Na rubu tame - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Na rubu tame

Na rubu tame

Edge of Darkness (2010.)

Warner Bros. Pictures

117' krimi, drama, triler

Režija:           Martin Campbell

Uloge: Mel Gibson, Ray Winstone, Danny Huston, Bojana Novakovic, Shawn Roberts, David Baker, Jay Sanders, Denis O'Hare, Damian Young, Caterina Scorsone

Scenario:        William Monahan, Andrew Bovell, Troy Martin

Producent/i:   Dan Rissner, Suzanne Warren, Gail Lyon, E Walsh, David Thompson

Zemlja:          SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo

Linkovi:

Imdb
službene stranice

Na rubu tame

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.55
22
0.00

markoboban 02.04.2012 Ocjena recenzije : 5.0

Northmoor Corporation

Nakon 7 godina pauze, Mel Gibson se vraća glumi, u emocijama nabijenom trileru koji potpisuje Martin Campbell.Interesantno je da je pre nekih 20-ak godina, Campbell režirao mini TV-seriju koja se prikazivala na prestižnom BBC-ju.William Monahan i Andrew Bovell su adaptarili scenario za potrebe snimanja dugometražnog filma, premeštajući radnju iz Engleske u 80-im, u sadašnje vreme, na tlu USA, tačnije u Boston.Ono što su zadržali jeste okosnica priče, gde pratimo potragu ogorčenog oca za počiniocima gnusnog zločina koji su usmrtili njegovu ćerku jedinicu. Thomas Craven (Mel Gibson) je detektiv veteran u odeljenju za ubistva bostonske policijske.Kada ga poseti njegova ćerka jedinica, Emma (Bojana Novakovic) i ubrzo nakon što joj iznenada pozli, tragično nastrada na pragu njegove kuće, od ruke maskiranog ubice, detektiv kreće u istragu. Detektiv starog kova shvata da mora da igra po pravilima koja nisu uvek u skladu sa zakonom, ne bi li osvetio smrt svoje voljene jedinice... Očigledno je scenario pisan baš za Gibsona, jer je lik čoveka koji kreće u osvetnički pohod, spreman da ide do kraja da raskrinka čitav korumpirani sistem kojim rukovodi sama politička vrhuška, zapravo savršen teren na kome se on odlično snalazi (setimo se 'Conspiracy Theory' gde mu je partnerka Julia Roberts).Mada je radnja usporenija (za današnje ukuse) ipak drži pažnju, jer postoji konstantna tenzija dok ga pratimo u opasnoj misiji protiv moćnika koji vladaju iz senke.Vredi pohvaliti i lik Jacka Bennetta, koga sa puno strasti iznosi Danny Huston, a posebno bih istakao odličnog Ray Winstonea, kao čoveka kome je dosta svega, pa hoće da 'ode u velikom stilu, čista obraza'.Bojana je solidno odradila svoju minutažu, ostavljajući utisak jedne mlade žene, koja je od oca nasledila smisao za poštenje, neki porodični gen časti, pa odlučuje da se oslobodi korporativnih okova, u kome je uspostavljena savršena sprega velikog biznisa i visoke politike.Lokacije za snimanje su pronađene po Bostonu i okolini, čime je obezbeđen veran prikaz svih relevantnih zbivanja tokom cele radnje.Ono što je nesvakidašnje jeste svakako i sam kraj filma (ne bih naravno da ga otkrijem), pa stoga se može smatrati kao još jedan veliki plus ovom filmu (izbegava se ustaljeni kliše). Prijatno iznenađen viđenim, jer ovaj triler nudi istinsku zabavu, a istovremeno uspeva da nam plasira i neke poruke društveno-političke prirode, u kontekstu jedne porodične tragedije, a što je poslužilo kao katalizator čitave filmske priče.Definitivno film koji vredi da se gleda, jer verujte mi, vaše dragoceno vreme u ovom slučaju neće biti uzalud protraćeno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

anamiek 03.11.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Na rubu tame

Još jedan u nizu trilera, sa puno pucačine, jurnjave autima, prepoznatljivom glumom Mel Gibsona. Film u isto vrijeme nudi i podosta istine o lažima velikih korporacija i njihovom bezobzirnošću prema običnim ljudima, ali u isto vrijeme to je i klasični američki filmić za provesti vrijeme. Nakon gledanja ostaje nam samo nadati se da ovakvi industrijski obračuni neće doći i kod nas.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 09.03.2010 Ocjena recenzije : 3.67

Edge of Darkness

Liam Neeson je mnoge oduševio u filmu 'Taken' u kojem pokušava vratiti svoju otetu kćer a i obnovio je imidž ostarjelog akcijskog junaka koji je nekako postajao zaboravljen. Gibson u 54-oj pokušava sličnu stvar samo što je ovdje njegova kćer ubijena. Mel Gibson na osvetničkom putu...poznato?? Dakako; jer se svi sjećaju filmova poput 'Ransom' ili 'Payback' i nikako ga ne možemo kriviti što se nakon 8 godina (2002. je bila njegova zadnja glavna uloga u 'Signs') odlučio vratiti glumi ovom, "poznatom" ulogom. 'Edge of Darkness' je bila iznimno popularna britanska serija a kako to obično biva u novo vrijeme, u nedostatku originalnih ideja, i serija osuđena na američku filmsku verziju. Dok se radnja serije odigravala u Engleskoj te su kreatori bili inspirirani tajnošću tadašnje politike Margaret Thatcher naspram nuklearne industrije, filmska verzija je smještena u Ameriku u kojoj detektiv pokušava saznati kakve sve to moćne sile stoje iza ubojstva njegove kćeri. Iako će se radnja i sam kraj činiti glupavo, pa čak i tipično američki, 'Edge of Darkness' profitira od sposobne režije Campbella koji točno zna kada treba prekinuti previše dijaloga i novih spoznaja kratkotrajnim akcijskim scenama. Također gluma Gibsona je solidna iako su njegovi izrazi lica već sto puta viđeni. Prava poslastica je lik tajanstvenog Jedburgha kojeg je savršeno odglumio Ray Winston te tako stvorio bez konkurencije najzanimljiviji lik filma. U globalu, 'Edge of Darkness' je nepamtljiv akcijski triler, s podosta rupa u scenariju, ali povratak Gibsona u poznato okružje i snažan sporedni utjecaj Winstonea su dovoljni za konstataciju da vrijeme potrošeno gledajući ovaj film nije uzalud potraćeno. Točno dobivamo ono što možemo i očekivati...američku verziju popularne serije, puno lošije napravljenu od originala, ali Gibsona kako se osvećuje je uvijek zabavno gledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: