Cure biraju - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Cure biraju

Cure biraju

Leap Year (2010.)

Universal Pictures

100' komedija, romansa

Režija:           Anand Tucker

Uloge: Amy Adams, Matthew Goode, Adam Scott, John Lithgow, Noel O'Donovan, Tony Rohr, Pat Laffan, Alan Devlin, Ian McElhinney

Scenario:        Deborah Kaplan, Harry Elfont

Producent/i:   Gary Barber, Roger Birnbaum, Chris Bender, Jonathan Glickman, Jake Weiner

Zemlja:          SAD, Irska

Linkovi: Imdb
službene stranice

Cure biraju

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.11
18
0.00

markoboban 04.11.2014 Ocjena recenzije : 5.0

Prosidba

Anand Tucker stavio je režiserski pečat na romantičnu komediju koja svoje uporište pronalazi u drevnoj irskoj tradiciji.Dvoje saradnika, Deborah Kaplan & Harry Elfont, iskoristili su irsku legendu iz petog veka, po kojoj tokom prestupne godine devojka može da zaprosi svog mladića, da sastave jedan urnebesan ljubavni mozaik.Kada i nakon četvorogodišnjice njihove veze, Anna ostane bez vereničkog prstena, odlučuje da ona sama zaprosi izabranika svoga srca.U duhu irske tradicije, svakog 29. februara (dakle svake prestupne godine) pruža se mogućnost devojkama da 'kleknu na koleno' i postave ono dobro poznato, sudbonosno pitanje svom dečku.Stvar se komplikuje kada Annin dečko, kardiolog Jeremy službemo otputuje u Dublin na lekarsku konvenciju.Anna pravi plan da iznenadi dečka i tamo ga zaprosi, jer se 29. februar munjevito približava.Ali, kada se najmanje nadala sudbina je umešala prste i spojila je s tipom iz ruralne zabiti Irske... Eto nama još jedne romantike, ovog puta smeštene u živopisnim krajolicima Smargdnog ostrva. Humora ima, iako je uglavnom isforsiran (najviše se igra na kartu sukoba mentaliteta), ali šarmantni protagonisti i izuzetno dobra atmosfera sa efektnom fotografijom (dočarava nam prirodne lepote od kojih zastaje dah), uspevaju da nam priušte pristojnu zabavu.Amy Adams i Matthew Goode, dobro funkcionišu kao par koji proživljava niz neočekivanih avantura na putu za Dublin.Adekvatnu podršku dobili su od nosioca sporednih rola, koji su umešno iskoristili pojavljivanje, makar u jednom kadru.Tu mislim prevashodno na žitelje iz ruralnih područja Irske (uz neizbežni akcenat naravno), jer tu dobijamo spontan, nepatvoren humor.Kao i u većini filmova slične tematike, kraj je predvidljiv (uprkos malom twistu neposredno pred sam kraj), što je objektivno uslovljeno fizionomijom samog žanra. Bez obzira što ima sitnije nedostatke, reč je o komediji koja je ispunila svoju svrhu.Garantuje neobaveznu zabavu i nekoliko sekvenci koje će izmamiti osmeh na vašem licu.A to je sasvim dovoljno za preporuku da mu pružite šansu i eventualno ga pogledate.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

martina_mmm 08.11.2012 Ocjena recenzije : 0.0

4.0

Predvidiv, previše sladunjav al tako dobar. One crvene štikle mi i sad hodaju glavom :D

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Barbarica :) 01.01.2012 Ocjena recenzije : 0.0

:D

Jese moze ikako skint film na DVD ??

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

iv@n@ 23.03.2011 Ocjena recenzije : 5.0

...........

ja sam ga dva puta gledala..meni je predobar..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Nina.B 07.07.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Prijestupna godina kažeš...

Tipično ženski film? Pa šta, meni je super. Nije savršen, ipak je predvidljiv završetak al zaista mi je bio zanimljiv. Nebih ga baš nazvala ljubavnom komedijom, nasmijala sam se par puta, ima dobrih fora koje su uljepšale predvidivu radnju. Ne zaboravimo kako je Irska zaista prekrasna i neki kadrovi oduzimaju dah. Dakle više ljubavno nego komično ali zanimljivo. Romantična komedija na malčice drugačiju fintu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

tincy 13.06.2010 Ocjena recenzije : 0.0

onako..

Nije mi se baš svidio flm,sve već viđeno i ništa novo...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

prijat 02.04.2010 Ocjena recenzije : 0.0

za pogledati

super zabavan film

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zumbull 01.04.2010 Ocjena recenzije : 0.0

super

Film je jednostavan, ali zabavan i urebesno romanticno smjesan .... nisam ocekivala, ali super. Glavni glumac je presladak :-) ....

Ne znam koji pametnjakovic je nazvao film "Cure biraju"...nema veze s filmom. Trebalo je biti "Prestupna godina".

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zfranov4 29.03.2010 Ocjena recenzije : 4.0

Ljubav je na selu

Aha! Koja bajka! Al sviđa mi se. Film prepun klišea, bož me sačuvaj, no ja uživala i smijala se nekim scenama skoro do suza! Pomislim kako im se da snimati vječito iste filmove pa se sjetim da će nekoj djevojčici to možda biti prvi takav film u životu i to me utješi – bar će netko u potpunosti uživati... Kad sam u toj ljubavi na selu pronašla hrpu elemenata iz Laws of Attracton pa onda iz Chasing Liberty u kojem gotovo identičnu ulogu igra upravo Matthew Goode bilo je ono – OMG! Da ga nisam gledala u Brideshead Revisited mislila bih – koma uloge... No sve to «protiv» nije bilo dovoljno da me film ne oduševi na šašav način – sve osim kraja – poljupca u zalasku sunca ... i patetike njegove ljubavne tragedije ... al – Ljubav ipak JEST na selu! Lik kao njegov, usamljeni kauboj slomljena srca, sirov i šutljiv uvijek pali kod mene :-)) Ha-ha, najbolja scena je upravo kaubojska – u nekoj country birtijetini negdje u nedođiji Irske klasična situacija – dama u nevolji, u pozadini se čuje otvaranje vrata, koraci (mamuze zveckaju :-p) i dubok muški glas ... eeee, la! I buf! – dobije šaku u nos!! Ima još toga već viđenoga al eto, kad su tu nova lica stara priča opet dobiva malo na svježini :-)
Ne dam mu nikakvu ocjenu jer realno niš koristi od filma a irealno sam totalno uživala :-p

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

thundy 29.03.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Cure za curke

Klasičan hepiendovski filmić sa pokojom smješnom scenom. Nemojte puno očekivati i ugodno ćete ubit kojih sat i pol

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: