Kako izdresirati zmaja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kako izdresirati zmaja

Kako izdresirati zmaja

How To Train Your Dragon (2010.)

DreamWorks Animation/Blitz

98' animirani, pustolovni

Režija:           Chris Sanders, Dean Deblois

Uloge: Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrera, Jonah Hill, Craig Ferguson, Kristen Wiig, TJ Miller

Scenario:        Chris Sanders, Dean DeBlois

Producent/i:   Bonnie Arnold

Zemlja:          SAD

Linkovi: Imdb
službene stranice

Kako izdresirati zmaja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.57
28
0.00

VolimFilm 04.01.2011 Ocjena recenzije : 0.0

NAJBOLJI

Usudio bih se reći da je ovo najbolji crtić u protekloj 2010.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sinja 04.01.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Sjajno!

Od mene petica k'o kuća!:)
Lijepa priča s lijepom porukom - svi možemo živjeti jedni s drugima u skladu i miru; da bi smo to uspjeli moramo se upoznati, otvoriti svoja srca, znati još više jedni o drugima...
Od srca preporučujem!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

orthodox 22.11.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Odličan!

Sve preporuke da ga pogledate!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zoidberg 27.10.2010 Ocjena recenzije : 0.0

jedan od boljih

definitivno jedan od boljih koje sam pogledo u zadnje vrijeme (po meni bolji od Up, Wall-e, 9, Madagaskar), nešt između ocijene 4 i 5.svakako pogledat..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 24.09.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Viking Štucko i Noćna furija

Sveti Đorđe ubiva aždahu,ali Štucko (Jay Baruchel) mladi Viking,sa ostrva Berk,na to gleda sasvim drugačije.Odrastao u sredini,gde je borba sa zmajevima način života,njegov otac,poglavica Stoick (Gerard Butler) čini sve što je u njegovoj moći,da od sina napravi žestokog momka,sposobnog da rastura opake zmajeve - neprijatelje koji često napadaju njihovo selo i otimaju im hranu.Tako Štucko počinje obuku,sa nekolicinom klinaca iz sela,s ciljem da ovladaju veštinama kojima će poraziti svoje dušmane.Astrid (America Ferrera), Šmrkavko Glasni, Ribonogi i blizanci Kamenko i Kamenoglavi čine ekipu mladih Vikinga,spremnih i motivisanih da postanu hrabri branioci svog sela od vekovnih neprijatelja – zmajeva.Sticajem okolnosti Štucko se susreće sa povređenim bezubim zmajem,znanim kao Noćna furija,koga niko ranije nije video (pa je ostrvom kružila legenda o njegovoj navodnoj svireposti) i posle početnog međusobnog nepoverenja,pomogne mu da zaleči ranjeno krilo,pa postaje veliki prijatelj sa ovom naizgled opakom zveri.Pretvara ga vremenom u pravog kućnog ljubimca,jer ga dovodi u samo selo,što se završava hvatanjem bezubog zmaja.Poglavica Stoick natera ovog dobroćudnog zmaja da odvede ekspediciju Vikinga do mesta na kome se okupljaju svi zmajevi.Ubrzo shvatamo da tamo živi džinovski zmaj kome su ostali zmajevi podređeni,te mu stalno donose hranu,jer će u protivnom i sami biti pojedeni.Sledi epska borba,a kada stvari krenu loše po Vikinge,na scenu stupa Štucko koji sa Noćnom furijom i ekipom mladih hrabrih Vikinga,uspevaju da pobede zlog velikog zmaja.Nakon toga u selu ništa više neće biti isto.Zmajevi postaju maltene domaće životinje,bez kojih se život na ostrvu ne može više zamisliti.A naš Štucko,iako ranjen (u borbi) uspeva da smuva simpatičnu plavokosu Astrid,što i nije neko čudo,imajući u vidu da je postao glavni baja po selu.Konačno i njegov otac,poglavica Stoick,može biti ponosan na njega,jer je shvatio da nije sve u sirovoj snazi,već da treba imati i mozak.Odlično odrađena animacija,naročito scene letenja na zmajevima,upakovano u mitsku priču o Vikinzima,uz specifičan smisao za humor glavnog junaka Štucka,čini jako kvalitetan film,na koji smo manje-više i navikli kada je u pitanju DreamWorks produkcija.Prvoklasna zabava za široke narodne mase.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

GreenPeace 22.09.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Top 250

Film koji ulazi u top 250 IMDb-a, sasigurno ne može biti nešto loše. Pogledavši ga i uvjerio sam se u to. Vjerujem da će ovaj film oduševiti poklonike animacije i mlađe i starije dobi. Još 3D pogled sa zmaja, zakon. Možda pomalo predvidiv film, ali to mu u ovom slučaju donoosi dodatnu čar. A Štucko i Astrid, maaa, par iz snova... Film bi stavio uz rame, meni najdražim WALL-E-u i Shreku.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

1ns0mn1a 01.06.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Odlična priča-lijep film za pogledati

Prvo smo gledali Mulan koji nas je očarao u svakom pogledu sa svojom pričom i prikazom likova, gdje je glavna junakinja postala idol mnogim mladim djevojkama koje ne žele da žive život po tuđim mjerilima i standardima.

Onda smo gledali Lilo&Sticha koji nije toliko dubokouman kao Mulan, ali također prenosi jako bitnu poruku o razlici između ljudi i prevazilaženje tih razlika, te pronalazak dobrote u svakom. Sticha su svi htjeli za ljubimca, jer nas je sve osvojio svojim jedinstvenim karakterom.

Danas, od istih tvoraca Mulana i Lilo&Sticha, gledamo How to train your dragon ili po naški Kako izdresirati zmaja. Kao i dosadašnji radovi Dean DeBloisa i Chrisa Sandersa i ovaj Vas može isto tako očarati. Ako pogledate malo dublje ispod površine može se dosta sličnosti naći upravo sa već spomenutim Lilo&Stichom. Zmaj glavnog junaka ima mnogo dodirnih točaka sa Stichom. Skupa se nalaze u nepoznatoj okolini i situaciji, te pronalaze novog vlasnika i nakon dugo vremena nepovjerenja i straha zbliže se sa svojim novim vlasnicima i zajedno s njim idu u zajedničke avanture. Priča je dirljiva i ne toliko neobična ali jako lijepo napravljena. Glavna tematika, kao u svim nihovim radovima jeste gledanje izvan zadanih okvira i o prijateljstvu.

Preporučljivo za sve uzraste, definitivno pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

VESELA 13.04.2010 Ocjena recenzije : 4.0

Crtić: prva liga!

Kad sam krenula s djecom u kino mislila sam pogledat još jedan u nizu dobro napravljenih hitova iz poznate nam tvornice Dreamworks.
No meni se ovaj razlikuje od "Čufti" ili primjerice od "Nebesa" što ima ono nešto!
Crtić je zabavan, napet, duhovit....
U priči se osim radnje (kako izdresirati zmaja) provlače "dirljiv" odnos oca i sina, prilagođavanje društvenim normama (normalno je da se zmajevi ubijaju!),odnosi među prijateljima vršnjacima ( izrugivanje ako si drukčiji...), odnos glavnog lkika i djevojke koja mu se sviđa....
Sinhronizacija je odlična ( otac je fenomenalan u maniri Dalmatinca!)
Oduševila me vožnja tj. letenje na zmajevima jer me podsjetilo na "Avatara".
Ukratko: vješto profiliranje likova kroz radnju bez trena dosade, uzbudljivo do samog kraja!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: