Ljupke kosti - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ljupke kosti

Ljupke kosti

The Lovely Bones (2010.)

DreamWorks SKG/Blitz film i video

135' drama, fantastika, triler

Režija:           Peter Jackson

Uloge: Rachel Weisz, Mark Wahlberg, Susan Sarandon, Stanley Tucci, Michael Imperioli, Saoirse Ronan, Nikki SooHoo

Scenario:        Philippa Boyens, Peter Jackson, Fran Walsh, Alice Sebold

Producent/i:   Ken Kamins, Tessa Ross, Steven Spielberg, James Wilson, Aimee Peyronnet

Zemlja:          SAD, Velika Britanija, Novi Zeland

Linkovi: Imdb
službene stranice

Ljupke kosti

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.93
41
0.00

dominus 15.07.2011 Ocjena recenzije : 0.0

intrigantno

Film koji je prošao nezapaženo u našim kinima i videotekama (ako još i koja postoji), dakle film je za svaku pohvalu i šteta što nema više ovakvih filmova. Vizualno posebno dojmljiv tako da na trenutke podsjeća na Ja ću budan sanjati. Mark Wahlberg je odličan kao i Stanley Tucci a o Susan sarandon da ni ne govorim, ma super, super.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 08.02.2011 Ocjena recenzije : 5.0

Između ovozemaljskog i rajskog života

Zasnovan na romanu "Lovely Bones" Alice Sebold koji je objavljen 2002. i koji je veoma brzo dospeo do srca čitalaca i kritičara širom sveta, proslavljeni Peter Jackson odlučio je da uz pomoć svojih višegodišnjih saradnica Fran Walsh i Philippa Boyens (zajednički adaptirali scenario) napravi istoimenu filmsku ekranizaciju. U suštini radi se o jednoj mračnoj-krimi priči, o nečemu što često možemo da pročitamo u rubrici poznatoj kao crna hronika. A nestanak 14-godišnjakinje i bezuspešna policijska potraga za ubicom, svakako da je sama po sebi dovoljno traumatična tema, koja ostavlja neizbrisiv trag na živote njenih najbližih, pre svega na članove njene porodice. Susie Salmon (Saoirse Ronan, sećamo je se iz ''Atonement'' gde je skrenula pažnju na sebe), je iskrena, kreativna devojčica iz predgrađa, tipična tinejdžerka ophrvana malim problemima (prva simpatija, odnos s roditeljima, sitne čarke s mlađim bratom i mlađom sestrom) tako svojstvenim za njen uzrast. Njen nestanak, tokom jedne hladne decembarske večeri, prilikom povratka iz škole, baciće njene roditelje, oca Jacka Salmona (Mark Wahlberg) i majku Abigail (Rachel Weisz), kao i njenog brata i sestru, u stanje očaja i neizmerne tuge. Devojčica je sada "negde između". Prikaz njenog emotivnog stanja nakon njenog ubistva, jeste umetnička sloboda koju je Jackson nastojao prezentirati na neki svoj način. Upotreba specijalnih efekata je stoga opravdana, ali s druge strane odvlači običnog gledaoca od same srži priče. Narativni tok radnje je sasvim opravdan, ako imamo u vidu da je glavni lik u većini radnje ''negde gore'' i posmatra obične smrtnike dole na zemlji. Naravno da je u fokusu i negativac, komšija Salmonovih, na prvi pogled mirni i povučeni, George Harvey (Stanley Tucci). Na drugoj strani pratimo tok policijske istrage, kojom rukovodi inspektor Len Fenerman (Michael Imperioli) bez vidljivih naznaka da će slučaj biti rešen i da će ubicu sustići zaslužena kazna. Zato priča prelazi u drugu dimenziju. U prvi plan izbija emotivni aspekt priče, jer Susie, na putu ka raju odlučuje da se ne sveti ubici, već da pokuša da omogući svojim voljenima da nastave s normalnim životom, iako nje više nema. Ona je svesna da će njen otac Jack moći dalje kroz život, samo ako otkrije identitet ubice, pa zato odlučuje da mu ''malo pomogne''. Majka Abigail, napušta porodicu, svesna da samo tako može da preboli ubistvo voljene kćeri. Dolazak bake Lynn (Susan Sarandon) u kuću Salmonovih, jeste upravo ono što želi Susie. Njen nekonvecionalini pristup životu, podsetiće članove porodice Salmon, da i posle velike tragedije treba nastaviti sa svojim životima. Očekivano zavidan budžet od $65,000,000 ipak nije opravdao možda previsoka očekivanja ljudi iz ''DreamWorks''. Ostvarena zarada od nekih $45,000,000 širom USA je realno više nego skromno za Jacksona i njegovu klapu. Film je sniman na atraktivnim lokacijama na Novom Zelandu, a delimično i u USA tj. u Pennsylvaniji. Krajnji utisak je da je vizuelni aspekt prenaglašen, a na uštrb realnosti priče koju bi trebalo da prožima osećaj tuge i frustracije, zbog gubitka jednog nevinog deteta koje je tek zagazilo u život. Prikaz porodične tragedije iz jednog drugog ugla, jeste možda filmski eksperiment koji je sproveo Mr Jackson, ali krajnji rezultat i nije nešto...Prosečno, uz malu dozu razočaranja, jer je sama priča imala ogromni potencijal.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Holly-Man 20.01.2011 Ocjena recenzije : 1.0

Tužno..

Na samom početku upoznajemo malu preslatku curicu (glavnu nositeljicu filma-Susie Losos..), te par minuta kasnije saznajemo da će biti ubijena!
Film je odličan od početka do kraja (i točka). Pedofilno, monstruoznog luđaka odlično je odglumio Stanley Tucci.
Sve u svemu tužno..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 31.03.2010 Ocjena recenzije : 2.33

Izgubljeni Jackson

Jackson je i prije LOTR trilogije snimao odlične filmove koji su barem po radnji sličili na njegov najnoviji 'The Lovely Bones'. No Jackson od popularnog romana Alice Sebold ne radi dobar film; ponajprije je to zbog scenarija koji jednostavno nije dobro napisan. Gubi se ta čarolija koju knjiga ima, a i sam Jackson kao da je izgubio dodir sa stvarnošću pa smo mi, gledatelji totalno izgubljeni između dva svijeta baš kao i glavni lik Susie. Jacksonov svijet između ovoga u kojem živimo i raja je lijepo prikazan ali nakon nekog vremena postaje izrazito dosadan i sva ta igra sa modernom kompjuterskom tehnologijom ne može nadomjestiti izgubljenu dramu i suosjećanje sa likovima koji nisu dobro prikazani. Na marginama tako ostaju jako zanimljivi likovi Susine obitelji, baš kao i njihovi osjećaji koji su trebali biti ključni dio dramaturškog prikaza (veza između roditelja nakon smrti Susie je užasno loše prikazana). Najbolje osmišljen lik je i najbolje odglumljen...to je naravno odlični Tucci koji izvlači maksimum iz bolesnog lika Harveya. No meni najveće razočaranje predstavlja blagonaklono gledanje na tako tešku temu i izostavljanje svih onih brutalnih detalja vezanih za ubojstvo kojeg je knjiga imala napretek. Jackson je htio napraviti film kojeg će i mlađi moći gledati ali tema jednostavno nije takva, te 'The Lovely Bones' predstavljaju veliko razočaranje jer umjesto odlično ispričane priče, mi dobivamo film čiji je glavni adut CGI, a ne ljudi i njihovi problemi što nikako nije dobro. Trailer za film vas može prevariti, jer 'The Lovely Bones' nije dobar film a Jackson se očito kao osoba promijenio i nije više sposoban snimiti film poput 'Heavenly Creatures'. Šteta!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rapptor 24.03.2010 Ocjena recenzije : 3.67

ljupke kosti..

Tapkam prstima po stolu.Sta da napisem o ovom filmu.Uopste nisam kompetentan.Mogu samo glumiti filmskog kriticara koji za 15 eura sastavlja clanak u zavisnosti kako je raspolozen.Ako sam ok,film je ok,ako sam bed,film je...jelte..Dobar film.Plakalo mi se vecinu filma.Djevojsica je idealna za ovaj film.Opisana posteno,pa nam ju je zao.Scene dobre.Scenario,smisljen i ispravljan vise puta da bi bio"dobar".Leglo je sve.Likovi se isticu redom,svako po na osob.Ipak je glavni lik komsija ubojica.Mark Valberg..neuvjerljiv jer sam ga navikao u drugim ulogama.Madam "mumija",dobra,solidna.Baka,The Best :-).Ssetra duge kose,odlicna scena u kuci ubojice,i skoro pa najnapetija scena sa spustanjem parketa.Napet.Prilicno.Zanimljiv redoslijed fabule.Malo "teletabisovsko-avatarski" svijet maste,cega li te djevojcice,ali scene su uradjene kako treba.Zaniljiv sazetak ubijene djece na kraju.Nije predvidljiv bas toliko,dijelom jeste,ali i to je car da mi "mislimo2 da znamo nesto :-).Film ipak nije za svakoga.Definitivno je poseban zanr.Triler..hm..neznam..drama..dijelom..horror nikako.ALi ipak je sve to.Pogledajte ga,ja sam ga ostavio u kolekciju.Placljiv je..da i to dodam.Ocjena..ipak fajv..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Tea 15.03.2010 Ocjena recenzije : 3.0

Odlično, odlično, odlično. Film koji sam jedva čekala pogledati je ispunio sva moja visoka očekivanja. Zbog atmosfere koju uspjevaju napraviti samo rijetki redatelji u prvih pola sata filma su me čak triput prošli trnci. A taj osjećaj obožavam! Iako nisam pročitala istoimenu knjigu i film nemam s čim usporediti, moram reći da je i sam za sebe divan jer je Jackson prekrasno dočarao paralelni svijet u koji sve više vjerujem. Mlada glumica Saoirse Ronan je sjajno odradila svoj dio posla, a veteran Stanley Tucci je uistinu zaslužio nominaciju za Oscara. Čak je i sam rekao da ga je uhvatila jeza kada se prvi put gledao u ulozi serijskog ubojice iz susjedstva. Sva čast svima. Ovaj film će se zasigurno naći na proširenoj listi mojih omiljenih filmova.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dussper 12.03.2010 Ocjena recenzije : 2.33

Wow!

Ovakav genijalan mix žanrova još nisam vidio! Remek-djelo! Zašto ovaj Film nije snimljen u 3D?!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

citadel 07.03.2010 Ocjena recenzije : 2.75

ljupki film

Od ovog nerazvikanog filma nisam očekivao previše iako je nosio potpis velikana Petera Jacksona. Na momente me film podsjetio na Big Fish koji mi je jako drag film a na momente me podsjetio kao na ekranizaciju jednog od romana Stephena Kinga, zbog fantazijskih elemenata u filmu.
Uglavnom, impresionirala me režija, efekti i maštovitost. Sama fabula i radnja je vrlo jednostavna i govori o čovjeku koji je ubio nevinu djevojčicu. No, mislim da je u prvom planu stanje djevojčice koja se nakon smrti nalazi u bajkovitom svijetu i čije naracije slušamo s početka filma.
U filmu se pojavljuje i MArk Walberg u svojoj netipičnoj ulozi i mislim da je dobro odradio svoj posao iako smatram da je bilo i boljih kandidata od njega - mislim da bi se tu savršeno uklopio Richard Gere koji bi po iskustvu znao utjeloviti emocionalnog oca u nadi za pronalaskog svoje kćeri. Film na kraju ipak pokazuje da je pravda dostižna, ne želim otkrivati kako nego samo pogledajte ovu dramu prožetu fantasy elementima. Šteta, što se film ne nalazi u nominaciji za oskara iako ih je čak deset nominirano a ovaj film je bolji i od večine nominiranih. Još jedan pokazatelj nestručnosti i nekompetentnosti akademskog žirija kad su u pitanju oskarovske nominacije. K tomu da nadodam da se listi filmova koji su iskusili oskarovsku nepravdu, ove godine nalazi izvrstan sf The Moon i postapokaliptična drama The Road.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

<