Wendy i Lucy - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Wendy i Lucy

Wendy i Lucy

Wendy and Lucy (2008.)

Field Guide Films/Continental film

80' drama

Režija:           Kelly Reichardt

Uloge: Michelle Williams, Will Oldham, Will Patton, John Robinson

Scenario:        Kelly Reichardt, Jon Raymond

Producent/i:   Larry Fessenden, Neil Kopp

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Wendy i Lucy

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.20
5
0.00

markoboban 10.08.2011 Ocjena recenzije : 5.0

Nevolja ne dolazi sama

Mlada žena, Wendy (Michelle Williams) putuje sa svojim iskrenim prijateljem, psom Lucy, na Aljasku u potrazi za poslom u fabrici za konzerviranje ribe.Na putu, negde u Oregonu, auto joj se kvari, pa je prinuđena da se obrati za pomoć žiteljima malenog provincijskog gradića... Kelly Reichardt potpisuje ovaj nezavisni indie-filmić zasnovan na priči Jonathana Raymonda, 'Night Choir'. Minimalistički pristup u prikazu sumorne realnosti u kojoj se našla mlada, nezaštićena žena, kada je ljudsko saosećanje jedina nada za izlaz iz teške (finansijske) situacije.Stoga je osnovni hendikep filma, mali broj likova koji se pojavljuju samo na momente. Držanje u fokusu očajne Wendy (gotovo u svakom kadru), vremenom kako radnja odmiče prevodi film u patetično dosadnu priču.Nije mi se dopao ovakav koncept pravljenja filma, kao ni dijalozi (sirovi, krajnje pojednostavljeni) koje Wendy vodi s par lokalnih meštana.Kao ljubitelj istinskih, životnih drama, ostao sam zatečen u stanju razočarenja, koje ni solidna glumica poput Michelle Williams nije uspela da uzdigne na neki viši nivo.Šteta, jer ideja i nije bila loša, ali...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Darrabban 01.01.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Minimalizam indie filma

Već dugo nisam pogledao neki film da je imalo sličan filmu "Wendy and Lucy." Nezavisna indie produkcija i jedan fascinantan minimalistički realizam koji prožima sve pore filma.

Sama radnja i naracija je toliko simplificirana da će se mnogi upitati što je zapravo poanta filma. Mislim da je teško dati univerzalan odgovor na to pitanje. Film je snimljen prema kratkoj priči Jonathana Raymonda i gotovo da cijelo vrijeme promatrate samo jedan lik na ekranu i njezino putovanje, odnosno samo mali djelić tog putovanja. Wendy je mlada žena u potrazi za boljom budućnošću na putu prema Aljasci sa omiljenim psom Lucy, no spletom okolnosti pokvari joj se auto i zaglavi u malom gradiću u Oregonu, a Lucy se izgubi... To je više-manje radnja cijelog filma i samo jedan kratak, minimalistički segment njihovog putovanja.

Scenarist i redateljica su prikazali samo srž onoga što se trenutno događa na ekranu, ostavljajući gledateljima da ispune praznine. Možemo samo nagađati od kakvih je problema Wendy pobjegla od kuće, zašto je toliko povezana sa svojom kujicom Lucy, i kuda će je njezini putevi na kraju odvesti. Bez obzira na minimalizam, možete se povezati s glavnim likom, ponajprije zbog sjajne uloge Michele Williams. Krajnje uvjerljiv portret mlade djevojke koja usprkos nezahvalnoj situaciji uspijeva opet i iznova krenuti dalje. Režija je toliko realistična da je gotovo ne primjećujete, a ponegdje je film uistinu težak uz određenu dozu depresivnosti i ostavlja dugo tinjajući okus nakon što ga pogledate.

Film je osvojio nagrade za režiju i glavnu žensku ulogu na filmskom festivalu u Torontu, i preporučio bih ga nešto zahtjevnijim filmofilima koje minimalizam neće odvratiti od gledanja ovog solidnog filma.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: