Gospodin Nitko  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gospodin Nitko

Gospodin Nitko

Mr. Nobody (2009.)

Pan Européenne, Virtual Films/Discovery Film

141' drama, romansa, ZF, art, eksperimentalni, melodrama, misterija

Režija:           Jaco Van Dormael

Uloge: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Rhys Ifans

Scenario:        Jaco Van Dormael

Producent/i:   Philippe Godeau

Zemlja:          Kanada, Belgija, Francuska, Njemačka

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Gospodin Nitko

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.83
18
0.00

escorto_maltese 08.09.2012 Ocjena recenzije : 4.33

Izniman filmski doživljaj

Godina je 2092., a Nemo Nobody (Jared Leto) je najstariji i posljednji smrtni čovjek na svijetu. Nemo ima 117 godina i uskoro će umrijeti, a besmrtnici njegove posljednje dane promatraju poput kakvog reality showa. U njegovu sobu se krišom uvlači znatiželjni novinar kojem Nemo prepričava svoj život. Ali ta priča je zbunjujuća i kontradiktorna, prepuna proturiječnosti. U jednom trenu Nemo tvrdi da živi s majkom, u drugom s ocem, u jednom trenu umire, u drugom je opet živ. Nakon što pohvatate konce njegove priče shvaćate da Nemo govori o o životima koje je mogao imati ovisno o vlastitim odlukama od kojih je najvažnija ona koju donosi devetogodišnji Nemo (Thomas Byrne): hoće li u trenutku rastave roditelja ostati s ocem (Rhys Ifans) ili otići s majkom (Natasha Little).
Jaco Van Dormael ovim je filmom uhvatio nominaciju za Zlatnu palmu u Veneciji 2009. godine., gdje je film i premijerno prikazan te od publike dočekan ovacijama. Kritika je pak bila podijeljenih mišljenja. Većina kritičara je hvalila film, no neki su ga proglašavali izrazito naivnim i pretencioznim. Zašto bi se Mr. Nobody činio pretencioznim i nije tako teško za shvatiti. Ima tu svega, od teorije struna, preko teorije velikog praska, efekta leptira, paralelnih svijetova, pa do samog finala u kojem se svemir počinje sužavati, a vrijeme teći unazad pa posljedice postaju uzroci, a uzroci posljedice. Film je to koji se može čitati na mnogo načina, doslovnih i metaforičkih.
Jedna od najvećih prednosti ovog filma je briljantna kamera (Christophe Beaucarne) koja savršeno prati priču o životu koji se jest i nije dogodio. Također treba istaknuti iznimno dobar završetak koji jako dobro objašnjava sve prethodne događaje, te jako dobru izvedbu Jareda Letoa. Putovanje kroz Nemov život je možda mjestimično konfuzno jer nelinearna struktura zna zbuniti gledatelja, film je definitivno mogao biti kraći. No mora se priznati kako je Van Dormael napravio film kakav se ne viđa često, vizualno raskošni eksperimentalni blockbuster u kojem se spaja odrastanje i ljubav sa znanstvenim fantastikom i teorijama o svemiru.

“Every path is the right path. Everything could have been anything else and it would have just as much meaning.”

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zoidberg 21.09.2011 Ocjena recenzije : 4.5

wtf?

interesantan film, nešto slično domino efektu samo 5x uvrnutiji i teži za skontat ako sam ga uopće skonto..


Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ivosab 23.07.2011 Ocjena recenzije : 4.0

Jako dobro

Dokaz da je film zanimljiv je trajanje od 140 minuta, a ni u jednom trenutku mi nije bio dosadan. Radnja je pomalo zbunjujuća ali pažljivim gledanjem filma shvatite poantu. Audio je vrhunski.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sttewan 18.06.2011 Ocjena recenzije : 2.5

Odličan

Ovo je film čija te priča uvuče i tjera te da pozorno pratiš svaku sekundu, a zauzvrat nudi neopisiv audio-vizualni ugođaj u gotovo svakoj sceni. Mora se pogledati da bi se vjerovalo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: