Pasija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pasija

Pasija

The Passion of the Christ (2004.)

Newmarket Film Group / Blitz film i video

127' drama

Režija:           Mel Gibson

Uloge: James Caviezel, Monica Bellucci, Rosalinda Celentano, Sergio Rubini, Maia Morgenstern, Hristo Jivkov, Hristo Shopov, Bill Murray

Scenario:        Benedict Fitzgerald, Mel Gibson, Ben Fitzgerald

Producent/i:   Bruce Davey, Mel Gibson, Stephen McEveety

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Pasija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.90
104
0.00

Mel Gibson nam predstavlja svoj najkontroverzniji projekt u karijeri, priču o posljednjih 12 sati života Isusa Krista.

'The Passion of the Christ' našao se na udaru židovskih zajednica koje su ga, još prije početka snimanja, obilježili kao antisemitističkog. Njihove optužbe baziraju se, između ostalog, na Gibsonovim vjerskim uvjerenjima. Godine 1965. Vatikan je donio tzv. '2. vatikanski koncil' koji naglašava kako Židovi nisu krivi za smrt Isusa Krista. Gibson pak ne priznaje Vatikan i crkvu kao vrhovnu kršćansku instituciju, te samim time postoji mogućnost da se na taj način ogradi o eventualnih antisemitističkih elemenata.

Ipak, ukoliko je suditi po prvim projekcijama (navodno je film vidio i sam Papa), bojazan židovskih udruga potpuno je neosnovana. S druge strane postavlja se pitanje da li je uopće moguće vjerodostojno prikazati Isusovo uskrsnuće ostavši vjeran evanđelju, bez elemenata koji bi se mogli okarakterizirati kao antisemitisički. Iza Poncija Pilata navodno su stajali utjecajni židovi koji su ga prisilili na odluku u raspeću Isusa, što je još jedan uzrok židovskog negodovanja. No važno je naglasiti kako Gibson krivnju za smrt Isusa Krista stavlja na leđa Poncija Pilata i rimskih vojnika, odnosno Rima.

Radilo se o Židovima ili kršćanima, neosporno je kako je riječ o naslovu koji će izazvati brojne kontroverze i zbog uznemirujućih i zastrašujućih, krvavih scena. Od predprodukcije i početnih problema, do snimanja na kojem je glavnog glumca na križu pogodio grom, te nevjerovatne medijske pompe koja okružuje cijeli projekt, jasno je kako je riječ o filmu o kojem će se pričati, naslovu koji će zauzeti značajno mjesto u filmskoj povijesti.

Film je prema prvih najavama trebao biti prikazan samo na mrtvim jezicima, armejskom i latinskom. Riječ je o još jednoj kontroverznoj odluci koja bi značila da se Gibsonova poruka prenosi isključivo vizualnim putem što bi bio jedan od presedana u novijoj filmskoj povijesti. Ipak, u kinima ćemo radnju pratiti uz pomoć podnaslova.

U ulozi Isusa gledat ćemo Jima Caviezaela, glumca koji iza sebe ima samo jednu zapaženu ulogu ('The Count of Monte Cristo') kojeg je Gibson odabrao i zbog činjenice što je istih godina kao što je Isus bio za vrijeme svog Križnog puta, ali i zato jer je veliki vjernik, popun njega samoga. Monica Belucci nastupit će u ulozi Marije Magdalene.

Hoćete još - klik!