio u prigodno božićno doba 2003.

Jackson je najavio svoj sljedeći projekt, remake "King Konga", preradu scenarija napisat će njegova djevojka i suradnica Fran Walsh u suradnji s Philippom Boyens, ekipa odgovorna za scenaristički dio trilogije 'Lord of the Rings'.

Jackson ima dvoje djece s Fran Walsh, djevojčicu i dječaka.