Imaginarij Dr. Parnassusa - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Imaginarij Dr. Parnassusa

Imaginarij Dr. Parnassusa

The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009.)

Infinity Features Entertainment

123' avantura, fantastika, spektakl

Režija:           Terry Gilliam

Uloge: Andrew Garfield, Christopher Plummer, Richard Riddell, Lily Cole, Verne Troyer, Colin Farrell, Johnny Depp, Heath Ledger, Jude Law, Tom Waits

Scenario:        Terry Gilliam, Charles McKeown

Producent/i:   Amy Gilliam, Terry Gilliam, Samuel Hadida, William Vince

Zemlja:          Velika Britanija, Kanada, Francuska

Linkovi: Imdb
službene stranice

Imaginarij Dr. Parnassusa

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.95
20
0.00

markoboban 04.10.2010 Ocjena recenzije : 1.0

Potpuna imaginacija

Terry Gilliam svima poznat kao član glumačke postave kultne TV serije "Leteći cirkus Montija Pajtona" (jedini Amer),režirao je jedan jako originalan,specifičan film.Svima je poznato da je na snimanju bilo velikih problema (razmišljalo se i o prekidu snimanja),najviše zbog iznenadne smrti jednog od glavnih likova – Tony-a (Heath Ledger).Stvar su spasili Johnny Depp,Jude Law i Colin Farrell, inače dobri prijatelji pokojnog Heath-a (čak su se i odrekli vlastitih honorara u korist njegove kćerkice).'Imaginarijum doktora Parnasusa' je film koji nam govori o temama,kao što su: moral,ljubav,potraga za srećom,kompromis,a sve to obavijenom velom nepresušne ljudske imaginacije.Pratimo putujuću pozorišnu trupu,predvođenu doktorom Parnassusom (neumorni Christopher Plummer).Glavna atrakcija je mogućnost da posetilac,za odgovarajuću novčanu naknadu, može da prođe kroz ogledalo i time ostvari neke svoje fantazije.Doktor Parnassus sa sobom u pozorišnoj trupi vodi i svoju maloletnu kćer Valentinu (Lily Cole,mlada Britanka o kojoj će se tek čuti) u koju je zaljubljen Anton (Andrew Garfield,najnoviji Spider-man).Svestan da će uskoro ona napuniti 16 godina,a to po davnašnjem dogovoru sa đavolom – Mr. Nick-om (proslavljeni Tom Waits),znači da će matori Pranssus morati da odrekne od nje,zato što je nekada davno dobio mladost.U nadmudrivanju s đavolom,Parnassus pravi novu pogodbu.Onaj ko prvi zavede pet ljudskih duša imaće pravu na Valentinu.Tu na scenu stupa Tony,čovek čiji je ugled narušen u javnosti zbog neke navodne pronevere državnog novca.Pošto Valentina nije ravnodušna prema njemu,Parnassus u njemu vidi šansu za spas svoje kćeri,kao i mogućnost da ispravi neke greške koje je davno napravio.Film obiluje nizom imaginarnih scena,ilustrovanih lepom scenografijom i koreografijom,s ciljem da nam dočara dokle sve može ići ljudska mašta.Scenario je objektivno jako tanak, akcenat je na potpunoj slobodi umetničkog izraza,pa se stiče utisak da gledamo pozorišnu predstavu,a ne dugometražni film. Navedena trojica glumaca,koji su uskočili kao zamene za lik Tony-a,uložili su svoj talenat,trud,energiju,ali to ipak nije isto (da li i dovoljno) kao u slučaju kada jedan glumac iznese lik od početka do kraja filma.Viđali smo i bolja ostvarenja od gospodina Gilliama (npr. 'Brazil' ili 'Fear and Loathing in Las Vegas'),od ovog (po meni) sasvim prosečnog 'Doktora Parnasusa'.Fanovi mr.Gilliama sigurno neće ovo propustiti,a ostali bi i mogli,jer neće biti na nekom gubitku.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rapptor 30.09.2010 Ocjena recenzije : 2.33

Imaginarij Dr. Parnassusa

Pozdrav svima.Pogledao sam ovaj film,i iskren da budem svidjeo mi e!Jako je zabavan,radnja ima svoj tok,ne na preskoke,kako inace bude u ovakvim filmovima,da bi se gledatelj sto vise zbunio.Reziser znajuci da je film kolotecina fantastike,gledatelju daje fabulu koja se odvija redom.Neobican film,ujedno jako zanimljiv.Neobican,ali pogledajte!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

pogled 26.09.2010 Ocjena recenzije : 1.0

...

sve i svašta, a ono ništa.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zoidberg 07.09.2010 Ocjena recenzije : 3.0

imaginarijum

nekako mi gilliam radi sve lošije filmove ( predzadnji tideland je teški šit) nekako su mi bolje sjeli i ostali u sjećanju vremenski banditi, 12 majmuna, braća grimm, kralj ribara a da ne govorim o strah i prijeziru u Las Vegasu. imaginarijum po meni samo prolazna ocijena

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Chronosus 07.09.2010 Ocjena recenzije : 3.0

Karneval apsurda

Kako uopće započeti recenziju ovog filma? Gilliamov film će vas zapanjiti svojom maštovitošću i uzrokovati tešku glavobolju ukoliko ga pokušate shvatiti predoslovno, no zasigurno i zabaviti ako imate imalo pustolovnog duha. Možda najbolja fraza koja ga opisuje je kreativni nered. Film je pun sadržaja i tema, no to sve djeluje razbacano i nekoherentno, a isto tako djeluje kao da je to napravljeno namjerno samo da se zbuni gledatelja. Kao zadnji Ledgerov nastup prije smrti ne pridonosi toliko njegovoj reputaciji koliko njegova uloga u Vitezu tame, no svejedno prikazuje koliki je talent u rastu kreativne putanje bio. Kako nije uspio dovršiti svoje scene, u njegovu odjeću su stupili Johnny Depp, Jude Law i Colin Farell. Prijelaz je neprimjetan i čak doprinosi filmu, i na kraju cijeli film dobro funkcionira kao posveta Heathu. No nastup koji se najviše ističe te pridonosi jednu jako potrebnu dozu mirnoće filmu je ona Toma Waitsa. Genijalna karizma kojom zrači jednostavno očarava. Ukratko, ako ste gledali neki Gilliamov film, znate što možete očekivati (ali u još večoj dozi nego inače). Čovjek je genijalac, a kao večina genijalaca ponekad je teško shvatljiv, no to ne znači da nije rečeno ništa pametno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: